Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » 7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie
7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie

7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie

12 mai 2021, 09:06,
în Sanatate

Sfecla rosie este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ, cu excepția cazului în care începeți să o consumați într-un mod greșit. Mai mult decât atât, vine cu multe beneficii pentru sănătate.

Deși sucul de sfeclă roșie este renumit ca fiind sănătos și hrănitor, poate să nu fie potrivit pentru toți. Trebuie să știți că sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalați. Acești compuși se pot lega de calciu în organism și pot duce în cele din urmă la pietre la rinichi. Aportul în exces de sfecla rosie poate provoca, de asemenea, acumularea de ioni metalici în ficat.

Deși oamenii pot mânca în siguranță sfecla și pot bea suc în majoritatea cazurilor, este important să cunoaștem și efectele negative.

7 contraindicatii ale consumului de suc de sfecla rosie

1. Poate crește riscul de pietre la rinichi

Sfecla este bogată în oxalat și poate contribui la formarea pietrei. Dacă aveți deja pietre, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să opriți sau să reduceți consumul de suc de sfecla rosie. Sfecla roșie are un conținut ridicat de oxalat și poate contribui direct cu producerea de pietre. Crește excreția de oxalat urinar, ceea ce poate duce la dezvoltarea pietrelor de oxalat de calciu.

2. Poate cauza Beeturia

Beeturia se caracterizează prin decolorarea urinei în urma aportului de sfecla sau alimente colorate cu sfecla rosie. Urina poate varia de la roz la rosu intens, iar această afecțiune ar avea o frecvență crescută la cei cu deficit de fier.

3. Poți face anafilaxie

Deși rară, sfecla rosie poate provoca anafilaxie, care este o reacție alergică acută la un alergen la care corpul a devenit hipersensibil.

4. Poate colora scaunele

Sfecla roșie (și alimentele cu culoare roșie) pot determina scaunele să pară roșiatice. Există unele dovezi că sfecla rosie poate provoca, de asemenea, scaune negre și gudronate din cauza prezenței sângelui modificat.

5. Poate provoca o tulburare de stomac

Sfecla roșie conține nitrați. Expunerea la niveluri ridicate de nitrați poate duce la crampe abdominale. Sucul poate provoca, de asemenea, probleme de stomac la unii oameni. Sfecla roșie și anumite alte alimente conțin nitrați, care sunt transformați în nitriți după ingestie.

6. Poate cauza probleme în timpul sarcinii

Azotații din sfecla pot provoca o problema. Femeile gravide sunt mai sensibile la efectele azotatului. Acest lucru poate fi atribuit creșterii naturale a nivelului de methemoglobină din sânge în etapa ulterioară a sarcinii.

Excesul de nitrați poate duce la methemoglobinemie (niveluri ridicate de methemoglobină în sânge), provocând simptome precum lipsa de energie, dureri de cap, amețeli, colorarea albastru-gri a pielii din jurul ochilor, gurii, buzelor, mâinilor și picioarelor.

Deși majoritatea studiilor epidemiologice asupra femeilor însărcinate cu niveluri ridicate de nitrați în apele subterane nu au arătat niciun efect negativ asupra descendenților lor, un studiu a constatat o asociere între nitrații alimentari și o creștere a defectelor tubului neural.

7. Ar putea dăuna ficatului

Studiile presupun că aportul extrem de sfecla rosie poate provoca mai multe tulburări nu numai la pacienții sănătoși, ci și la cei care sufera de boli care acumulează metale.

Aportul excesiv de legume poate provoca acumularea de ioni metalici în ficat.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
observatornews.ro
Ce este leasingul operațional și de ce este mai bine să închiriezi o mașină, nu să fii proprietar
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Suc natural făcut în casă. Rețeta îndrăgitei socate
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Copilul de doi ani al lui Ganea i-a cerut părintelui său să meargă la mănăstire. Evenimente tulburătoare în spital
Playtech.ro
Cutremur major în România, în urmă cu scurt timp! Blocurile s-au mişcat serioas, panică...
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 mai 2025
12 mai 2025