Traumatismele unghiale dar si alte probleme diverse (de natura infectioasa sau dermatologica) sunt foarte frecvent intalnite in practica medicala. Majoritatea problemelor ce apar la acest nivel, desi sunt dureroase, nu sunt si foarte grave. Doar in situatii rare impun un tratament agresiv. Se pot rezolva cu usurinta si la domiciliu, daca se respecta sfaturile si recomandarile specialistilor. Unghiile sunt privite, alaturi de par, ca fiind anexele pielii. Sunt alcatuite din straturi de keratina (proteina dura ce confera aspectul cornos) ce se afla insa si in piele si in structura firului de par. Unghiile cresc din radacina (sau matrix) aceasta fiind zona de sub cuticulele de la baza. Unghiile normale au o rata de crestere destul de mica, de 0,1 mm in fiecare zi (dar viteza de crestere depinde de varsta, anotimp, nivel de activitate si factori ereditari). Unghiile degetelor de la picioare cresc de aproximativ 2 ori mai incet decat cele de la mana.
Unghiile de la mana dominanta cresc mai repede; unghiile barbatilor cresc mai incet decat ale femeilor. Cresterea normala unghiilor este afectata pe masura ce organismul imbatraneste sau in sarcina, diverse boli, dezechilibre hormonale, tulburari vasculare ale extremitatilor. Unghiile sanatoase sunt de obicei netede, de culoare roz, uniforme, cu lunula alba (aceasta este zona palida de la baza unghiei). Decolorari si modificari de forma specifice pot semnala diverse boli pulmonare, boli cardiovasculare, renale si hepatice sau diabet zaharat si anemie. Punctele albe si santurile verticale sunt de obicei fara semnificatie patologica grava. Cele mai frecvente modificari ale unghiilor includ: modificari de consistenta, de pigmentare si colorare, de forma si textura. Unele modificari sunt normale si apar in cadrul procesului de imbatranire a organismului (aparitia unor proeminente la nivel unghial), altele sunt insa patologice: ingrosarea unghiei, faramitarea ei si modificarea culorii sunt caracteristice adultilor cu circulatie deficitara la nivelul extremitatilor. O coloratie violacee, rosie, galben-verzui nu este normala, putand fi uneori un semn important important de boala sistemica. Iata cateva modificari patologice care afecteaza unghiile:
- Unghiile incarnate. Sunt adesea determinate de taierea incorecta, de incaltaminte stramta sau pot sa apara ca o caracteristica ereditara. Unghia poate sa creasca in grosimea tegumentelor periunghiale determinand aparitia durerii, tumefactiei, edemului si infectiei. In cazuri rare se poate forma si un abces sub unghie.
- Onicoliza. Reprezinta detasarea spontana a unghiei de pe suprafata patului unghial fie de pe lateral, fie de la capatul distal. Prin ridicarea unor zone se creeaza un spatiu in care se acumuleaza tesuturi debridate alcatuite in principal din keratina ce se descuameaza in mod normal de pe suprafata unghiilor. Daca patrunde si apa sub unghii, bacteriile pot popula zona, determinand aparitia infectiei. Onicoliza poate sa apara in mai multe afectuni, cum ar fi lichen plan, psoriazis sau diverse tipuri de dermatite (eczeme) dar si boli endocrine (in special tiroidiene), infectii, unele forme de cancer si sarcina. Dintre medicamente, cel mai frecvent determina aceasta manifestare ca reactie adversa, chimioterapicele si derivatii de vitamina A. Unele substante, cum ar fi tetraciclinele, pot interactiona cu radiatiile ultraviolete si pot determina aparitia acestui efect. Trebuie precizat ca dupa ce unghia se desprinde de patul unghial (indiferent de motiv) nu se va reatasa. Unghiile cresc incet (unei unghii de la mana ii trebuie 6 luni, iar uneia de la picioare 18 luni) ca sa se refaca.
- Onicomicoza. Onicomicozele sau infectiile micotice ale unghiilor sunt cauzate de fungi. Ele reprezinta aproximativ 50% din totalitatea afectiunilor unghiale. In forma lor clasica, micozele se dezvolta initial sub unghie, intre ea si patul unghial, apoi se extind spre regiunea proximala (spre deget), de-a lungul patului unghial spre laturi. De cel mai multe ori aspectul variaza in functie de tipul particular al infectiei sau de localizare. Infectiile si reactiile alergice sunt complicatii ale unghiilor artificiale.
- Paronichia. Este inflamarea regiunii din care pleaca unghia (regiunea proximala a falangei, numita pliu unghial proximal). Inflamatia poate fi acuta sau cronica (recurenta sau permanenta). Paronichia acuta apare prin solutie de continuitate si se localizeaza mai frecvent pe zonele laterale. Cel mai frecvent sunt infectii bacteriene dar pot fi si virale (herpes). Paronichia cronica apare cel mai adesea la pacientii care stau mult timp cu mainile umede sau se dau cu multa crema. Paronichia cronica apare si in cadrul dermatitei de contact. Infectia bacteriana se pot complica cu infectii fungice, adesea cu Candida.
- Hemoragii in aschie. Sunt leziuni ale vaselor sangvine din patul unghial ce pot determina aparitia unor linii fine rosii-violacei sub unghii. Aceste hemoragii se datoreaza unor leziuni determinate de anumite medicamente, sau apar in cadrul unor boli, in mod caracteristic in endocardita bacteriana. Aceste hemoragii nu necesita un tratament specializat, disparand in timp, o data cu procesul care a stat la baza aparitiei lor (tratamentul endocarditei bacteriene).
- Hipocratismul unghial. Se caracterizeaza prin incurbarea unghiei si tumefactia radacinii sale. Unghia hipocratica se intalneste in boli bronhopulmonare cronice, supuratii pulmonare, in boli cardiace congenitale, dar si in rectocolita ulcerohemoragica, sau in cadrul manifestarilor paraneoplazice din cancerul pulmonar. Anumite persoane au unghii deformate congenital, fara sa asocieze o semnificatie patologica.
- Liniile Beau. Sunt santuri orizontale (transverse) pe suprafata unghiei, paralele cu lunula. Apar ca urmare a unor procese ce perturba productia de keratina. Pe masura ce unghia creste, liniile dispar. Cauzele lor sunt multiple: traumatisme sau afectiuni locale ce implica pliul unghial. In functie de durata si severitatea afectiunii initiale se formeaza si liniile (mai adanci, mai numeroase). Daca insa liniile Beau apar la toate unghiile, avand caracteristici asemnatoare, cel mai probabil reflecta o suferinta de crestere ca urmare a unor patologii sistemice (infectii grave, stari febrile, tulburari metabolice, boli inflamatorii).
Pacientii sunt sfatuiti sa isi inspecteze unghiile periodic, sa acorde atentie modificarilor ce pot sa apara la acest nivel si sa se prezinte la medic in cazul in care observa ceva neobisnuit. Uneori este vorba de patologie locala, in alte cazuri este vorba de boli sistemice. In cazul in care problema este de natura traumatica, pacientul poate observa acumulare de sange (cu modificare de culoare in patul unghial). Poate sa apara durere localizata (intensa sau moderata), tumefactie locala si uneori chiar dificultati la mobilizarea degetului implicat. In aceasta situatie, pacientii trebuie sa informeze medicul daca au diabet zaharat, ischemia periferica sau se afla in tratament cu antiinflamatoare, chemostatice, deoarece interfera cu evolutia, tratamentul sau chiar cu diagnosticul de certitudine. Daca exista un obiect strain, manifestarile clinice sunt dominate de durere. Aceasta este in functie de localizarea si profunzimea obiectului, dar si de natura lui. De cele mai multe ori indepartarea corpului strain determina agravarea durerii. Unghia incarnata si infectiile unghiale determina aparitia durerii si a semnelor de inflamatie locala: tumefactie, inrosire tegumentara periunghiala, cresterea temperaturii locale. Pot sa apara limfangite sau adenopatii (in statiile locoregionale) – adesea la cot, axila, regiune inghinala, mai ales daca se formeaza o colectie purulenta in zona. In situatiile complicate pacientii pot avea si manifestari sistemice, de cel mai multe ori febra (insa doar in cazurile suprainfectate).