Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » 6 tipuri de menta. Vezi si cand o poti folosi ca remediu
6 tipuri de menta. Vezi si cand o poti folosi ca remediu

6 tipuri de menta. Vezi si cand o poti folosi ca remediu

03 mai 2012, 21:18,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:12459;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Menta, care face parte alaturi de alte plante aromatice, precum cimbrul, cimbrisorul, maghiranul, salvia sau levantica, din familia Lamiaceae, este de fapt un gen de aproximativ 25-30 de specii de plante cu multi hibrizi, raspandita nu numai in Europa si Asia, unde este cunoscuta si folosita de mii de ani, dar si in America de Nord, Africa si Australia. Iata cateva tipuri de menta:

1. Spearmint
Cea mai importanta este Spearmint sau menta verde, in forma de lance, o planta perena de pana la 1 m inaltime, cu frunze verde-gri si cu flori mici albastre sau lila.

2. Peppermint (menta piperata)
Are flori violet deschis ce apar la capatul ramurilor si infloresc aproape toata perioada de crestere, cu frunze de culoare verde inchis pe partea superioara si mai deschis pe cea inferioara, si cu radacini adanci. Aceasta are un miros specific, fin, dar patrunzator, si cu un gust aromatic si puternic ce-ti lasa in gura o senzatie de racoare placuta.

3. Mentha piperita var. rubescens 
Este numita si izma neagra.

4. Mentha piperita palescens
Este numita si izma alba.

5. Mentha spicata
Cu frunze usor intoarse si cu nervuri foarte pronuntate, menta spicata de pana la 60 cm inaltime se poate lauda cu florile ei alb purpurii ce infloresc pe ramuri lungi de 5-20 cm din primavara pana tarziu in toamna. I se mai spune si menta portocalie datorita mirosului asemanator cu cel de portocale pe care il raspandeste.

6. Mentha pulegium 
Ceva mai mica si cu flori roz este busuiocul cerbilor, Mentha pulegium sau Pennyroyal, tot o specie de menta ce face parte din flora spontana din Europa, nordul Africii si vestul Asiei. Este cultivata ca planta aromatica datorita aromei puternice, uleiul esential extras din ea fiind folosit in aromoterapie. Contine tanin si uleiuri volatile, precum pulegona, mentona si piperitona. Este folosita si ca insecticid impotriva puricilor, dar si in medicina populara datorita efectului emenagog si abortiv. 

 In flora spontana, la noi, se gasesc multe specii de menta, dar Mentha piperitase gaseste doar in culturi. Principalele tari cultivatoare sunt SUA, Japonia, China, Italia, productia mondiala de ulei volatil fiind de 4.000-5.000 de tone anual. 

Indicatiile terapeutice ale mentei
Menta este recomandata in astm brosic, gripa si sinuzita. Stimuleaza circulatia periferica si are o actiune benefica asupra intregului aparat cardiovascular, fiind recomandata si in unele afectiuni cardiace. Se recomanda si in caz de  reumatism, lumbago, hipotensiune, hemoroizi, litiaza renala, litiaza bliara, hepatita, iritatii ale pielii, pentru dezinfectarea cavitatii bucale si dureri de dinti. Relaxeaza picioarele obosite, conferind o senzatie racoritoare.

Are efecte afrodisiace, de stimulare sexuala si de combatere a impotentei. Combate depresiile, isteria, furia, stresul, insomnia, starea de agitatie, calmeaza, relaxeaza, racoreste, dar, in mod aparent paradoxal, este si un excelent tonic, revigoreaza, energizeaza, incalzeste, stimuleaza, ajuta la concentrare, stimuleaza creierul, limpezeste mintea, combate migrenele. Combate starile de soc, extenuarea, apatia, deznadejdea. Induce dragoste, pasiune, energie. 

Contraindicatii
Menta trebuie evitata sau folosita cu maxima prudenta in cazul copiilor mici, a hipertensivilor sau in caz de gastrita, ulcer gastric sau reflux gastroesofagian, in timpul sarcinii sau in cazul celor care urmeaza un tratament homeopat.

In cosmetica, se foloseste in tratarea si intretinerea tenurilor grase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`