Unii oameni subestimează importanța vitaminei B12, în timp ce alții nici măcar nu știu despre proprietățile sale. Cu toate acestea, aproape 20% din populația lumii trăiește cu un deficit permanent al acestei vitamine, iar alți 40% sunt expuși riscului. Vă vom spune de ce vitamina B12 este atât de importantă pentru sănătate și despre semnele lipsei sale.
Funcția principală a vitaminei B12 este aceea că ajută la structura ADN-ului, în timp ce servește ca un fel de centru energetic. Vitamina menține sănătatea sistemului nervos și a celulelor sanguine, furnizează oxigen mușchilor și organelor și reglează metabolismul.
Lipsa vitaminei B12 poate reduce energia, poate agrava starea de spirit, poate duce la depresie și poate perturba metabolismul. Cel mai adesea, deficitul de vitamine apare la vegani, vegetarieni – alimente bogate în B12, doar de origine animală – și la persoanele cu probleme intestinale (inflamația cronică a intestinelor sau sindromul intestinului iritabil). Persoanele cu boală celiacă (intoleranță la gluten ) și arsuri la stomac prezintă un risc crescut : medicamentele blochează producția de suc gastric și perturbă sinteza B12 din alimente.
Iată semnele care indică faptul că o persoană are un deficit de vitamina B12.
Uiți diferite informații
Deficitul de vitamina B12 afectează starea conexiunilor neuronale și procesul de livrare a oxigenului către creier. De-a lungul timpului, o persoană va începe să simtă că conștiința sa este ușor tulbure și observă că a început să uite mai des de lucrurile obișnuite: de exemplu, a închis ușa apartamentului sau în ce buzunar a pus telefonul. Aceste simptome pot progresa destul de repede și pot deveni ireversibile: la unele persoane, acest lucru duce la demență și boala Alzheimer.
Nu mai simți gustul mâncării
Starea terminațiilor nervoase din limbă depinde și de cantitatea de vitamina B12 din organism. În acest caz, o deficiență va duce la faptul că papilele gustative nu mai funcționează așa cum era de așteptat. Dacă deficitul de vitamine este suficient de sever, este posibil ca receptorii să nu recunoască nici măcar alimentele picante.
Te simți slab în picioare
Lipsa cantității necesare de vitamina B12 poate duce la faptul că o persoană va simți slăbiciune la nivelul picioarelor și o ușoară senzație de furnicături la degete. Dacă ignorați manifestările regulate ale unui astfel de disconfort, acestea pot deveni cronice.
De multe ori ești amețit
Deficitul de vitamina B12 afectează negativ funcționarea măduvei spinării – acest lucru duce la amețeli și chiar la leșin. Dacă întâmpinați în mod regulat astfel de simptome, consultați urgent un specialist pentru a nu agrava afecțiunea.
Te simți copleșit
Nivelurile scăzute de vitamina B12 afectează negativ producția de hormoni importanți pentru dispoziție, cum ar fi serotonina și dopamina. Același lucru se întâmplă și cu hormonii care provoacă depresie. Dacă de multe ori vă aflați într-o dispoziție nerezonabil de proastă, acordați atenție dietei și discutați cu medicul dumneavoastră.
Cât de multă vitamina B12 ar trebui consumată
Cantitatea necesară de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pe zi. Dacă nu renunțați la carne, atunci pentru a acumula o cantitate suficientă de vitamină în organism, trebuie doar să vă reconsiderați obiceiurile alimentare. Iată câteva dintre cele mai bogate alimente în vitamina B12:
1 ou – 0,45 mcg;
1 porție (28 de grame) de mozzarella – 0,65 mcg
1/2 portie (85 grame) de filet de vită – 3,48 mcg
1 cană de lapte degresat – 1,23 mcg
1/2 portie (85 grame) somon – 2,38 mcg
1/2 portie (85 grame) ton – 9,25 mcg
1 stridie – 5,75 mcg.
Dacă sunteți vegetarian sau vegan, cantitatea de vitamină de care aveți nevoie poate fi obținută din complexele de vitamine. Pentru a-l găsi pe cel potrivit, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.