Prima pagină » Business în România » 63% dintre investitorii români nu cred că economia românească va avea o evoluție pozitivă
63% dintre investitorii români nu cred că economia românească va avea o evoluție pozitivă

63% dintre investitorii români nu cred că economia românească va avea o evoluție pozitivă

04 iul. 2024, 14:23,
BZI.ro, în Business în România

63% dintre investitorii români sunt pesimiști referitor la economia românească. Conform statisticilor, investitorii români consideră că economia nu va avea o evoluție pozitivă.

O altă statistică arată că românii au plătit cu 60% mai mult pentru cumpărături comparativ cu anul 2019. Acest lucru este cauzat, printre altele și de creșterea inflației care a ajuns la niveluri record.

Inflația îi face pe 63% dintre investitorii români să nu creadă în evoluția pozitivă a economieri românești

În România, inflația a înregistrat o scădere în ultimele două luni, ajungând la 5,1% în mai (cel mai probabil scăderea a fost din pix și generată de necesitatea unei ”liniști” apararente pentru alegeri), după ce la începutul anului crescuse din cauza majorării taxelor impuse de guvern. Totuși, pentru investitorii individuali români, inflația rămâne principala preocupare, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Aproximativ 30% dintre participanți consideră inflația drept cel mai mare risc extern pentru investițiile lor, urmată de posibilitatea unei recesiuni globale (19%) și de riscul unui conflict internațional (18%). Comparativ cu trimestrul anterior, îngrijorarea față de inflație a scăzut ușor, de la 31% la 30%, însă preocupările legate de un conflict internațional au crescut de la 15% la 18%.

La nivel global, sondajul indică faptul că inflația rămâne cea mai mare preocupare (22%), urmată de riscul unui conflict internațional (20%) și de posibilitatea unei recesiuni globale (18%). În ultimele două trimestre, teama de un conflict global a crescut constant, de la 14% la 20%.

Această tendință este evidentă și în rândul investitorilor români, ale căror îngrijorări legate de război au crescut de la 11% la sfârșitul anului 2023 la 18% în prezent. Cei mai îngrijorați de un conflict major sunt investitorii olandezi (29%), urmați de cei danezi (28%), francezi (27%), polonezi (25%) și italieni (23%). Investitorii americani sunt cei mai puțin îngrijorați, cu doar 6%.

Taxele și impozitele, printre grijile investitorilor români

O posibilă recesiune a economiei românești preocupă 15% dintre investitori, în timp ce doar 8% sunt îngrijorați de posibile creșteri de taxe, chiar dacă guvernul român caută noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar.

Lipsa de încredere a investitorilor români în situația macroeconomică este evidentă, 63% dintre aceștia neavând încredere într-o evoluție pozitivă a economiei românești. Cu toate acestea, aceasta este cea mai scăzută rată de neîncredere din primul trimestru al anului 2023. În ciuda acestui pesimism, 71% dintre respondenți sunt optimiști în privința veniturilor și nivelului lor de trai, indicând o mare încredere în propriile abilități și situația personală. Conform sondajului eToro Retail Investor Beat, peste trei sferturi (77%) dintre investitorii români individuali au mare încredere în stabilitatea locului de muncă, aceasta fiind cea mai ridicată cifră din ultimele 18 luni.

În ceea ce privește portofoliile de investiții, 82% dintre investitorii români au mare încredere în deciziile lor de investiții, o creștere de 4% față de trimestrul anterior. În plus, peste 92% dintre aceștia se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor în acest an, iar 57% anticipează profituri de peste 10%. Până acum, piețele le-au fost favorabile, cu creșteri de peste 14% pentru indicele S&P 500, 18% pentru Nasdaq, 9% pentru DAX-ul german și peste 18% pentru indicele românesc BET de la începutul anului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *