Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 6 tipuri de noduli la san. Vezi ce s-ar putea ascunde in spatele lor
6 tipuri de noduli la san. Vezi ce s-ar putea ascunde in spatele lor

6 tipuri de noduli la san. Vezi ce s-ar putea ascunde in spatele lor

27 iul. 2011, 22:45,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:5308;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Potrivit specialistilor, 8 din 10 noduli care apar la sani sunt de natura benigna, dar asta nu inseamna ca trebuie ignorati. Orice nodul la san trebuie investigat prin ecografie, eventual mamografie pentru a exclude o afectiune maligna si stabilirea tratamenului adecvat. Daca nu esti la menopauza, este foarte probabil ca un nodul sa indice altceva decat cancer la san. Iar daca esti la menopauza si nu urmezi un tratament hormonal compensator, tot exista posibilitatea sa fie benign. Daca ai descoperit un nodul, verifica si celalalt san. Daca simti ceva similar, tot nu ai de ce sa te sperii. Poate fi ceva normal. Exista umflaturi in zona sanilor a caror prezenta este normala si tine de structura unui san sanatos si de momentul in care te afli fata de ciclul menstrual. Ca sa fii sigura totusi, vorbeste cu medicul tau despre asta.

Noua din zece formatiuni au trasaturi particulare: dure, fixate pe tesut, se deplaseaza sau nu cand le atingi, de obicei sunt nedureroase si izolate (apare cate una). Orice formatiune pe care ai mai remarcat-o, chiar daca nu te deranjeaza, trebuie investigata fara intarziere. Un diagnostic pus la timp te scapa de stres si de incertitudine si iti ofera mai multe alternative de tratament. Iata cateva tipuri de noduli la san:

Nodulul solitar. Dur, nedureros la apasare, deseori cu margini neregulate, acesta ridica suspiciunea de cancer mamar. Incidenta maxima este intre 45-50 si 60-65 de ani. Densificarea difuza a parenchimului glandular, eventual dependenta de ciclul menstrual, de cele mai multe ori cu dureri premenstruale, deseori la ambii sani, cu secretie mamelonara ridica suspiciunea de mastopatie. Nodulul putin dureros la apasare. Deseori sunt mai multi noduli, atasati strans unul de altul – care se palpeaza stand pe spate, cu suprafata neteda dar cu structura lobulata, cu consistenta ca de cauciuc poate fi fibroadenom. Acesta are incidenta maxima intre 15 si 30 de ani si intre 40 si 55 de ani. Nodulul subcutanat de consistenta moale pana la medie, nedureros la apasare poate fi lipom, mixom, chondrom sau fibrom.

Nodulul extrem de dureros la palpare, cu inflamatie locala (roseata, caldura locala), febra, aparitie brusca si evolutie rapida cu fenomene de inflamatie, diferenta de temperatura intre axila dreapta si stanga ridica suspiciunea de mastita mai ales dupa nastere. In caz de fluctuatie trebuie sa ne gandim la un abces. Nodulul cu suprafata neteda, bine delimitat, moderat dureros la palpare, partial depresibil sau fluctuent, cu incidenta maxima intre 45 si 55 de ani ridica suspiciunea de chist. Nodulul moderat pana la foarte dureros la apasare, plat, cu tegumente livide, mai ales daca exista un traumatism in antecedente, poate fi un hematom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024