Prima pagină » Lifestyle » 7 alimente bogate in vitamina D
7 alimente bogate in vitamina D

7 alimente bogate in vitamina D

12 feb. 2021, 10:29,
în Lifestyle

De deficitul de vitamina D suferă aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume. Mai mult, formularea „suferă” nu este o exagerare.

Acest element este vital pentru multe procese din corp. De exemplu, cu o deficiență, absorbția normală a calciului este imposibilă – ceea ce înseamnă că unghiile, părul, dinții, oasele devin fragile și vulnerabile. De asemenea, cu o lipsă de vitamina D, metabolismul, imunitatea, sistemul nervos și mușchii suferă. Există sugestii că nivelurile scăzute de vitamine provoacă în mod direct boli precum:

  • obezitate;
  • Diabet;
  • hipertensiune ;
  • cancer de diferite tipuri;
  • tulburări autoimune – de exemplu, scleroza multiplă;
  • depresie.

Există o credință larg răspândită că suplimentarea cu vitamina D nu este necesară. Corpul nostru sintetizează cantitatea necesară sub influența soarelui. Acest lucru este adevărat, dar doar parțial.

Pentru a obține doza zilnică, este necesar să expuneți cel puțin 40% din corp la lumina directă a soarelui timp de 20 de minute pe zi. Locuitorii obișnuiți nu au ocazia să facă atât de multă plajă chiar și vara sau în regiunile calde. Și dacă soarele nu este suficient, situația este agravată: doza zilnică necesară de vitamina D este crescută până la 1000 UI (25 μg).

1. Somon

100 g din acest pește conține în medie 360 la 685 UI de vitamina D. Dar unde a fost prins exact somonul este important.

Cercetarile arata că peștele cultivat în natură are mai multă vitamină – aproximativ 1000 UI la 100 g. Adică, o porție de somon sălbatic acoperă în totalitate necesarul zilnic de D. Dar peștele de crescătorie este mai puțin valoros: conține doar 250 UI de vitamină la 100 g.

2. Hering, sardine, macrou și halibut

Heringul proaspăt din Atlantic conține în medie 1.628 UI Vitamina D la 100 de porții de gram. Și aceasta este chiar mai mult decât valoarea zilnică.

Apropo, nu vă faceți griji cu privire la o posibilă supradoză: un corp sănătos reglează însuși cantitatea de vitamină furnizată cu lumina soarelui și alimente. Excesul de vitamina D se câștigă cel mai adesea prin utilizarea excesivă a suplimentelor alimentare din farmacie .

Heringul murat conține, de asemenea, suficientă vitamină – în medie 680 UI la 100 g. Dar acest produs are un dezavantaj: conține prea multă sare.

3. Ulei de pește din ficat de cod

O linguriță din acest tip de ulei de pește conține aproximativ 450 UI de vitamina D. Aceasta este o pretenție bună pentru succes, dar trebuie amintit că excesul de ulei de pește poate fi dăunător sănătății.

4. Conserve de ton

Avantajul său este disponibilitatea și costul redus. 100 g de conserve conțin până la 236 UI de vitamina D. În plus, tonul este o sursă de vitamina K și niacină.

Dar există și dezavantaje. De exemplu, conservele conțin sare . De asemenea, un astfel de ton poate avea un conținut crescut de mercur. Prin urmare, nu mâncați mai mult de 100-150 g pe săptămână.

5. Creveți

Vitamina D nu conține atât de mult în ele – aproximativ 150 UI la 100 g. Dar creveții au un avantaj incontestabil: carnea lor, spre deosebire de fileurile de pește de mare, conține o cantitate minimă de grăsime.

6. Stridii

O porție de 100 de grame de stridii sălbatice conține doar 68 de calorii, dar 320 UI vitamina D, aproape o doză triplă de vitamina B12 și mult cupru și zinc necesare organismului.

7. Gălbenușuri de ou

Opțiune pentru cei cărora nu le plac fructele de mare. Dar aici, ca și în cazul somonului, este important în ce condiții a trăit găina ouătoare.

Un gălbenuș tipic al unui ou crescut în casă conține doar 18-39 UI vitamina D. Dar puii crescuți în aer liber sub soare dau un rezultat de 3-4 ori mai mare.

Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
redactia.ro
Ce salariu avea Mihaela Tatu la Antena 1 și cât încasează Mirela Vaida
Bugetul.ro
E jale la Raiffeisen Bank, BT, ING, BRD sau CEC Bank. ANAF a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu clienții din România care au depozite bancare
a1.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul Simonei Halep din Mamaia. Cât trebuie să dai pentru o cameră și ce părere au turiștii
Playtech.ro
Cât costă cea mai scumpă pâine din România. O găsești la Turda, prețul e neașteptat
observatornews.ro
Și-a notat în jurnal că vrea să-și omoare mama. Fiica adoptivă a româncei Andreea Mottram plănuia crima de un an: "A fost înjunghiată de 12 ori"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Veste proastă pentru acești părinți. Vor avea o mare obligație
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
Întreaga lume e în stare de șoc! Apariție tulburătoare în Moscova, în plin război între Rusia și Ucraina. Imaginea naște controverse uriașe
Playtech.ro
Se poate poate pune poprire pe pensie? Ce spune legea și în ce cazuri se aplică măsura
Dailybusiness.ro
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
RomaniaTV
Tichete sociale Paşte 2025. Pensionarii cu venituri mici primesc bani de miel şi cozonac de la Primărie, pe lângă voucherul de 400 de lei de la Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Cum arată fostul preot Visarion Alexa la aproape 3 ani de când a dispărut din spaţiul public
redactia.ro
Ce nu trebuie să spui sub nicio formă în ziua de Paște pentru a-ți merge bine tot anul
ego.ro
Au divorțat la scurt timp după nuntă! Vedetele care și-au spus ”adio” aproape instant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`