Prima pagină » Lifestyle » 7 factori care ne fac sistemul imunitar mai slab
7 factori care ne fac sistemul imunitar mai slab

7 factori care ne fac sistemul imunitar mai slab

22 sept. 2020, 06:00,
în Lifestyle

Imunitatea este asigurată nu numai de măduva osoasă roșie, ganglioni limfatici, splină și timus. O parte importantă a sistemului nostru imunitar (aproximativ 80%) este țesutul limfoid asociat local, care este împărțit în piele, intestinal, bronho etc.

Peste 70% din țesutul limfoid se găsește în intestine sub formă de celule mucoase care acoperă întregul tract gastrointestinal. De aceea este foarte important, în timp ce protejăm sistemul imunitar, să avem grijă de intestine în primul rând.

De asemenea, unele medicamente pot amenința sănătatea, pe care mulți dintre noi o luăm adesea fără prescripția medicului, considerându-le complet inofensive. Dietele populare, la care unii sunt deosebit de dornici să apeleze primăvara pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot provoca daune semnificative organismului. Se pare că de multe ori noi înșine ne distrugem propria imunitate fără să ne dăm seama de acest lucru.

Mai jos am adunat șapte astfel de factori care fac sistemul imunitar mai slab.

1. Medicamente pentru arsuri la stomac

Medicamentele pentru arsurile la stomac, în special cele luate fără numirea și supravegherea unui medic, pot avea un efect negativ asupra sistemului imunitar din mai multe motive. Unele antiacide reduc aciditatea. Cele mai puternice, care sunt inhibitori ai pompei de protoni (IPP), pot modifica dramatic pH-ul stomacului. Aciditatea trebuie să fie ridicată, astfel încât organismul să poată „steriliza” toate alimentele pe care le consumăm. Când aciditatea scade, corpul devine mai vulnerabil la microflora agresivă, ceea ce pune un stres suplimentar asupra sistemului imunitar din intestine.

Un studiu recent efectuat la Clinica Mayo a arătat că persoanele care iau în mod regulat medicamente care scad acidul au o microbiotă intestinală mai puțin diversă și prezintă un risc crescut de boală, inclusiv cele cauzate de bacteriile gram-pozitive, Clostridium.

O altă problemă este că unele deficiențe de vitamine se dezvoltă adesea în timp ce luați medicamente pentru arsuri la stomac și alte afecțiuni. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți nu sunt absorbiți corespunzător într-un mediu cu conținut scăzut de aciditate. Persoanele care iau adesea medicamente pentru scăderea acidității experimentează o lipsă de vitamina B12, zinc, acid ascorbic și fier. Deficiența lor slăbește și mai mult sistemul imunitar.

Dacă, în timp ce vă confruntați cu arsuri la stomac și alte simptome neplăcute, sunteți forțat să luați medicamente, atunci faceți acest lucru numai conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră. Încercați să urmați recomandările dietetice. Petreceți o zi cu apă minerală și apoi unul câte unul, cu mare grijă, includeți alimentele în dietă, notând meniul și propriile sentimente subiective într-un jurnal alimentar. Acest lucru vă va ajuta să identificați ce alimente cauzează arsuri la stomac, balonare și alte simptome, astfel încât să le puteți elimina din dieta dumneavoastră.

2. Analgezice

Anumiți analgezici, corticosteroizi și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) afectează adesea mucoasa intestinului și provoacă scurgeri intestinale. Ca urmare, sistemul imunitar suferă, capacitatea sa funcțională scade.

Dacă utilizați analgezice destul de des, cel puțin de câteva ori pe săptămână, atunci mai devreme sau mai târziu vă veți confrunta cu tulburări imune. În astfel de cazuri, este imperativ să consultați un medic pentru a efectua un examen, pentru a afla cauzele durerii și pentru a primi o terapie adecvată și sigură.

3. Medicamente antibacteriene

De asemenea, antibioticele pot slăbi sistemul imunitar. Odată ajunși în organism, medicamentele antibacteriene distrug toată microflora, fără discriminare. În absența bacteriilor benefice, membranele mucoase intestinale încep să absoarbă toxinele, iar sistemul imunitar este slăbit.

În niciun caz nu trebuie să tratați singure infecții, gripă sau răceli cu antibiotice. Dacă aveți simptome de boală, stabiliți imediat o întâlnire cu medicul dumneavoastră (sau sunați-l acasă) și primiți tratamentul potrivit.

4. Alcoolul

Consumul regulat de alcool suprimă producția de celule roșii și albe din măduva osoasă, care în timp dăunează sistemului imunitar. Dar asta nu înseamnă că trebuie să elimini complet alcoolul din viața ta. Un pahar de vin roșu în bună companie împreună cu un pahar de apă este puțin probabil să dăuneze corpului (cu excepția cazului în care, desigur, aveți contraindicații speciale).

5. Dietele pentru slăbit

Uneori pasiunea pentru o alimentație sănătoasă poate afecta sistemul imunitar. Vă puteți crește riscul de îmbolnăvire urmând diete populare și tratamente de auto-detoxifiere.

Cei care practică diete „șoc”, care sunt foarte sărace în carbohidrați și sărace în calorii, tind să se îmbolnăvească mai des. Acest lucru se datorează faptului că programele de slăbire expres duc la deficiențe în anumite vitamine și minerale, cum ar fi zincul, seleniul și magneziul, pe care le obținem dintr-o dietă echilibrată.

Dacă dieta ta este echilibrată, atunci sucurile proaspete nu vor strica. Dar dacă stai constant pe sucuri proaspete și slăbești repede, corpul tău va lipsi probabil de mulți nutrienți vitali. Doar o dietă echilibrată care include grăsimi sănătoase va aduce beneficii sistemului imunitar.

6. Călătorii frecvente de afaceri

Majoritatea celor care sunt obligați să călătorească frecvent în călătorii de afaceri au probleme cu imunitatea. Sunt expuși la germeni și infecții în avioane, trenuri, hoteluri etc. În plus, nu se odihnesc suficient și își întrerup dieta. Toate acestea duc la tulburări în funcționarea sistemului imunitar.

Încercați să vă respectați stilul de viață obișnuit chiar și în excursii. Deoarece exercițiile fizice ajută la creșterea imunității, exerciții fizice timp de cel puțin 15 minute pe zi.

Și încearcă să mănânci corect. Asigurați-vă că adăugați mai multe alimente care stimulează imunitatea în dieta dvs. pentru gustări sănătoase – mandarine, nuci sau ciocolată neagră, care sunt o sursă bună de magneziu sănătos.

7. Singurătatea

Studiile arată că sentimentele cronice de singurătate de-a lungul mai multor luni sau ani pot deteriora sistemul imunitar și pot crește riscul unei varietăți de boli.

Singurătatea este experimentată de mulți. De exemplu, aproximativ 20% dintre americani suferă de singurătate prelungită și izolare socială. Puteți locui într-un apartament cu o familie mare și vă puteți simți ca cea mai singură persoană.

Singurătatea cronică afectează sănătatea la nivel celular, provocând inflamații și inhibând răspunsurile imune, inclusiv în cazurile de infecții virale.

Este dificil pentru o persoană singură să înceapă pur și simplu să se conecteze cu ceilalți sau să participe la viața publică. Pentru a scăpa de acest sentiment, mai întâi trebuie să scapi de nesiguranță sau frică. Practicile de ameliorare a stresului, meditația, yoga îi ajută pe mulți să se împace cu lumea, în plus, practicile mentale au un efect benefic asupra imunității.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`