Prima pagină » Local » 6 ani de la prăbușirea elicopterului SMURD Iași în Republica Moldova. Mesajul prof. Diana Cimpoeșu: Le plângem memoria, este foarte trist

6 ani de la prăbușirea elicopterului SMURD Iași în Republica Moldova. Mesajul prof. Diana Cimpoeșu: Le plângem memoria, este foarte trist

02 iun. 2022, 14:27,
în Local

Pe 2 iunie 2016, România se cufunda în doliu după ce un elicopter, având la bord 4 persoane, s-a prăbușit în Republica Moldova. Ca urmare a prăbușirii, toate persoanele din elicopterul SMURD Iași au murit. Și-au pierdut viața medicul Mihaela Dumea (39 ani), asistentul medical Gabriel Sandu (40 ani), pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Şoican.

Părbușirea elicopterului SMURD în Rep. Moldova a survenit la puţin timp după ce personalul medical reuşea transferul unei femei la un spital din Chișinău.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, mesaj emoţionant la 6 ani de la prăbușirea elicopterului SMURD Iași

La 6 ani de la momentul în care elicopterul SMURD Iași s-a prăbușit în Rep. Moldova, prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași a avut o intervenție emoţionantă. Medicul a subliniat faptul că toţi colegii deplâng moartea prematură a celor aflați în misiune pe 2 iunie 2016 și că nu o să uite niciodată să cinstească memoria acestora:

În 2 iunie 2016 am pierdut 4 dragi colegi în accidentul de elicopter din Republica Moldova. Comemoram astăzi 6 ani de la pierderea lor şi suntem la fel de triști. Doamnamedicul Mihaela Dumea (39 ani), asistentul medical Gabriel Sandu (40 ani), pilotul comandor Doru Gavril şi copilotul căpitan comandor Voicu Şoican care făceau parte din echipajul din acea zi şi care au mers în Rep.Moldova pentru preluarea a doi pacienți. Primul a fost transferat cu succes la Chișinău, la al doilea nu s-a mai ajuns. Tot ce s-a întâmplat acolo a împiedicat finalizarea misiunii şi a dus la pierderea colegilor noștri. Ce facem mai departe, astăzi participăm la slujbe alături de famiile lor, în două cimitire din Iași, mâine un echipaj din Iași va fi prezent la Haragas la invitaţia ISU Moldova. Intotdeauana autoritățile de acolo şi oamenii din sat s-au gândit şi au făcut o slubjă în memoria colegilor noştri. Pentru noi este foarte important să nu îi uităm, să mergem mai departe, să le împlinim visul, să continuăm misiunile, facem în continuare misiuni cu elicopterul SMURD în regiunea de Nord-Est, iar pentru Rep. Moldova intervenim momentan terestru. explică prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Filmul groazei din timpul prăbuşirii elicopterului SMURD a fost povestit de către reporterii BZI.RO, pe larg, în mai multe articole.

SMURD Iași nu mai intervine în Rep. Moldova pe cale aeriană

În continuarea declarațiilor, prof. dr. Diana Cimpoeșu menţionează faptul că SMURD Iași nu mai intervine în Rep. Moldova pe cale aeriană. Acest lucru este cauzat de restricțiile aeriene pe care Rep. Moldova le are din cauza războiului din Ucraina. Prof. dr. Diana Cimpoeșu sublinează faptul că colegii de la SMURD oferă ajutor medical și persoanelor care ajung din Ucraina. Acestea sunt transferate la spitale din România, sau la spitale din Uniunea Europeană:

Au fost, până la începerea războiului foarte multe misiuni aeriene în Republica Moldova, acum sunt ceva restricţii acolo şi intervenţiile noastre se adresează nu numai cetățenilor români, sau moldoveni ci și cetățenilor ucrainieni care află acolo. Îi aducem fie în România sau îi transferăm în alte spitale din Uniunea Europeană. Iată o nouă dimensiuni a activității noastre. Din tot ceea ce facem nu uităm să le păstrăm amintirea, să le păstrăm visul, să le respectăm famiile, să le admirăm copiii care cresc şi să plângem, să aprindem o lumânare pentru că e foarte trist că ei nu mai sunt alături de noi. a conchis prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Așadar, sunt 6 ani de la momentul în care un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit în Rep. Moldova, 6 ani în care, se pare, autoritățile centrale nu au înțeles multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *