Un sondaj făcut de CEC Bank arată faptul că 66% dintre români își vor petrece concediile în România. La nivel de buget, lucrurile nu stau roz. Vorbim despre faptul că doar 25% dintre ei au un buget între 1000 și 2000 de lei.
O altă statistică publicată de autoritățile din țara vecină arată că turiștii români din Ungaria au cheltuit câteva sute de milioane de euro, ocupând poziția 3 la acest capitol.
66% dintre români vor petrece concediile în România, arată un sondaj făcut de CEC Bank!
Conform unui sondaj realizat de CEC Bank în colaborare cu comparatorul bancar FinZoom.ro, aproximativ 66% dintre români își vor petrece concediul în țară, iar 25% dintre aceștia declară că bugetul lor pentru vacanță se situează între 1.000 și 3.000 lei.
În ceea ce privește bugetul destinat vacanței în acest an: aproximativ 10% dintre participanți au indicat că vor cheltui sub 1.000 lei, aproape 26% au un buget între 1.000 și 3.000 lei, 21% vor aloca între 3.000 și 6.000 lei, aproximativ 14% intenționează să cheltuiască între 6.000 și 10.000 lei, iar peste 7% și-au planificat să aloce peste 10.000 lei.
Întrebați despre destinația vacanței de anul acesta, peste 32% dintre respondenți au afirmat că vor merge la mare în România, aproximativ 27% vor opta pentru munte în țară, iar aproape 7% își vor petrece vacanța la rude sau la țară. De asemenea, peste 31% dintre respondenți și-au planificat vacanța în străinătate.
Referitor la modul de organizare a rezervărilor pentru vacanță, aproximativ 81% dintre români au declarat că se ocupă personal de acest aspect, în timp ce 19% apelează la serviciile unei agenții de voiaj.
La întrebarea legată de durata concediului din această vară, aproape 38% dintre respondenți au menționat că vor pleca în vacanță pentru 3-4 zile, circa 40% și-au planificat o vacanță de 7 zile, aproximativ 12% vor pleca pentru 10 zile, iar puțin peste 6% intenționează să stea în vacanță 14 zile sau chiar mai mult.
Ungaria stă mai bine la turism decât România
Vecinii noștri stau mai bine la turism decât România. În pofida faptului că, din punct de vedere geografic, România are numeroase avantaje, turiștii străini nu se înghesuiesc să viziteze țara. Ungaria stă mai bine la turism decât România. Sunt numeroase aspecte pentru care vecinii noștri au mai mulți turiști. Prețurile la cazare mai joase, promovarea masivă sunt doar câteva dintre aspecte.
Ca un exemplu, Ungaria a avut în 2023 16 milioane de turiști străini. Slovacii au reprezentat cel mai numeros grup de turiști străini, cu peste 9 milioane de vizitatori, urmați de români și austrieci. În sezonul estival, românii s-au numărat printre cei mai mulți turiști care au sosit pentru excursii de o zi, în timp ce austriecii au cheltuit cel mai mult pe ședere. Comparativ, în 2023 circa 13,6 milioane de sosiri ale turiștilor a înregistrat România. Durata medie a șederii a fost de 2,1 zile, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini.
Principalele țări de proveniență a turiștilor străini au fost:
Germania (218.300 de persoane)
Italia (186.700 de persoane)
Israel (150.500 de persoane)
Așadar, în timp ce 66% dintre români aleg să meargă în România în concedii, turiștii străini sunt aproape inexistenți în țară. Poate că Guvernul României ar trebui să speculeze potențialul enorm de turism și să lanseze campanii corecte de promovare în afara țării. Poate și patronii români din HoReCa ar trebui să practice prețuri corecte pentru produsele pe care le vând, fie că vorbim despre cazare sau mâncare.
Avantajele voucherelor de vacanță. Lipsa lor ar însemna competiție.