Prima pagină » Local » 7.961 de candidați au promovat examenul de intrare în rezidențiat! Ce rezultate au obținut ieșenii

7.961 de candidați au promovat examenul de intrare în rezidențiat! Ce rezultate au obținut ieșenii

24 nov. 2023, 02:00, 1 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Local

Duminică, 19 noiembrie 2023, 10.194 de absolvenți au susținut examenul de intrare în rezidențiat pentru domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Ministerul Sănătății a făcut publică clasificarea finală a candidaților la examenul de intrare în rezidențiat – sesiunea 19 noiembrie 2023

După reducerea pragului de promovabilitate la 60 de procente, examenul de rezidențiat a fost promovat de 7.961 de candidați. Cel mai mare punctaj obținut în acest an a fost de 936 de puncte, în domeniul medicină generală.

Ce rezultate au obținut candidații ieșeni la examenul de intrare în rezidențiat

La medicină s-au înscris, pentru a susține examenul de rezidențiat, 5.733 de candidați, iar dintre aceștia doar 4.482 au promovat. Punctajul maxim realizat la sesiunea de rezidențiat din domeniul medicină a fost de 936 de puncte, cel mai mare fiind obținut în Constanța, iar pe locul al doilea s-a situat un ieșean, care a luat 935 de puncte. Punctajul minim cu care a fost promovat examenul de rezidențiat pentru medicină generală a fost 561. În ceea ce privește domeniul medicină dentară, punctajul maxim a fost de 935 de puncte, fiind obținut de un candidat din Cluj-Napoca. Localul al doilea a fost ocupat de o ieșeancă, Magda-Elena Lungu, care a luat 926 de puncte. La medicină dentară s-au înscris 2.331 candidați, iar dintre aceștia au promovat examenul de intrare în rezidențiat 1.877, punctajul minim de promovare fiind 561.

Pentru domeniul farmacie s-au înscris la rezidențiat 2.130 de candidați. Din totalul celor înscriși, 1.602 de persoane au promovat examenul, cel mai mic punctaj fiind 547. Cel mai mare punctaj obținut la acest domeniu a fost 912, al unui candidat din București. Pe a doua poziție s-a situat tot o persoană din București, care a obținut 899 de puncte.

De ce s-a redus punctajul minim de promovare a rezidențiatului

o imagine cu niste grile

După reducerea pragului de promovabilitate la 60 de procente, examenul de rezidențiat a fost promovat de către 7.961 de candidați

Pentru candidații de anul acesta au fost scoase la concurs 5.290 de poziții, dintre care 4.925 de locuri și 365 de posturi. Concursul de intrare în rezidențiat s-a desfășurat în 6 centre universitare din țară, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureş şi Timişoara. Trebuie precizat că anul trecut, în 2022, au fost scoase la concurs 5.800 de locuri și posturi, însă peste 600 au rămas neocupate, deși au fost peste 10.300 de candidați înscriși.

Inițial, s-a dorit ca examenul de rezidențiat să fie promovat cu minimum 65 la sută din punctajul maxim realizat la nivel național, dar, având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi și locuri, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgență, ATI etc., Ministerul Sănătății a decis ca examenul de intrare în rezidențiat să fie promovat din nou cu un punctaj de minimum 60 la sută din cel maxim realizat la nivel național, la fel cum s-a întâmplat și în anii anteriori.

Comentarii
  • 🥸Doctor StrangeLove

    Liber la măcel,..pardon la operații nereușite !

    Să reduci nota la 6 doar ca sa intre și ăia chiulangii🤤 sau alții care au dormit 😴in timpul facultații și au venit doar la cursuri ca să agate studente🤪😘 e o veste foarte bună.

    Felicitari, acum vine un nou val de medici habarniști🤯 care vor face diferența intre a muri in chinuri sau a muri pe loc.🥴😵

    Doamne ajută, bani de-o sută !🤑

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *