În Asia de Sud-Est, acest condiment portocaliu strălucitor este folosit și astăzi ca medicament. Și, în general, este destul de rezonabil. Iată câteva exemple dovedite științific. Beneficiile pe care le poate face turmericul dacă îl adăugați zilnic în mâncare.
De ce este util curcuma?
1. Reduce inflamația cronică
Inflamația cronică este una dintre cele mai relevante povești de groază ale medicinei moderne. Acesta este numele pe termen lung, scăpat de control, dar aproape imperceptibil din activitatea externă a sistemului imunitar . Oamenii de știință cred că inflamația cronică declanșează adesea boli precum:
2. Încetinește îmbătrânirea și reduce riscul de demență
Stresul oxidativ, adică un exces de radicali liberi din organism, este un factor care accelerează îmbătrânirea. În plus, radicalii liberi, care afectează celulele din toate organele și țesuturile, sunt responsabili pentru un risc crescut de boli cardiovasculare, cataractă, diferite disfuncții ale creierului și dezvoltarea cancerului.
3. Combate depresia
Suplimentele de curcumină sau curcumină sunt, fără îndoială, antidepresive excelente.
De exemplu, există un studio acoperind 60 de persoane cu depresie. Voluntarii au fost împărțiți în trei grupuri. Primului i s-a prescris celebrul medicament antidepresiv. Al doilea este un supliment care conține 1 gram de curcumină. Al treilea este atât un antidepresiv, cât și curcumina.
Șase săptămâni mai târziu, medicii au examinat participanții la experiment. S-a dovedit că starea voluntarilor din primul și al doilea grup s-a îmbunătățit în aceeași măsură – adică curcumina nu a fost mai puțin eficientă decât medicamentul promovat. Și cele mai bune rezultate au fost arătate de grupa a treia.
4. Îmbunătățește starea artritei
Artrita este o inflamație cronică a articulațiilor. Medicii cred că este cauzată de un eșec imunitar: sistemul imunitar își atacă în mod eronat propriile celule (în principal sunt afectate articulațiile mâinilor, încheieturilor, genunchilor). Din păcate, artrita nu poate fi vindecată. Puteți atenua doar simptomele sale. Și în acest sens, curcuma este din nou în top.
Deci, într-un singur studio cu participarea persoanelor care suferă de artrită reumatoidă, sa dovedit că o jumătate de gram de curcumină pe zi ameliorează durerea și reduce edemul articular chiar mai eficient decât un bine cunoscut medicament antiinflamator.
5. Protejează ficatul de daune
Există date faptul că consumul regulat de curcumină reduce riscul și oprește dezvoltarea diferitelor boli hepatice. Acest lucru se aplică bolilor hepatice grase nealcoolice (curcuma încetinește, de asemenea, acumularea de grăsimi în acest organ), fibroză, ciroză.
Curcumina reduce, de asemenea, afectarea ficatului în alte boli ale ficatului , cum ar fi hepatita cronică.
6. Îmbunătățește starea alergiilor sezoniere
Luând curcumină poate neteziți simptomele febrei fânului: strănut, mâncărime, curgerea nasului, umflături.
7. Și, eventual, îmbunătățește sănătatea într-o duzină de alte moduri
Listele WebMD cu resurse medicale autorizate o varietate de boli și tulburări pe care este probabil ca turmericul să le poată contracara (adică încetinește dezvoltarea și / sau reduce simptomele). Aceasta:
- Boala Alzheimer ;
- astm;
- afectarea memoriei legate de vârstă;
- beta talasemie – o boală a sângelui, una dintre anemiile congenitale;
- cancer de colon și rect;
- Boala Crohn, un tip de boală inflamatorie intestinală
- Diabet;
- stomac deranjat;
- o formă ușoară de gingivită – boală a gingiei, în acest caz, o soluție de curcuma în apă este utilizată pentru a clăti gura;
- o infecție gravă a gingiilor – parodontită;
- dureri articulare;
- lichen plan;
- sindromul premenstrual (PMS);
- cancer de prostată;
- psoriazis;
- lupus eritematos sistemic;
- tuberculoza ;
- colită ulcerativă;
- inflamația ochiului (uveită);
- pecingine;
- diaree;
- acnee.