Prima pagină » Eveniment-Social » 54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”. Ce momente artistice vor marca sărbătoarea la Ateneul Național din Iași
54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”. Ce momente artistice vor marca sărbătoarea la Ateneul Național din Iași

54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”. Ce momente artistice vor marca sărbătoarea la Ateneul Național din Iași

09 aug. 2024, 12:00,
în Eveniment-Social

În data de 10 august, se împlinesc 54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”, cunoscut ca Vila Sonet. 2024 marchează și 90 de ani de la construirea acestui monument de arhitectură în stil neoromânesc, finalizat în anul 1934 și ridicat în doar un an, după planurile arhitectului Mihai Stoian, autorul de mai târziu al Casei Nicodim din centrul Iașilor.

Sonetistul care a dat numele muzeului a locuit aici încă de la început, în scurt timp Vila Sonet devenind „un fel de gară a literaturii” (Viorel Ilișoi, Necunoscutul Mihai Codreanu), primind atât scriitori tineri în căutarea faimei cât și scriitori consacrați. I-au pășit pragul, printre alții: Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Păstorel Teodoreanu, Ionel Teodoreanu, Demostene Botez, Otilia Cazimir, Nicolae Labiș, George Lesnea. (Iulian Pruteanu-Isăcescu, Historia).

54 de ani de la deschiderea Muzeului „Mihai Codreanu”. Ce momente artistice vor marca sărbătoarea la Ateneul Național din Iași

Pentru a marca dubla aniversare, sâmbătă, 10 august 2024, începând cu ora 11:00, muzeul, care păstrează și acum atmosfera din timpul vieții poetului, își deschide porțile, invitând publicul la evenimentul În pași de dans la Vila Sonet, moment literar-artistic creat de prof. Lavinia Răileanu de la Ansamblul „Coconițe” al Ateneului Național din Iași.

Publicul va asista la o scurtă prezentare a sonetistului Mihai Codreanu și a casei sale, realizată de Beatrice Panțiru, muzeografă MNLR Iași, urmată de un recital din versurile poetului, susținut de studentul Victor-Mihail Calu. După aceea, în ambianța elegantă a Vilei Sonet, Mihaela-Ioana Enuță, Rareș Andrei-Pocneț, Jasmin Gabor și Casian Matei vor interpreta: Romana, un vibrant dans de salon românesc din secolul al XIX-lea, un vals și o mazurcă. Evenimentul se dorește a fi mai mult decât un simplu act artistic, propunându-și să încurajeze publicul să cunoască practicile de societate uitate.

Coordonatoarele proiectului sunt Iunia-Maria Ștefan, educatoare muzeală, și Diana-Lona Leonte, muzeografă MNLR Iași. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ansamblul „Coconițe” și-a început activitatea artistică în anul 2006, având în componența sa elevi, studenți și uneori adulți, atrași de artă și cultură, în special de dansul artistic și folcloric. Sub coordonarea prof. Lavinia Răileanu, ansamblul a abordat pe parcursul anilor diferite stiluri de dans, de la cele folclorice până la cele tematice sau de fantezie, punând de multe ori accent pe sincretismul artistic, cultural și coregrafic. Printre stilurile de dans abordate amintim: românesc, armean, uigur, chinezesc, bulgăresc, sârbesc, rusesc, evreiesc, azer, persan, tunisian, turcesc, indian, german, țigănesc, polonez, italian, englezesc, medieval, dansuri de salon și multe altele, diferite prin povestea și forma lor, dansuri ce nu sunt întotdeauna foarte cunoscute sau mediatizate, dar cu importanță culturală și istorică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *