Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 6 adevăruri despre vitamina D
6 adevăruri despre vitamina D

6 adevăruri despre vitamina D

24 feb. 2021, 12:58,
în Sanatate

Indispensabila pentru corp, vitamina D revine la centrul scenei la începutul fiecărei ierni și cu atât mai mult în aceste vremuri dominate de Covid-19.

6 adevăruri despre vitamina D

Jumătate vitamină, jumătate hormon

Această moleculă solubilă în grăsimi este considerată în mare parte o vitamină, dar cea mai activă formă a sa, calcitriolul, se comportă mai mult ca un hormon steroid. Purtat de sânge, este distribuit pe tot corpul și activează receptori specifici din intestin, oase, tiroidă, celule sanguine.

Locul său la soare

Producția sa are loc în principal în straturile profunde ale pielii sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui asupra colesterolului. Prin urmare, mai puțină producție în timpul iernii decât vara. Pentru a asigura rezerve bune, prevenind în același timp riscul de cancer de piele, trebuie să vă expuneți în mod regulat, din iunie până în septembrie, fără protecție solară care acționează ca o barieră UV, dar fără a provoca înroșirea pielii.

Vitamina D, esențiala pentru prevenirea osteoporozei

Pe lângă rolul său în menținerea oaselor concrete, vitamina D este esențiala pentru prevenirea osteoporozei, reglează diferite funcții, cum ar fi transmiterea nervului și contracția musculară. Reglează sistemul imunitar și ajută la rezistența la infecțiile ORL de iarnă. A avea rezerve bune ar preveni afecțiunile cardiace, anumite tipuri de cancer (sân, colon, prostată), dar și forme severe de artrită reumatoidă.

Vitamina D in alimente

Profitați de o „farfurie” oceanică compusă din 100 g de pește gras (macrou, sardine, hering, ton sau somon) care va furniza până la 15 µg (adică 200 de unități internaționale sau UI) de vitamina D, echivalentul aportului zilnic recomandat pentru adulți. Alimentele care sunt considerate mai puțin bogate in vitamina D: stridii, ficat de vită, gălbenușuri și brânzeturi de tip emmental. Campionul din toate categoriile este celebrul ulei de ficat de cod (250 µg pentru 10 cl).

Suplimentarea în timpul iernii este importanta

În toamnă, vitamina D acumulată în timpul verii începe deja să se epuizeze. Și după 50 de ani, producția sa slăbește treptat. Așadar, suplimentarea în timpul iernii este de real interes. Dozajul depinde de rezultatele unui test de sânge: nivelul de 25 OH vitamina D trebuie să fie între 40 și 45 ng/ml. De la 22 la 30 ng/ml, se recomandă să luați 2.000 până la 3.000 UI de vitamina D pe zi, în fiole sau picături, din octombrie până în mai. Sub un nivel sanguin de 22 ng/ml, doza zilnică este de 5.000 UI.

Impotriva declinului cognitiv

Influențându-ne starea de spirit, vitamina D previne riscul depresiei și acționează asupra funcțiilor creierului (memorie, învățare). Potrivit unui studiu american, acesta a încetinit daunele cauzate creierului de boala Alzheimer. Crește activitatea unui antioxidant major, glutationul, despre care se crede că protejează neuronii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`