Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 6 semne de stres pe care nu le-ai observat
6 semne de stres pe care nu le-ai observat

6 semne de stres pe care nu le-ai observat

03 mai 2021, 08:01,
în Sanatate

Durerile de cap cronice, problemele digestive, somnul fractionat, cosmarurile, transpiratia abundenta, caderea anormala a parului si lipsa de placere in activitatile zilnice sunt cateva dintre simptomele surprinzatoare ale supraexpunerii la stres.

Crezi ca te cunosti bine, stii cum sa detectezi fiecare semn de disconfort si poti gestiona putinele evenimente cotidiene stresante. Cu toate acestea, corpul ne poate surprinde. Cand detecteaza un nivel de stres potential periculos, ne poate trimite semnale neasteptate. Iata cateva dintre acestea!

Durerea de cap se poate datora stresului

Ai dureri de cap toata ziua? Poate fi o durere de cap cauzata de stres sau o migrena. Stresul este un declansator obisnuit al durerii de cap. Daca durerea este brusca, severa, insotita de febra sau vedere dubla sau daca apare dupa un traumatism cranian, mergeti imediat la spital. In caz contrar, incercati sa reduceti stresul zilnic.

Probleme digestive, deoarece burta este conectata la creier

Burta noastra poate fi unul dintre primele locuri in care puteti experimenta simptome de stres si anxietate. Creierul are un efect direct asupra stomacului si intestinelor. Aceasta conexiune este o strada cu doua sensuri care poate provoca multe simptome. Stresul poate provoca o crestere a acizilor stomacali, provocand probleme digestive, cum ar fi ulcerul, durerea, greata si balonarea.

Probleme de somn sau vise ciudate

Stresul va poate perturba tiparul de somn. Hormonii precum cortizolul pot mentine corpul treaz, deoarece ramane in alerta. Stresul si frustrarile pot fi, de asemenea, cauza viselor ciudate. Unele dintre cele mai frecvente includ caderea, atacul de catre cineva, blocarea sau incercarea repetata de a face ceva, dar esuarea.

Stresul cronic duce la caderea parului

Daca gasiti fire intregi de par in perie, este posibil sa suferiti de stres. Aceasta legatura dintre caderea parului si stresul cronic tocmai a fost clarificata intr-un studiu publicat in martie 2021 in revista Nature. Cercetatorii spun ca au identificat mecanismul biologic prin care stresul cronic altereaza celulele stem din foliculii de par. Mai exact, au descoperit ca un hormon major al stresului plaseaza celulele stem ale foliculului de par intr-o faza de repaus prelungita, fara a regenera foliculul sau parul. Acest mecanism ramane de confirmat la om, aceste descoperiri facandu-se pe soareci.

Foliculul pilos este unul dintre putinele tesuturi care pot suferi cicluri de regenerare de-a lungul vietii. Aceasta parte invizibila a parului, ingropata la 4 mm sub scalp si care contine bulbul de par, trece in mod natural intre fazele de crestere si repaus, un proces alimentat de celulele stem. In timpul fazei de crestere, acestea sunt activate pentru a regenera foliculul, dar in timpul fazei de repaus, acestea sunt inactive: firele de par cad mai usor. Astfel, pierderea parului poate aparea daca firele de par cad si celulele stem raman in repaus fara a regenera tesuturi noi.

Transpiratia, semn de stres

Cand corpul reactioneaza la o emotie, cum ar fi anxietatea, stresul sau excitatia, transpiratia este eliberata de glandele sudoripare apocrine. Aceste glande, situate la subsuoara, inghinal si pe scalp, produc transpiratie, formata din acizi grasi si proteine, dar inodora. Exercitiile fizice, meditatia si psihoterapia sunt cateva dintre optiunile interesante pentru minimizarea stresului.

Nu te mai distra in toate activitatile zilnice

Unul dintre numeroasele simptome emotionale ale stresului este sentimentul general de stare de rau. Nu-ti mai place sa petreci timp cu cei dragi sau sa investesti in hobby-urile tale? Daca nu va mai face placere sa faceti lucruri pe care obisnuiati sa le iubiti, este posibil sa nu fiti doar stresati, ci si sa suferiti de depresie. Intr-adevar, depresia poate fi accelerata prin expunerea cronica si pe termen lung la stres. Daca observati acest tip de simptom, este timpul sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`