Prima pagină » Lifestyle » 5 noi tehnologii care vor schimba în curând lumea în bine
5 noi tehnologii care vor schimba în curând lumea în bine

5 noi tehnologii care vor schimba în curând lumea în bine

25 ian. 2021, 12:07,
în Lifestyle

Progrese în domeniul ciberneticii, agriculturii și protecției mediului.

1. Îngrășăminte inteligente

Îngrășămintele chimice vă permit să obțineți un randament ridicat, dar în același timp provoacă daune grave naturii. Mai ales atunci când sunt utilizate mai mult decât necesită anumite plante. Îngrășămintele inteligente pot ajuta la rezolvarea problemei contaminării solului cu substanțe chimice .

Acestea sunt capsule de înaltă tehnologie care conțin substanțe nutritive. Capsula poate fi programată pentru a elibera îngrășământul în cantitatea potrivită pe o perioadă de timp. Toate acestea ținând cont de temperatură, aciditate, umiditate și alte caracteristici ale solului. Această tehnologie va reduce semnificativ utilizarea substanțelor chimice, dar în același timp nu va reduce randamentul plantelor. Toată lumea câștigă: producătorii vor reduce costul achiziționării de îngrășăminte, iar natura va suferi mai puțin din cauza poluării cu substanțe periculoase.

2. Stocarea datelor în ADN

Trăim în era informației. Omenirea produce din ce în ce mai multe date și trebuie stocate undeva. Din 2016, oamenii de știință de la Microsoft au lucrat la crearea unei tehnologii care să permită plasarea oricărei informații în molecula de ADN. Au obținut primele succese în urmă cu 4 ani. Apoi au reușit să cripteze 200 megabytes de informații în secvența de nucleotide, inclusiv un scurt videoclip muzical.

În 2019, oamenii de știință au reușit să automatizeze procesul de traducere a datelor digitale în ADN și înapoi. Acest lucru va permite tehnologiei să funcționeze pe principiul serviciilor cloud: utilizatorul încarcă informații în rețea și, dacă este necesar, primește acces la aceasta în câteva clicuri. În același timp, datele stocate astăzi într-un centru de date cu mai multe etaje pot fi înregistrate pe un suport de dimensiuni palmă.

3. Bioplastic din deșeuri

Durează secole pentru ca plasticul obișnuit să se descompună. Până atunci, poluează planeta și eliberează diferite substanțe dăunătoare în mediu. Descoperirea unei tinere britanice, Lucy Hughes, ar putea corecta această situație. Un absolvent al Universității din Sussex a inventat bioplasticul din deșeurile de pește. Se descompune ca orice produs organic în 4-6 săptămâni.

În cursul cercetărilor, Hughes a aflat că solzii și scheletele peștilor, precum și fragmente de cochilii de moluște, conțin o proteină specifică care conferă materialului o rezistență specială. Bioplasticul din deșeurile de pește poate fi utilizat pentru ambalarea alimentelor, pungi și alte articole de unică folosință. Și îl elimină ca pe o risipă obișnuită de alimente.

Companiile mari din Marea Britanie (Chrysalix Technologies), Finlanda (MetGen Oy) și SUA (Mobius) sunt, de asemenea, angajate în crearea de bioplastice. Acestea sugerează luarea ligninei ca bază – o substanță care face parte din celuloză. În timp ce proiectele sunt în faza de cercetare, oamenii de știință speră că descoperirile lor vor avea un viitor minunat.

4. Reactoare nucleare sigure

Reactoarele nucleare existente astăzi nu pot fi numite complet sigure. Când este supraîncălzit, în ele se formează hidrogen exploziv. Acest lucru a provocat accidentul la centrala nucleară de la Cernobîl.

Experții de la Westinghouse Electric Company și Framatome lucrează pentru a crea o nouă generație de reactoare care să reziste la temperaturi ridicate. În loc de apă, ei folosesc sodiu lichid sau sare topită pentru răcire, deci nu se generează hidrogen. În consecință, probabilitatea unei explozii este semnificativ redusă.

De asemenea, experții din domeniul energiei nucleare dezvoltă noi sisteme de siguranță care pot răci reactorul dacă acesta se supraîncălzește, chiar dacă centrala nucleară a pierdut electricitate și lichidul de răcire a încetat să circule.

5. Roboți sociali

Roboții au înlocuit deja oamenii în unele industrii, medicină și construcții. Au preluat, de asemenea, unele dintre sarcinile zilnice. Unul dintre puținele domenii în care roboții nu pot încă concura cu oamenii este comunicarea. Dar situația se poate schimba în curând.

Oamenii de știință îmbunătățesc treptat inteligența artificială, înzestrând-o cu tot mai multe abilități noi. De exemplu, robotul japonez umanoid Pepper este capabil să recunoască fețele și emoțiile de bază și poate menține, de asemenea, o conversație simplă. Peppers lucrează deja în aeroporturi și hoteluri, ajutând participanții la conferințe internaționale și chiar pot primi comenzi la restaurantele de tip fast-food.

O altă invenție japoneză este robotul terapeutic PARO . Arată ca o focă de blană blană și este destinat persoanelor cu Alzheimer. PARO reacționează la numele său cu mișcări ale capului și îi cere să-l mângâie. Se crede că comunicarea cu un astfel de robot poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea dispoziției.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024