Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 6 adevăruri despre vitamina D
6 adevăruri despre vitamina D

6 adevăruri despre vitamina D

24 feb. 2021, 12:58,
în Sanatate

Indispensabila pentru corp, vitamina D revine la centrul scenei la începutul fiecărei ierni și cu atât mai mult în aceste vremuri dominate de Covid-19.

6 adevăruri despre vitamina D

Jumătate vitamină, jumătate hormon

Această moleculă solubilă în grăsimi este considerată în mare parte o vitamină, dar cea mai activă formă a sa, calcitriolul, se comportă mai mult ca un hormon steroid. Purtat de sânge, este distribuit pe tot corpul și activează receptori specifici din intestin, oase, tiroidă, celule sanguine.

Locul său la soare

Producția sa are loc în principal în straturile profunde ale pielii sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui asupra colesterolului. Prin urmare, mai puțină producție în timpul iernii decât vara. Pentru a asigura rezerve bune, prevenind în același timp riscul de cancer de piele, trebuie să vă expuneți în mod regulat, din iunie până în septembrie, fără protecție solară care acționează ca o barieră UV, dar fără a provoca înroșirea pielii.

Vitamina D, esențiala pentru prevenirea osteoporozei

Pe lângă rolul său în menținerea oaselor concrete, vitamina D este esențiala pentru prevenirea osteoporozei, reglează diferite funcții, cum ar fi transmiterea nervului și contracția musculară. Reglează sistemul imunitar și ajută la rezistența la infecțiile ORL de iarnă. A avea rezerve bune ar preveni afecțiunile cardiace, anumite tipuri de cancer (sân, colon, prostată), dar și forme severe de artrită reumatoidă.

Vitamina D in alimente

Profitați de o „farfurie” oceanică compusă din 100 g de pește gras (macrou, sardine, hering, ton sau somon) care va furniza până la 15 µg (adică 200 de unități internaționale sau UI) de vitamina D, echivalentul aportului zilnic recomandat pentru adulți. Alimentele care sunt considerate mai puțin bogate in vitamina D: stridii, ficat de vită, gălbenușuri și brânzeturi de tip emmental. Campionul din toate categoriile este celebrul ulei de ficat de cod (250 µg pentru 10 cl).

Suplimentarea în timpul iernii este importanta

În toamnă, vitamina D acumulată în timpul verii începe deja să se epuizeze. Și după 50 de ani, producția sa slăbește treptat. Așadar, suplimentarea în timpul iernii este de real interes. Dozajul depinde de rezultatele unui test de sânge: nivelul de 25 OH vitamina D trebuie să fie între 40 și 45 ng/ml. De la 22 la 30 ng/ml, se recomandă să luați 2.000 până la 3.000 UI de vitamina D pe zi, în fiole sau picături, din octombrie până în mai. Sub un nivel sanguin de 22 ng/ml, doza zilnică este de 5.000 UI.

Impotriva declinului cognitiv

Influențându-ne starea de spirit, vitamina D previne riscul depresiei și acționează asupra funcțiilor creierului (memorie, învățare). Potrivit unui studiu american, acesta a încetinit daunele cauzate creierului de boala Alzheimer. Crește activitatea unui antioxidant major, glutationul, despre care se crede că protejează neuronii.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Ultimele imagini cu Papa Francisc în viață, de Paște. Cum a apărut în fața credincioșilor. Ce detaliu a ieșit la iveală
Playtech.ro
Câte ouă poţi mânca zilele acestea fără să te îmbolnăveşti? Medicii spun numărul exact
observatornews.ro
Cum va fi vremea în minivacanța de 1 mai. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Se spală rufe sau nu în a treia zi de Paşte? Multe gospodine nu ţin cont de ce zic preoţii
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
S-a dat lege! Pensii duble pentru aceşti români chiar din luna mai. Banii se achită retroactiv
redactia.ro
Care a fost ultimul mesaj trimis de Papa Francisc. Suveranul Pontif s-a stins în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 aprilie 2025
22 aprilie 2025