Cu ingrediente putine, majoritatea naturale si nu foarte scumpe, fiecare dintre noi putem sa ne realizam propriul sampon care sa ne ofere ceea ce ne dorim: un par sanatos, des si care sa isi pastreze nuanta cat mai mult timp. Iata cateva retete de sampon homemade potrivite fiecarui tip de par:
1. Sampon pe baza de musetel
Ai nevoie de un litru de lauril eter sulfat de sodiu, o ceasca apa purificata, 20 grame de musetel (sau 4 pliculete de ceai), 1/4 lingurita de ulei de masline, 1/4 lingurita alcool etilic, un recipient de sticla de 2.5 litri, o palnie si o sticla de plastic de un litru. Incalzeste apa intr-o oala si cand incepe sa fiarba adauga musetelul apoi opreste focul si lasa oala acoperita 5 minute. Apoi adauga alcoolul etilic si uleiul de masline. Fierbe la foc mic pana se dizolva ingredientele complet. Pune sulfatul de sodiu intr-un recipient de sticla si apoi adauga amestecul luat de pe foc si omogenizeaza. Toarna apoi amestecul in sticla de plastic cu ajutorul palniei.Acest sampon are valabilitate sase luni si trebuie pastrat intr-un loc racoros.
De ce nu este bine sa spalati foarte des parul
2. Sampon cu faina de naut
Parul femeilor din India arata bine si datorita fainei de naut. In contact cu apa faina de naut elibereaza saponine naturale, rezultand astfel o compozitie-detergent blanda si nutritiva. Acest sampon lasa parul moale, stralucitor si foarte curat. Utilizat in timp, poate transforma parul, putand fi folosit pe toate tipurile.
Faina de naut o poti gasi in magazinele naturiste, in hypermarketuri sau online. Pentru cantitati va trebui sa te ajustezi in functie de lungimea parului: pentru parul scurt pune doua linguri, in timp ce, pentru parul mediu 3 linguri, iar pentru parul lung 4 linguri. Va trebui sa adaugi aproximativ o jumatate de pahar de apa calda, dar aminteste-ti ca, cantitatea de apa va fi in raport cu cantitatea de faina utilizata. Trebuie sa se obtina o emulsie cremoasa (ca si iaurtul). Acum, adauga doua linguri de miere; mierea, in afara de a da stralucire parului, reprezinta o alternativa viabila a balsamului. Se amesteca bine si apoi se adauga un pic de otet si 2-3 picaturi de ulei esential.
Sa ne preparam singuri samponul
Se piaptana parul, se clateste ca de obicei, pentru spalarea normala si se aplica emulsia pe par. Se maseaza foarte bine apoi se clateste. Este important ca ultima clatire sa fie cu apa rece (cat se suporta), in special in cazul parului gras. Este posibil ca la primele utilizari parul sa rezulte urat si indisciplinat, in mod special daca a-ti utilizat sampoane din comert. Perseverati: parul trebuie sa se obisnuiasca cu un produs diferit, si sa se detoxifieze.
3. Sampon cu aloe vera
Ai nevoie de glicerina (5ml), sapun lichid de Castilia (60 ml) o lingura de gel de aloe vera si ulei vegetal (1 ml).Poti gasi ingredientele la magazinele naturiste, gelul de aloe vera poate fi obtinut din planta cu ajutorul unei linguri astfel: ia una dintre frunze si apoi taie-o in doua.Poti adauga cateva picaturi de ulei esential pentru un miros placut si pentru a combate diferitele probleme precum caderea parului (uleiul de rozmarin ), matreata (ulei din arbore de ceai) sau scalpul uscat (ulei de lavanda). Amesteca toate ingredientele intr-un recipient cu lingura sau cu mixerul. Uleiul esential se adauga la sfarsit. Vei obtine in jur de 120ml de sampon. il poti pastra intr-o sticla care se inchide bine. inainte de a folosi samponul agita putin sticla deoare ingredientele se pot separa dupa un timp.
Spune-mi ce tip de par ai ca sa iti spun ce sampon ti se potriveste
4. Sampon din otet si bicarbonat de sodiu
Scalpul poate fi curatat usor si bland, in cateva minute, cu otet de mere si bicarbonat de sodiu. Pentru a acoperi mirosul puternic de otet poti adauga anumite uleiuri esentiale. Fiecare dintre ele se pot adapta nevoilor tale: uleiul de arbore de ceai este foarte eficient impotriva matretii, uleiul de rozmarin opreste caderea parului iar uleiul de lavanda relaxeaza scalpul. Dizolva o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un pahar de apa calda. Daca ai parul gras pune mai mult bicarbonat de sodiu. Pastreaza amestecul intr-o sticla. Intr-un alt recipient amesteca o ceasca de otet de mere cu o ceasca de apa si pune amestecul intr-o sticla. Acest amestec poate fi folosit ca balsam.
Daca ai parul uscat adauga mai mult otet. Pentru aplicarea samponului trebuie sa ai parul ud. Maseaza scalpul cu samponul din bicarbonat de sodiu si apoi clateste. Parul poate ramane putin aspru dar dupa ce folosesti balsamul din otet de mere, in acelasi mod cum ai aplicat samponul, se va echilibra nivelul pH-ului.
5. Sampon cu miere de albine
Ai nevoie de sapun lichid de Castilia, miere de albine si apa. Amesteca o jumatate de ceasca de sapun cu o ceasca de apa si o ceasca de miere. Pune amestecul intr-o sticla si agita. Aplica amestecul pe parul ud, maseaza si lasa amestecul pe par timp de 10 minute apoi clateste.O alta varianta ar fi sa amesteci 1/4 ceasca de miere, 2 linguri de apa, 2 linguri de sapun lichid de Castilia, 1 ou, o lingura de hamamelis, 1 lingurita de apa de trandafiri si o lingura de germeni de grau. Pune amestecul intr-o sticla cu capac. Spala-ti parul cu acest amestec la fel cum o faci cu un sampon obisnuit.
O femeie nu s-a mai spalat pe cap cu sampon de 5 ani! Iata cum arata!