Potrivit OMS, 17,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare , ceea ce reprezintă cu cinci milioane mai mult decât populația Moscovei. Mai mult, 80% dintre acești oameni au avut șansa de a preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Medicii cred că cel mai bun mod de a evita moartea de boli de inimă este să renunți la doar cinci obiceiuri.
Obiceiul # 1. Mănâncă fast-food și magazine în fiecare zi
Compoziția „fast food” include componente care dăunează sănătății inimii și a vaselor de sânge:
- multă sare- din cauza ei, tensiunea arterială și sarcina pe inimă cresc;
- aminele heterociclicesunt substanțe care apar atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Ele cresc tensiunea arterială;
- grăsimi saturate- provoacă creșterea colesterolului – un material pentru formarea plăcilor în vasele de sânge;
- grăsimile trans(margarină sau lapte vegetal), care sunt folosite pentru a găti mâncăruri rapide. Conform cu OMS, grasimile trans cresc riscul de boli cardiovasculare cu 21%;
- zaharurile adaugate sunt „calorii goale” care sunt stocate in organism ca grasime corporala.
Este important să înțelegem că nu există o masă deosebit de proastă, din care ar trebui abandonată o dată pentru totdeauna . Dacă mănânci de obicei alimente sănătoase – mănânci regulat legume, fructe, alimente precum pâine integrală, paste din grâu dur, carne slabă sau pește pe masă – atunci un burger, o pungă cu chipsuri sau un pahar de Coca-Cola de câteva ori pe săptămână nu este foarte rau pentru tine.
Principalul lucru este să consumați nu mai mult de o porție de mâncare rapidă și să nu comandați mâncare „rapidă” în fiecare zi. Există motive întemeiate pentru aceasta: s-a dovedit că persoanele care mănâncă cartofi prăjiți de trei sau mai multe ori pe săptămână sunt expuse riscului de moarte prematură.
Obiceiul # 2. Condu un stil de viață sedentar
Bolile cardiovasculare se dezvoltă datorită stilului de viață sedentar. Acest lucru se știe încă din anii 90 ai secolului trecut. Dar de unde știi dacă te miști suficient?
În urmă cu cinci ani, oamenii de știință americani au demonstrat că, dacă o persoană stă într-un singur loc mai mult de cinci ore pe zi, arterele inimii sale devin fragile și vulnerabile. Și chiar dacă merge la sală după muncă.
Când vine vorba de viața de noapte și de weekend, este important să înțelegem că orice cantitate de activitate fizică este mai bună decât lipsa activității fizice . Prin urmare, dacă după muncă nu ai deloc energie, este suficient să mergi pe jos până la metrou sau la casa ta (în același timp vei fi distras de rutina zilnică).
Pentru a întări sistemul cardiovascular, experții OMS recomandă mersul pe jos cel puțin 2,5 ore pe săptămână.
Obiceiul # 3. Fumatul
Fumatul dăunează nu numai inimii și vaselor de sânge, ci și întregului corp. De exemplu, în Statele Unite, fumatul ucide fiecare a cincea persoană. Arterele „obțin” cel mai mult: fumatul activ și pasiv reduce conținutul de oxigen din sânge și accelerează formarea plăcilor aterosclerotice în vase. Acest lucru poate duce la boli coronariene .
Adesea, boala nu se manifestă în nici un fel, ci doar până în momentul în care placa aterosclerotică se rupe și, odată cu fluxul de sânge, intră în inimă sau creier. Așa se produc atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Le puteți evita renunțând la fumat.
Chiar dacă ți-ai fumat toată viața, nu este niciodată prea târziu să renunți. În 2013, oamenii de știință americani au dovedit că persoanele care au renunțat la fumat, 15 ani mai târziu, aveau același risc de boli cardiovasculare ca și persoanele care nici măcar nu au început să fumeze.
Obiceiul # 4. Relaxare la bar în fiecare seară
Medicii cred că cel mai bine este să nu bei deloc . O cană standard de bere (350 ml), un pahar de vin (140 ml) și o băutură de băuturi spirtoase (40 ml) conțin 14 g de alcool pur. Consumul mai mult de două băuturi alcoolice în fiecare noapte reprezintă un risc serios pentru sănătatea vasculară. Crește tensiunea arterială și crește nivelul colesterolului din sânge.
Obiceiul # 5. Nu te testezi testa
Chiar dacă vă simțiți bine, tot trebuie să vă verificați starea de sănătate. Bolile cardiovasculare sunt numite „ucigași tăcuți”: simptomele bolii se dezvoltă încet și imperceptibil, uneori din cauza istoricului familial . Prin urmare, bolile cardiovasculare pot amenința chiar și tinerii care duc un stil de viață sănătos.
Pentru a nu rata apariția bolii și a începe tratamentul la timp, este foarte important să urmăriți indicatorii cheie de sănătate:
- cântărește-te și măsoară circumferința taliei,
- măsurați tensiunea arterială,
- faceți un ECG,
- faceți teste de sânge pentru nivelurile de glucoză și colesterol.
Terapeutul vă va ajuta să înțelegeți rezultatele și să determinați nivelul personal de risc. Fiecare rus are dreptul de a primi o consultație gratuită în timpul examinării medicale în temeiul poliței de asigurare medicală obligatorie.