Prima pagină » Magazin » 7 alimente care cresc nivelul acidului uric
7 alimente care cresc nivelul acidului uric

7 alimente care cresc nivelul acidului uric

26 aug. 2018, 23:25,
Echipa BZI.ro în Magazin
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:663990;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Pentru a controla nivelul de acid uric este necesar sa urmezi o dieta specifica si sa eviti alimentele ce pot favoriza aceasta afectiune. In randurile ce urmeaza poti afla care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumi cu moderatie pentru a-ti mentine starea de bine.

Atunci cand acidul uric atinge concentratii mari in sange, acesta poate duce la aparitia unor afectiuni ca artrita sau guta. Acumularea acestui element in fluidul din articulatii produce inflamatii si durere, in special la nivelul degetelor si al articulatiei gleznelor. Din aceasta cauza ar trebui sa cunosti cele cateva alimente care cresc nivelul acidului uric. 

In urma procesului de descompunere a purinelor, in organism ia nastere acidul uric. Acesta este un produs natural al metabolismului. Prin analize de sange regulate si o dieta echilibrata poti impiedica acest produs sa atinga cote alarmante. 

Alimente care cresc nivelul acidului uric

1. Fructe de mare
Fructele de mare sunt alimente bogate in purine, motiv pentru care ar fi bine sa le eviti daca ai probleme cu concentratiile crescute de acid uric. Ar trebui sa consumi doar ocazional crab, creveti, scoici, stridii sau midii.

Nu conteaza daca sunt proaspete sau conservate, fructele de mare isi pastreaza proprietatile chiar daca sunt gatite, asadar nu poti elimina acidul uric prin fierbere sau prajire.

2. Carne rosie
Pe lista de alimente care cresc nivelul acidului uric se afla si carnea rosie, cea mai vinovata de aparitia si persistenta acestei afectiuni. Carnea rosie ar trebui eliminata complet din dieta si inlocuita cu variante mai sanatoase, cum ar fi carnea de pui sau de curcan.

Muschiul de porc sau de vita contine o cantitate foarte mare de purine, la fel si preparatele cu multa grasime, carnea tocata, ficatul sau alte organe.

3. Unele leguminoase
Alta categorie de alimente pe care ar trebui sa le consumi cu moderatie include lintea, fasolea sau nautul. Poti include leguminoase in preparate o data sau cel mult de doua ori pe saptamana.

4. Anumite legume
Chiar daca pare greu de crezut, exista si cateva legume pe care ar trebui sa le eviti: sparanghel, ciuperci, conopida, spanac, ridichi sau praz.

5. Alcool
Berea este cea mai daunatoare cand vine vorba de alimente care cresc nivelul acidului uric, chiar mai mult decat carnea rosie sau fructele de mare. Aceasta deoarece, pe langa accelerarea secretiei acestui compus, berea il face si mult mai greu de eliminat.

Expertii sustin ca ar trebui sa inlocuiesti berea cu un pahar de vin alb, mai ales daca suferi de guta.

6. Bauturi cu zahar si dulciuri
Racoritoarele carbogazoase si sucurile de fructe din comert au in compozitie sirop de porumb, care stimuleaza productia de acid uric. Din aceeasi categorie fac parte si dulciurile procesate, prajiturile si bomboanele, a caror concentratie de zahar iti va inrautati boala.

7. Cafea
Prea multa cafea poate fi daunatoare pentru starea generala a organismului, asa ca limiteaza consumul la doua cesti pe zi.

Simptome ale nivelului crescut de acid uric
Daca nivelul de acid uric atinge cote alarmante, vei dezvolta pietre la rinichi sau guta. Cele mai comune simptome sunt:

  • Dureri ale degetelor mari de la picioare
  • Inflamatii si dureri la nivelul articulatiilor
  • Dificultati la urinare
  • Puls accelerat
  • Dureri de genunchi
  • Pietre la rinichi
  • Oboseala
  • Monturi in regiunea articulatiilor

O vizita la medic este esentiala pentru a obtine tratamentul corect si indicatiile in ceea ce priveste dieta corespunzatoare.

Tratamentul nivelului crescut de acid uric
Durerea este cel mai neplacut aspect al acestei afectiuni, insa exista diverse remedii pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi aplicarea de comprese reci pe zonele afectate.

Medicul iti poate prescrie medicamente antiinflamatoare nesteroidiene care ofera o calmare aproape instantanee a durerii.
De obicei, tratamentul se incepe cu doze scazute si se creste treptat, in functie de necesitati si toleranta organismului.
Perioada de tratament poate dura intre 6 si 12 luni.
In acest timp, nu uita de o dieta corespunzatoare si exercitii fizice usoare sau moderate in mod regulat.

Un exemplu de dieta
Proteinele din aceasta dieta provin, in pricipal, din produse lactate si oua. Iar daca ai nevoie de carne cateva zile pe saptamana, este o idee buna sa alegi carnea de iepure, cu nivel scazut de colesterol si purine.

Micul dejun

  • O cana de lapte degresat
  • 2 felii de paine integrala
  • Iar ca gustare, ceva mai tarziu, poti servi o banana

Masa de pranz

  • Paste cu suc de rosii
  • Peste la gratar
  • Tarta de fructe
  • Gustarea de dupa-amiaza poate fi o felie de pepene

Cina

  • Vinete cu parmezan la cuptor
  • O salata de rosii, morcovi si busuioc

Poti face combinatiile dorite, insa retine sa incluzi in mod echilibrat la fiecare masa proteine, legume, fructe si cereale. Si, neaparat, redu la minim continutul de grasime.
Trebuie sa retii faptul ca sfatul medicului este esential intr-o afectiune atat de serioasa. Urmeaza intotdeauna tratamentul prescris, care uneori poate fi diferit de ideile descrise mai sus. Ai grija de sanatate, este mai buna decat toate!

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Imagini nemaivăzute cu Papa Francisc. Cum arăta în tinerețe, când era inginer chimist
observatornews.ro
Un fost consilier, candidat la Primăria Tulcea s-a sinucis. Şi-a anunţat decizia într-un video, pe Facebook: "Vă rog să nu veniți la înmormântarea mea"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cât de fricos e Putin. A fost panică la Kremlin din cauza unui cadou
SportpeSurse
Gigi Becali nu dă doi bani pe moartea Papei Francisc. Reacție fără pic de compasiune
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 aprilie 2025
23 aprilie 2025