Astăzi, 22 iunie 21, s-a desfășurat prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a, cea de Limba și literatura română, în sesiunea anului 2021.
În ceea ce privește nivelul județului Iași, au fost prezenți nu mai puțin de 5611 candidați. Astfel, dintre aceștia nu s-au prezentat la examen 420 (6,6%) dintre elevii înscriși.
Nu au existat tentative de fraudă și nu a fost eliminat niciun candidat.
Matematică, următoare probă la Evaluarea Națională 2021
Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura română vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, la ora 15.00.
Următoarea probă scrisă, Matematică, va avea loc joi, 24 iunie 2021, iar ultima probă, Limba și literatura maternă va fi susținută vineri, 25 iunie 2021, de elevii care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă.
Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.
Peste 6.000 de elevi din Iași s-au înscris inițial pentru Evaluarea Națională
Astăzi, 22 iunie 2021, a început Evaluarea Națională 2021, cu proba scrisă de Limba și literatura română. La nivelul județului Iași, în vederea susținerii probelor pentru prima sesiune a examenului de Evaluare Națională (EN) 2021 pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-au înscris 6.031 de elevi, 6.030 din seria curentă și un elev dintr-o serie anterioară. Datele existente în acest moment arată că pentru 38 de elevi din 23 de școli ale județului Iași, Comisia județeană de Evaluare Națională a propus adaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.
De precizat faptul că absolvenții claselor a VIII-a din anul școlar 2020 – 2021 au fost înscriși prin secretariatele unităților de învățământ, iar pentru absolvenții seriilor anterioare, înscrierea s-a făcut pe baza unei cereri depuse la unitatea de învățământ unde au absolvit clasa a VIII-a, condiția de înscriere fiind aceea de a nu fi susținut examenul de EN în anii trecuți.
170 de centre de examen pentru Evaluarea Națională 2021
Pentru elevii înscriși, 2.987 din mediul rural și 3.044 din mediul urban, sunt organizate în jur de 170 de centre de examen, dintre care nu mai puțin de 117 în mediul rural și 56 în mediul urban. Mai mult decât atât, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în Municipiul Iași, 5 centre de evaluare. Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui examen în școlile ieșene, vor participa în comisiile specifice 2.000 de cadre didactice.
Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională anul acesta au învățat după un curriculum nou, bazat pe crearea de competențe, astfel programa de examen, dar și tipurile de itemi sunt diferite prin comparație cu anii precedenți. Subiectele sunt construite după modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură de 10 pagini care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, în luna februarie 2021, programele de examen au fost modificate și a început publicarea testelor de antrenament.