La nivelul cavitatii orale, precum si la nivelul tegumentelor fetei pot aparea o serie de leziuni, numite in termen medical diskeratoze. In cadrul acestor leziuni, displaziile (eritroplazia, leucoplazia, lichenul plan, lupusul eritematos, papilomatoza fluida) reprezinta tulburari ale multiplicarii, cresterii, diferentierii si maturarii celulare. Toate acestea sunt leziuni precanceroase sau leziuni cu potential de malignizare intrucat, desi nu evolueaza in mod obligatoriu catre cancer, prezinta un risc degenerative. Cancerul limbii este intalnit intr-o proportie de 85-90% la sexul masculin, dupa decada a IV-a de viata, indeosebi la consumatorii de bauturi alcoolice concentrate si la marii fumatori, la persoanele care isi neglijeaza sanatatea buco-dentara. Este dificil de delimitat cancerul de limba si cancerul de planseu bucal (portiunea de sub limba), dar ambele strica functii decisive cum ar fi: masticatia, fonatia, formarea bolului alimentar. Cancerele din cavitatea bucala ocupa 4% din totalul cancerelor.
Daca pana acum ele atacau mai ales dupa varsta de 60 de ani, azi, aceste tipuri de cancer apar si la varste intre 45 si 50 de ani. Cancerul de limba si de planseu bucal se desfasoara rapid, precum un cancer gastric, si evolueaza intre 6 si 12 luni. Necazul este ca produc metastaze rapide in ganglionii de sub mandibula si gat si apoi se disemineaza in alte organe. Fiind forme canceroase violente, rata de supravietuire este mica. Boala are un debutul insidios, cu absenta semnelor subiective, eventual o discreta senzatie de disconfort neglijata de catre bolnav. Sunt doua forme de debut: una superficiala, ulcerativa, care este si forma cea mai frecvent intalnita, alta interstitiala, nodulara, mai rar intalnita. Iata cateva semne care tradeaza cancerul de limba:
- Aparitia unei ulceratii. Ulceratia este o rana ce apare pe limba, pe planseul bucal, pe gingie, pe buze, pe mucoasa obrajilor, pe mucoasa palatina. Un control la stomatolog cel putin o data pe an, pe langa alte avantaje, poate descoperi si ulceratiile din gura. Aceste ulceratii, mici rani, pot fi produse de o plomba in exces cu margini taioase sau de o punte dentara nepotrivita, de proteze care se misca, basculeaza si sunt instabile. Cand cauzele sunt de natura dentara, stomatologul indeparteaza aceste cauze si aplica pe ulceratii o solutie de antibiotice, recomandand medicamente antiinflamatoare si impotriva durerilor. Tesuturile roase din cavitatea bucala trebuie sa se refaca in 10-14 zile dupa aplicarea acestor tratamente si inlaturarea neregulilor danturii. Daca ulceratia se adanceste, devine dureroasa la stimulii mecanici, termici sau chimici, cum ar fi contactul cu alimentele dure, calde sau condimentate, precum si in miscarile functionale ale limbii, mergeti de urgenta la o clinica/sectie de chirurgie maxilo-faciala. O alta caracteristica ce atentioneaza bolnavul si medicul este data de faptul ca, dupa o lunga perioada de evolutie lenta, afectiunea isi schimba ritmul de evolutia. Intr-un termen relativ scurt, cateva saptamani, ulceratia devine agresiva, se extinde in suprafata si profunzime, infiltrand tesuturile din jur. Baza si marginile ulceratiei devin dure, ferme si prin suprapunerea infectiei devin foarte durerose.
- Aparitia unor pete albe. Cancerele buco-maxilo-faciale mai au o forma de aparitie, anumite pete albe ivite pe buze sau pe limba, pe palatin sau pe gingii. Aceste pete albe nu dispar prin frecarea zonei. Sunt displazii, care inseamna un stadiu primar al cancerului. In aceste situatii nu trebuie sa amanati vizita la medic.
- Jena la inghitit/mestecat. Daca in debutul cancerului exista doar senzatia de corp strain si disfagie (dificultatea de a inghiti) fara modificarea dinamicii linguale, in faza mai avansata durerea devine spontana, de intensitate mare, cu iradieri in urechi, mai ales cand leziunea este situata spre baza limbii.
- Exces de saliva. Sialoreea (secretia excesiva de saliva) poate fi un semn de cancer lingual sau de planseu.
- Modificarea vocii. Modificarea vocii trebuie sa fie un semnal de alarma pentru oricine. In cancerul de limba si de planseu bucal, fonatia este modificata caracteristic, devine greu inteligibila, dureroasa.
- Aparitia unor excrescente, noduli. Alta forma de debut a cancerului de limba sau planseu bucal sunt excrescentele tumorale pe gingie, pe limba, pe palat, pe mucoasa obrajilor, de multe ori ele luand forma unei conopide. Leziunile din traumatisme sau din tumori trebuie sa devina subiectul analizelor de laborator pentru a constata daca aceste leziuni sunt de origine canceroasa sau necanceroasa. Uneori, cancerul se manifesta prin noduli aparuti fie in grosimea limbii, a palatului, fie a gingiilor.
Diferente intre afte si leziuni potential canceroase
Multi confunda aftele cu leziunile canceroase din cavitatea bucala. Afta este o leziune virala, generata de virusuri. Cand este tratata, mucoasa afectata de afte se reface in 10-14 zile. Tumorile nu lasa sa aiba loc refacerea tesuturilor, ba, din contra, leziunea se agraveaza. Tumorile din cavitatea bucala au o evolutie rapida si in grosime, si in suprafata, ele invadand ganglionii de sub mandibula si de pe laterala gatului.