Hasmatuchi (Anthriscus cerefolium) numit si asmatui, asmatuchi, patrunjel frantuzesc sau patrunjel cret, este o planta cu frunze deosebit de aromate, folosite drept condiment in mancaruri sau in salate. Aroma frunzelor de hasmatuchi este undeva intre patrunjel si anason. Se aseamana un pic si cu iarba de smirna.
Frunzele de hasmatuchi trebuie utilizate foarte repede dupa ce au fost culese intrucat isi pierd repede aroma si este indicat sa se adauge in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie servita.
Cum te ajuta asmatuiul de gradina
Utilizari culinare
Tocat marunt, frunzele de hasmatuchi se folosesc la mancarurile cu cartofi, cu carne de pasare, la preparatele de peste, cu oua, legume, tartinele cu branza si la salate. Frunzele intregi pot fi adaugate in supele cremoase ca aromatizant. De asemenea, dau o aroma placuta otetului de vin alb.
Principii active
Frunzele sunt foarte bogate in vitamina C, grupul vitaminic B, provitamina A, cantitati mari de caroten, ulei eteric, estrogen, minerale – fier, magneziu, celuloză, uleiuri grase.
11 condimente si plante aromatice vindecatoare
Utilizari terapeutice
Hasmatuchi are un puternic efect diuretic, este stimulant pentru ficat si aparatul digestiv, purifica sangele (mai ales daca este consumat crud), iar daca este folosit zilnic in mancaruri, elimina toxinele din organism. Ceaiul de hasmatuchi curata tenul de sebum si de puncte negre, vindeca eczemele si intinereste.
Iata cateva motive pentru a consuma mai des hasmatuchi:
Ideal in curele de slabire
Daca vreti sa pierdeti cateva kilograme, inlocuiti celebra supa de varza cu supa de hasmatuchi, mult mai bogata in substante nutritive.
Pentru a realiza patru portii de supa de hasmatuchi aveti nevoie de 250 g de frunze de patrunjel cret, o salata verde, doi-trei cartofi, o lingura cu ulei de masline si o legatura de patrunjel verde. Mai intai se fierb frunzele de asmatui cu salata verde, adaugand la sfarsit cartofii taiati cubulete, pentru a se mentine intregi.
Dupa 15 minute se adauga uleiul de masline si patrunjelul verde, tocat marunt. Consumata in fiecare dimineata, supa are un puternic efect antioxidant, va confera energie, iar cu timpul, pielea va deveni luminoasa.
Supa care iti detoxifiaza organismul si te ajuta sa slabesti
Ajuta digestia
Principiile active continute in planta stimuleaza secretiile salivare, gastrice, biliare si intestinale, favorizeaza digestia si secretia laptelui.
Trateaza afectiuni renale si pulmonare cronice
Hasmatuchi are si proprietati diuretice, fiind recomandat in tratarea retentiilor urinare, a litiazei renale si a eczemelor, in tratarea bronsitelor si a afectiunilor pulmonare cronice.
Trateaza probleme oftalmice
In mod extern, hasmatuchi este folosit in tratamentul afectiunilor oftalmice, cum ar fi inflamatii ale pleoapelor, blefarite, ulceratii, dar si in vindecarea dermatozelor, a hemoroizilor si a secretiilor pielii.
Specialistii spun ca planta va vindeca aceste afectiuni doar daca tratamentul extern il completeaza pe cel intern.
De asemenea, nu este indicat sa faceti anumite fierturi si sa le administrati singuri, fara sfatul unui specialist, care va analiza exact reactiile pe care le aveti si cat de indicat este aceasta planta in cazul dumneavoastra.
Cum se foloseste in scop terapeutic
Hasmatuchi este indicat sa fie folosit in stare proaspata. Astfel, se spala frunzele, apoi se extrage sucul cu ajutorul storcatorului de fructe.
Consumat sub forma de infuzie este digestiv si eficient in afectiuni renale si cardiovasculare. Infuzia de hasmatuchi se prepara dintr-o lingurita cu varf planta uscata sau 3 lingurite de planta proaspata adaugata la 250 ml apa clocotita, ce se lasa la infuzat – un minut daca folositi planta uscata, 5-10 minute daca e proaspata – si se strecoara. Se beau pana la doua cani zilnic.
Reteta inedita cu hasmatuchi
Spalati bine sub jetul de apa rece un manunchi format din patrunjel, marar, leustean, hasmatuchi, tarhon, ceapa verde, ridichi sau alta planta ce va place in mod deosebit, dupa care taiati-le foarte marunt (pentru a ajuta procesul de mestecare), adaugati-le putin untdelemn (de preferinta de masline), putina sare (dupa gust) si sucul de la o jumatate de lamaie. Amestecati-le si nu le consumati in aceeasi zi, ci puneti-le intr-un borcan, iar in fiecare dimineata, pe bucata de paine cu unt, branza sau pateu, puneti un strat din acest amestec.