Prima pagină » Magazin » 7 modalități prin care poți scăpa de stresul cotidian
7 modalități prin care poți scăpa de stresul cotidian

7 modalități prin care poți scăpa de stresul cotidian

12 iun. 2023, 16:36,
în Magazin

Trăim în secolul vitezei, în care ne bucurăm de avantajele tehnologiei în toate aspectele vieții noastre, dar și în care lipsa unui somn odihnitor și stresul își pun amprenta asupra stării noastre de sănătate generală.

Stresul, atât de prezent în viețile noastre, provine din presiunea muncii, din provocările vieții personale sau din lumea globalizată și mereu conectată la tehnologie, din cauza cărora am, învățat să socializăm doar din fața unui ecran.

Oricât de copleșitor ar fi stresul, un lucru este clar – nu-l putem lăsa să ne controleze viața! Dacă și tu simți că este greu să te detașezi de starea de tensiune cotidiană, ești tot mai iritat și nu te poți odihni corespunzător, aceste sfaturi îți vor fi de mare ajutor:

Încearcă meditația

Meditația este o practică veche, cu rădăcini în tradițiile spirituale ale estului, precum budismul și hinduismul, care s-a dovedit eficientă în reducerea stresului și a anxietății. Meditația înseamnă să-ți îndrepți atenția asupra respirației, a unei mantre sau a unui punct de focalizare, care să te ajute să-ți reduci fluxul de gânduri negative și să-ți îmbunătățești starea de bine mentală și fizică.

Dincolo de relaxare, meditația poate îmbunătăți și concentrarea, creativitatea și empatia.  Studiile arată că are beneficii semnificative pentru sănătate, inclusiv reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea calității somnului și diminuarea simptomelor legate de anxietate și depresie. Mai mult, meditația poate îmbunătăți funcțiile cognitive, inclusiv atenția, memoria și capacitatea de a lua decizii.

Exerciții fizice regulate

Sportul este una dintre cele mai eficiente modalități de a-ți gestiona stresul. Prin activități fizice regulate se stimulează producția de endorfine, hormonii fericirii, care pot reduce stresul și îmbunătățesc starea de spirit. Yoga sau plimbările în natură pot aduce beneficii suplimentare pentru sănătatea mentală.

Alimentația sănătoasă

Din păcate, tot mai des mâncăm pe fugă și nu mâncare sănătoasă! Astfel, alimentele pe care le consumăm au un impact major asupra stării noastre de spirit și asupra modului în care corpul răspunde la stres. O dietă bogată în nutrienți și în alimente sănătoase poate crește nivelul de energie, poate îmbunătăți funcția cerebrală și poate contribui la o mai bună gestionare a stresului.

Somnul de calitate

Unul dintre cele mai eficiente remedii împotriva stresului este, de asemenea, unul dintre cele mai naturale: somnul. Într-o societate care valorizează productivitatea și activitatea continuă, somnul este adesea neglijat. Lipsa de somn poate amplifica răspunsul corpului la stres și poate contribui la anxietate și depresie.

Un ciclu de somn necorespunzător te va duce într-un cerc vicios. Stresul va face dificilă adormirea sau menținerea unui somn liniștit, iar insomniile pot face ca stresul să pară și mai copleșitor.

Există mai multe strategii care te pot ajuta să îmbunătățești calitatea somnului și, astfel, să reduci stresul:

  • Creează-ți un mediu propice pentru somn – dormitorul tău ar trebui să fie întunecat, liniștit și la o temperatură optimă; poate fi de ajutor să folosești o mască de dormit, dopuri de urechi sau un aparat de zgomot alb pentru a bloca orice zgomot;
  • Respectă un program de somn – încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend; astfel, ritmul circadian se va regla și te vei bucura de un somn odihnitor;
  • Evită cafeaua și alcoolul înainte de culcare – aceste îți pot afecta calitatea somnului și pot face ca adormirea să fie mai dificilă;
  • Mergi la masaj – masajele de relaxare sunt ideale pentru stimularea melatoninei, astfel încât să te poți bucura de un somn cu adevărat odihnitor; dacă nu ai timp să mergi la un cabinet în mod regulat, o bună opțiune este să alegi un model de fotolii masaj pentru acasă.

Încearcă diverse tehnici de relaxare

Tehnicile de relaxare, cum ar fi respirația profundă și relaxarea musculară progresivă, pot ajuta la diminuarea stresului. Aceste tehnici reduc tensiunea musculară și pot calma mintea, ceea ce poate duce la o starea generală de bine.

Alocă-ți mai mult timp liber

Pentru hobby-uri și activități plăcute, care te fac să te simți relaxat și care reduc stresul.

Caută asistență profesională

În unele cazuri, stresul devine copleșitor și poate necesita ajutor profesional. Psihologii, consilierii și terapeuții sunt instruiți special pentru a te ajuta să navighezi prin situații stresante și să dezvolți strategii eficiente de gestionare a stresului.

În primul rând, profesioniștii îți pot oferi un spațiu sigur și neutru în care să îți exprimi sentimentele și îngrijorările, fără teama de a fi judecat. În al doilea rând, terapeuții pot oferi strategii și tehnici de gestionare a stresului personalizate nevoilor tale specifice. Acestea pot include terapii bazate pe conștientizare, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia bazată pe mindfulness, care te ajută să înveți cum să îți schimbi gândurile și comportamentele care contribuie la stres.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/nefericit-masca-om-trist-fa%c8%9b%c4%83-389944/

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cine e Albert NBN, trapperul cu 6 clase care a înjurat România la Beach, Please. Concertul său a scandalizat întreaga țară
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a putut să facă un bucureștean din Sectorul 5, fără pic de reținere, chiar în balcon! Un vecin nervos a dezvăluit totul
Playtech.ro
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut finalul
observatornews.ro
A lăsat mașina pe avarii pe prima bandă ca să scoată bani de la bancomat. Cum a rămas o femeie fără autoturism
Playsport.ro
Cine scapă de plata CASS de la 1 septembrie 2025. Lista completă a persoanelor scutite
Evz.ro
Provocare periculoasă pe internet. Un băiat de 13 ani a ajuns la spital
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Nicușor Dan a renunţat la maşina oficială pentru a merge pe jos! A uitat şi de caniculă, cum a fost surprins în centrul Capitalei
Dailybusiness.ro
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
RomaniaTV
Imagini COLOSALE de la nunta anului în România. Cine sunt miliardarii care şi-au unit fastuos destinele
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Simona Gherghe e în culmea fericirii! Nu a mai avut răbdare și le-a dat marea VESTE fanilor! Yuhuuuu! Felicitări! ❤️
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 iulie 2025
16 iulie 2025