Prima pagină » Sanatate » Plante medicinale » 5 modalitati sanatoase de a consuma catina
5 modalitati sanatoase de a consuma catina

5 modalitati sanatoase de a consuma catina

21 aug. 2015, 05:32,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:59688;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Supranumite si „boabele de leac ale Maicii Domnului”, boabele de catina sunt un tezaur de vitamine si minerale care a starnit interesul cercetatorilor din toata lumea. Arbustul fructifer Hippophae rhamnoides, caci aceasta este denumirea stiintifica a catinei s-a dovedit a fi o planta protectoare – purifica zonele poluate, iar fructele au efect benefic contra cancerului si stimuleaza imunitatea.

Fructele de catina se pot consuma proaspete sau uscate, in diverse ceaiuri simple sau in amestec cu alte fructe de padure. Importanta lor in medicina traditionala si moderna este necontestata, catina alba fiind utilizata in tratamentul mai multor afectiuni. Iata cateva modalitati sanatoase de a consuma catina:

Uleiul de catina, diferente intre cel din fructe si cel din seminte. Vezi si cea mai simpla metoda de a-l prepara acasa

Infuzia de catina
Sub forma de infuzie din fructe proaspete, catina este recomandata in tratarea urticariei, alcoolismului, nevrozelor, gutei, anemiei, hepatitei sau reumatismului. Se prepara din 2 linguri de fructe zdrobite peste care se toarna o jumatate de litru de
apa clocotita. Timpul de infuzare este de 10 minute, se strecoara si lichidul se bea fractionat pe parcursul unei zile.

Infuzia concentrata realizata ca in reteta anterioara, dar cu un timp de infuzare de 30 de minute este recomandata in cirozele hepatice.

Decoctul de catina

Decoctul dintr-o lingura de fructe uscate si zdrobite, fierte 2-3 minute cu 200 ml apa clocotita si indulcit cu o lingurita de miere de albine de salcam are indicatii in tratamentul aterosclerozei.

Sirop de catina

Se trece catina prin masina de tocat, iar compozitia rezultata se paseaza si se stoarce printr-o sita, rezultand pulpa si sucul de catina. Se combina cu miere de albine in proportie 1:1 – la un kilogram miere, la un kilogram de suc cu pulpa. Se amesteca pana la omogenizare si se pune in sticle inchise la culoare, la rece – beci sau frigider.

Se poate consuma dimineata, pe stomacul gol (1-2 lingurite) sau pur si simplu ca sirop, cu apa minerala. Resturile de catina pot fi puse la uscat si folosite pentru ceai sau date prin rasnita de cafea si folosite ca pulbere.

Beneficiile siropului de catina

Amestec de catina cu miere de albine

Ai nevoie de 1kg miere la 1 kg fructe de catina. Se lasa la macerat intr-un recipient inchis timp de 10 zile. Dupa cele 10 zile, se consuma cate o lingura dimineata pe stomacul gol pentru intarirea sistemului imunitar.

Uleiul de catina

Are actiuni antiinflamatorii, antibacteriene si sedative, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, creste imunitatea organismului, scade „colesterolul rau” din sange si previne bolile de inima.

Aplicat extern ajuta la regenerarea,hidratarea si tonifierea pielii uscate.

Pentru stimularea sistemului imunitar: se iau 30-40 picaturi zilnic, simplu sau cu o lingurita de miere. O cura dureaza minimum 14 zile, dar mai cel mai bine tineti-o 30 de zile.

Uleiul de catina. 14 utilizari terapeutice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`