Prima pagină » National » 7.000 de ucraineni locuiesc la aceeași adresă: Un apartament din Botoșani
7.000 de ucraineni locuiesc la aceeași adresă: Un apartament din Botoșani

7.000 de ucraineni locuiesc la aceeași adresă: Un apartament din Botoșani

19 aug. 2024, 09:46,
în National

Sunt 7.000 de ucrainieni care locuiesc la aceeași adresă, un apartament din Botoșani. Proprietarul recunoaște că incasa 50 de euro pentru fiecare cetățean pe care îl primea. O sursă bună de profit a reprezentat și ajutorul dat de stat către ucrainieni. Proprietarii de apartamente care primeau ucrainieni în gazdă primeau sume mari de bani.

BZI.RO raporta în urmă cu mai mulți, în perioada pandemiei, faptul că o situație hilară se întâmplă și în Iași. La acea dată erau 1.600 de basarabeni care figurau la aceeași adresă și care, în teorie, ar fi trebuit izolați la domiciliu.

50 de euro pentru fiecare dintre cei 7.000 de ucrainieni care stăteau într-un apartament din Botoșani

Proprietarul unei locuințe primea câte 50 de euro pentru fiecare persoană căreia îi semna documentele necesare obținerii cărților de identitate. Mii de ucraineni au plătit pentru a obține cărți de identitate românești. Un bărbat din județul Botoșani cerea 50 de euro de la fiecare persoană pentru a semna actele necesare luării în spațiu, care erau esențiale pentru eliberarea buletinelor. Acum vrea să se retragă. El acuză un funcționar al primăriei că a semnat în fals în locul lui.

Totul ar fi început în 2018. în comuna Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. Un prieten ucrainean i-ar fi propus unui român să ia ucraineni în spațiu pentru a le face buletin. Însă nu pe gratis. Fiecare semnătură era plătită cu 50 de euro. Așa au ajuns ca aproape 7.000 de oameni să locuiască la aceeași adresă, scrie Monitorul de Botoșani.

Bărbatul, pe nume Aurel Ciubotariu, a povestit că inițial a vrut să renunțe la activitatea în care era implicat, dar o funcționară de la primăria din comuna sa i-ar fi sugerat să continue. El o acuză pe această funcționară, Gheorghina Cozmiuc, că ar fi continuat să emită acte în numele său fără știrea lui.

Aurel a explicat că, la cererea unui prieten din Ucraina, cu care a fost coleg de arme, a început să găzduiască persoane fictiv în spațiul său locativ pentru ca acestea să își poată obține cărțile de identitate. Acest aranjament a durat aproximativ un an, timp în care primea câte 50 de euro pentru fiecare persoană.

Bărbatul primea 2.000 de euro pentru 40 de ucrainieni cazați

A recunoscut că primea bani pentru aceste servicii și a menționat că, la un moment dat, funcționara Gheorghina Cozmiuc i-ar fi propus să continue activitatea, oferindu-i sume de bani în schimbul semnării documentelor necesare pentru primirea cetățenilor, în timp ce ea se ocupa de toate celelalte formalități.

Bărbatul a declarat că a descoperit că în spațiul său locuiau fictiv mii de persoane atunci când a încercat să își deschidă o firmă. A explicat că funcționara îi dădea periodic sume de câte 2.000 de euro, care reprezentau plata pentru aproximativ 40 de acte semnate. Aceste persoane nu locuiau în realitate la adresa sa, ci figurau doar pe documente pentru a îndeplini formalitățile necesare.

Aurel a susținut că, după ce s-a îmbolnăvit și a fost internat în spitale din Târgu Mureș și București, funcționara a continuat să semneze documente în numele său, punând astfel persoane în spațiu în mod ilegal. El a subliniat că, în acea perioadă, era imposibil să fie prezent în două locuri simultan.

El a mai menționat că există persoane din comuna sa care nu dețin proprietăți și care au beneficiat de contracte de vânzare-cumpărare false pentru a putea figura cu ucraineni în spațiul lor. Aurel a adăugat că aceste persoane au fost surprinse să afle că, fără știrea lor, aveau cetățeni ucraineni înregistrați la adresele lor. Acesta, împreună cu un vecin, au decis să informeze toate autorităţile competente. Anchetatorii le-au spus că dosarul se clasează, deşi ei au recunoscut toate faptele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`