Prima pagină » Local » 50 de angajați de la DGASPC Iași, confirmați pozitiv cu noul coronavirus la ultima testare
50 de angajați de la DGASPC Iași, confirmați pozitiv cu noul coronavirus la ultima testare

50 de angajați de la DGASPC Iași, confirmați pozitiv cu noul coronavirus la ultima testare

12 dec. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

În jur de 50 de salariați ai Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus în ultimele 7 zile. Toți angajații infectați cu SARS-CoV-2 fac parte din centrele pentru adulți și pentru copii. Niciunul dintre angajați nu a ajuns în stare gravă

În cadrul centrelor sociale din cadrul DGASPC Iași sunt în momentul de față 50 de angajați infectați cu noul coronavirus. Doar doi salariați și trei beneficiari din centrele pentru copii sunt izolați la domiciliu după ce au fost contacți direcți. DGASPC Iași are peste 2.000 de angajați. Încă din primele luni de pandemie COVID-19 au fost confirmate cazuri, iar centrele au fost carantinate timp de două săptămâni odată cu promulgarea stării de urgență. Din luna aprilie, atât angajații, cât și beneficiarii au fost testați o dată la două săptămâni, dar de la jumătatea lunii octombrie orice salariat este testat pentru coronavirus o dată la 7 zile. Reprezentanții DGASPC Iași spun că în continuare angajații vor fi testați săptămânal, deși pentru mulți dintre ei recoltarea probelor le-au creat luni la rând răni.

Salariați și beneficiari ai centrelor sociale, testați pozitiv cu coronavirus

În fiecare săptămână, angajații din cadrul DGASPC Iași sunt testați pentru COVID-19. Cei care sunt confirmați pozitiv sunt izolați la domiciliu timp de două săptămâni. Atunci când revin la locul de muncă nu sunt testați, conform legislației în vigoare pentru 90 de zile.

„Sunt la momentul actual 35 de salariați confirmați pozitiv cu coronavirus în 12 centre sociale pentru copii din Iași. În ceea ce privește numărul de beneficiari minori depistați pozitiv, sunt în număr de 33. În centrele pentru adulți, sunt 14 angajați din 5 centre și 17 beneficiari din 4 centre. Nu am aflat de situații grave, dar ei sunt monitorizați și, în cazul în care starea lor se agravează, vor primi tratamentul aferent. Din fericire, niciun beneficiar sau salariat din centrele sociale nu a mai decedat în ultimele luni”, au spus reprezentanții DGASPC Iași.

Până la vaccinarea anti-COVID-19, angajații din centrele sociale vor fi testați o dată la 7 zile

Reprezentanții Sindicatului Asistenței Sociale și Protecției Copilului Iași au cerut pe data de 13 octombrie 2020 Guvernului României rezolvarea de urgență a problemelor cu care se confruntă tot mai mulți angajați din centrele sociale. Aceștia au menționat atunci faptul că vor refuza testarea din 7 în 7 zile pentru COVID-19 din cauza rănilor provocate după recoltarea probelor la fiecare două săptămâni. În prezent, aceștia sunt testați săptămânal și, deși nu le este ușor, situația se pare că va continua o perioadă de timp. Cu speranța că, odată cu apariția vaccinului anti-COVID-19 vor scăpa de testările săptămânale, aceștia își continuă activitatea. Printre alte probleme cu care se confruntă la locul de muncă, asistenții sociali din centrele de plasament au spus că au fost răniți cu bețișorul de recoltare. Timp de nouă luni au fost puși să se testeze constant, lucru deloc ușor de suportat.

Număr nou de îmbolnăviri COVID-19 în două focare din Iași

Ieri a fost declarat de către Direcția de Sănătate Publică Iași numărul nou de cazuri din două focare. Unul este în Unitatea de Asistență Medico-Socială Podu Iloaiei, unde la ultima testare s-au mai confirmat 4 beneficiari. Inițial au fost confirmați pozitiv trei salariați și 7 beneficiari. Măsurile au presupus izolarea la centru a pacienților pozitivi. Cel de-al doilea focar se află la Centrul de Servicii Sociale în Regim de Urgență Iași. În cazul acestui focar, s-au mai confirmat pozitiv cu noul coronavirus încă 3 salariați și 22 de beneficiari, după ce au fost infectați 7 salariați și un beneficiar.

„Direcția de Sănătate Publică informează cu privire la actualizarea numărului de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul celui de-al doilea focar COVID-19 din Județul Iași: la testare, în Centrul de Servicii Sociale în Regim de Urgență Iași, s-au mai depistat 25 de cazuri de îmbolnăvire. Personalul pozitiv este izolat la domiciliu sub monitorizarea medicilor de familie. Beneficiarii sunt izolați în centru”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *