Vaccinurile anti-Covid intră pe piață unul după altul. După cele ale Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al AstraZeneka este al treilea validat în Europa. Iata 6 lucruri de reținut despre vaccinul AstraZeneka!
Eficacitatea sa (între 60% și 70%) este mai mică decât cea a celor două vaccinuri ARN (95%), dar echivalentă cu cea a gripei. În plus, datele privind eficacitatea sunt limitate până acum la persoanele în vârstă.
Conform datelor publicate în revista științifică The Lancet, vaccinul este sigur. Efectele secundare identificate au fost extrem de rare în studiul clinic. Cu toate acestea, se așteaptă mai multe informații, având în vedere proporția redusă de participanți vârstnici la studiu.
Este un vaccin vector viral, adică folosește un adenovirus, inactivat pentru a deveni inofensiv și modificat genetic, astfel încât să poată produce „S” sau proteina Spike care se găsește pe suprafața corpului SARS-CoV-2. Prin injectarea vaccinului, scopul este de a declanșa un răspuns imun îndreptat împotriva acestor proteine de suprafață pentru a produce anticorpi.
Avantajul său: este mai puțin fragil, deci mai ușor de păstrat și depozitat, în condiții standard (între 2°C și 8°C în frigider), timp de cel puțin 6 luni. Rezultatul: un lanț de aprovizionare simplu, care va permite stocarea acestuia în farmacii și, prin urmare, va facilita distribuția acestuia.
Durata dintre cele două doze poate fi de până la 12 săptămâni.
Acest vaccin folosește o tehnologie mai tradițională, ceea ce îl face mai puțin costisitor.