În timpul unei pandemii, monitorizăm cu atenție aportul suficient al unui microelement important pentru sănătatea umană.
Multă vreme, zincul a fost considerat un micronutrient minor și abia recent rolul său în procesele vitale ale corpului a devenit evident – la fel ca și faptul că deficitul de zinc este foarte frecvent în rândul locuitorilor orașelor mari. Ce este important de știut despre efectul său asupra corpului uman și despre ce produse îl conțin cel mai mult – am aflat de la expertul anti-vârstă, nutriționist al clinicii de medicină estetică „Premium Aesthetics” Natalia Grigorieva.
În primul rând, zincul este necesar pentru normalizarea metabolismului celular: activează antioxidanți care protejează structurile celulare de deteriorarea cauzată de formele de oxigen liber. Acest microelement permite structurilor celulare, cum ar fi mitocondriile, să furnizeze continuu energie corpului. Nu este o coincidență faptul că unul dintre primele simptome ale deficitului de zinc este scăderea rezistenței fizice.
Zincul face parte din complexele enzimatice necesare pentru:
- Sinteza proteinei.
- Reînnoirea celulelor pielii și reglarea producției de sebum (aceasta previne inflamația și uscăciunea pielii).
- Asimilarea vitaminelor A, D și E.
- Sinteza leucocitelor – celule ale sistemului imunitar, care sunt printre primele care răspund invaziei corpului de către „agenți” străini. Deficitul de zinc este foarte des asociat cu o creștere a frecvenței răcelilor.
În mod normal, trebuie să obțineți aproximativ 10-20 mg de zinc pe zi. Este important de menționat că deficitul său nu este imediat evident. Organismul îl poate păstra în piele, ficat, rinichi într-un volum de 2 până la 3 g. Cu toate acestea, este foarte ușor să obțineți zinc în compoziția alimentelor consumate. Deținătorul recordului pentru conținutul său este stridiile. Este adevărat, cu greu le vei putea mânca des: nu este atât de ușor să găsești un produs de calitate, dar este destul de scump. În plus, este un produs de sezon. Vom vorbi mai jos despre surse mai accesibile de zinc.
1. Semințe de susan și dovleac
În 100 g există 7,4-7,7 mg de zinc.
Destul de mult zinc se găsește nu numai în semințe, ci și în uleiurile de dovleac și susan. Rețineți că aceste alimente conțin multe grăsimi, deși sănătoase, așa că folosiți-le cu moderare. Folosiți semințe de dovleac și susan ca adaos la salată, supă, iaurt. Adăugați uleiuri la preparatele gata preparate – astfel veți păstra beneficiile lor cât mai mult posibil.
2. Carne de vită
100 g conține 7 mg zinc.
Multe exemplare au fost rupte pe tema beneficiilor consumului de carne roșie. Conține într-adevăr multe oligoelemente diferite, care sunt deosebit de importante pentru sănătatea unei femei – același fier, de exemplu. De fapt, o porție de carne roșie vă va asigura necesarul zilnic de zinc, astfel încât să mâncați carne de vită de câteva ori pe săptămână este perfect acceptabil: coaceți-l în cuptor, fierbeți-l sau fierbeți-l.
3. Pudră de cacao
În 100 g există 6,4 mg de zinc.
Un produs ideal pentru sănătate. Este important ca conținutul de boabe de cacao din pulbere să fie de cel puțin 75%. O băutură ideală pentru un stil de viață sănătos poate fi preparată nu din lapte de vacă, ci din lapte de plante – de exemplu, migdale sau nucă de cocos.
4. Limbă de vită
100 g conțin 4,8 mg zinc.
Subprodusele dintr-o dietă sănătoasă sunt produse de neînlocuit. Limba de vita este una dintre ele. Este ușor de pregătit și minunat pentru un mic dejun combinat, salată de prânz sau gustare sănătoasă.
5. Carnea de curcan
100 g conține 4 mg zinc.
Majoritatea vitaminelor și mineralelor benefice sunt conținute nu în carnea albă a acestei păsări, ci în cea roșie. În ceea ce privește zincul, picioarele de curcan sunt cele mai utile: sunt ideale pentru coacerea sau prepararea aspicului.
6. Ouă de pui
100 g conține 3 mg zinc.
O cantitate mare de zinc se găsește în gălbenușul de ou, mai ales dacă vorbim despre ouăle din sat. În ceea ce privește cantitatea, 1-2 ouă pe zi pot fi consumate fără a afecta sănătatea.
7. Nucă de cocos
100 g conține 2 mg zinc.
Mulți dintre noi am încorporat deja nuca de cocos în dieta noastră zilnică. Supele se fac pe baza de lapte de cocos; este adesea folosit în produse de patiserie sau ca aditiv la cafea. În plus, crema de nucă de cocos se potrivește bine cu fructele și fructele de pădure. Vă rugăm să rețineți că produsele din nucă de cocos sunt bogate în calorii, deci fiți moderat în consumul lor.