Prima pagină » Sanatate » Educatie intima » 5 metode naturale de contraceptie
5 metode naturale de contraceptie

5 metode naturale de contraceptie

17 mart. 2011, 15:56,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2303;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Fie pentru ca refuza mjloacele moderne de contraceptie, fie pentru ca pur si simplu asa le este mai comod, multe cupluri incearca sa evite sarcina prin metode naturale. Iata care sunt metodele naturale de contraceptie:

1. Metoda temperaturii bazale
Metoda temperaturii bazale ajuta la determinarea fertilitatii in functie de fluctuatiile temperaturii bazale. Aceasta metoda consta in masurarea zilnica a temperaturii bazale (rectala, vaginala sau orala) imediat dupa trezire, cat inca sunteti in perioada de repaus. Determinarea temperaturii se realizeaza cu ajutorul unui termometru special cu scara extinsa intre temperaturile de 36 si 38 de grade Celsius, pentru a putea determina cu precizie crescuta oscilatia temperaturii corpului.

In perioada de maxima fertilitate temperatura corpului creste cu 0.2 – 0.5 grade Celsius – si va ramane ridicata pe toata perioada de producere maxima a progesteronilor, fata de temperatura din perioada preovulatorie, cand maxim 36.6 grade Celsius. Prin masurarea zilnica a temperaturii pe perioada a mai multor cicluri se poate determina inceputul perioadei de ovulatie. Este indicat sa notati fluctuatiile temperaturii pe un grafic pentru o acuratete a calculelor. Contactele sexuale sunt premise dupa patru zile de la cresterea temperaturii bazale si pana la urmatoarea menstruatie.

Unele studii indica faptul ca aceasta metoda are o eficienta contraceptiva de pana la 85%, insa doar in cazul persoanelor cu un ciclu menstrual foarte regulat. De asemenea, o simpla raceala sau o mancare picanta pot duce la cresterea temperaturii, si astfel la o perturbare a cursului normal.

2. Coitul intrerupt
Coitul intrerupt sau „coitus interruptus” (latina) este una din cele mai raspandite metode naturale de contraceptie, cat si una din cele mai confortabile pentru multe cupluri. Aceasta consta in retragerea penisului din vagin inaintea ejacularii.

Coitul interupt nu este eficient daca nu sunt folosite si alte metode concomitent (cum ar fi metoda calendarului, masurarea temperaturii bazale, etc.), deoarece exista riscul ca lichidul lubrifiant sa fie eliminat inainte de ejaculare, iar probabilitatea ca acesta sa contina spermatozoizi este foarte mare. Metoda coitului interrupt este total contraindicata daca partenerul sufera de ejaculare precoce.

3. Metoda calendarului
Avand in vedere ca fiecare femeie are particularitatile ei mai ales atunci cand vine vorba de ciclul menstrual, metoda calendarului nu poate fi folosita eficient, decat dupa minim 6 luni de monitorizare a acestuia, astfel incat sa poata fi observate variatiile si modificarile ciclului menstrual.

Ciclul menstrual incepe in prima zi a menstruatiei si se finalizeaza in ziua dinaintea urmatoarei menstruatii. Durata unui ciclu poate varia intre 25 – 35 de zile.

Perioada de ovulatie poate fi determinata cu ajutorul unor calcule facile. Astfel, din ciclul cel mai scurt se scade cifra 18, obitinandu-se astfel ziua in care incepe perioada de ovulatie, iar din cel mai lung ciclu se scade cifra 11 pentru a identifica ziua in care se termina perioada fertila.

Asadar, daca intr-o perioada de minim 6 luni cel mai scurt ciclu menstrual este de 27 de zile, se va scadea cifra 18, asta insemnand ca perioada fertila va incepe in ziua a 9-a a ciclului. Daca cel mai lung ciclu este de 31 de zile, scadem cifra 11 si vom obtine 20, ceea ce inseamna ca in a 20-a zi a ciclului menstrual va lua sfarsit perioada de ovulatie.

Atunci cand va decideti sa utilizati aceasta metoda, trebuie sa va luati si o marja de eroare de 5-7 zile, pentru ca atat pot supravietui spermatozoizii odata ajunsi la nivelul trompelor uterine.

De asemnea, pentru cresterea eficientei acestei metode, este indicat sa o corelati cu alte metode naturale de contraceptie.

4.  Metoda mucusului cervical
Metoda mucusului cervical mai poarta numele de metoda glerei cervicale sau metoda Billings si determina faza fertila prin controlul permanent al modificarilor consistentei si cantitatii mucusului cervical. Mucusul cervical are rolul de protectie a spermatozoizilor, usurandu-le parcursul spre uter pana la contactul cu ovulul.

Pe perioada ciclului menstrual, caracteristicile mucusului cervical se modifica in functie de activitatea hormonilor sexuali si a ovulatiei. Astfel ca, in primele 4-5 zile ale ciclului menstrual secretia genitala este redusa sau chiar inexistenta si opaca, la mijlocul ciclului menstrual (in perioada de ovulatie) secretia devine alunecoasa, elastica, abundenta si cu un aspect clar, urmand ca la sfarsitul ciclului menstrual secretia sa fie semnificativ redusa, de consistenta vascoasa si lipicioasa.

O astfel de metoda poate fi folosita doar dupa ce ati montorizat timp de mai multe luni mucusul cervical si sa o dublati cu alte metode naturale de contraceptie. Eficienta poate fi afectata de diferite dereglari hormonale, de utilizarea anumitor medicamente care pot modifica aspectul mucusului.

5. Abstinenta
Abstinenta este cea mai sigura metoda naturala de contraceptie, cu 100% eficienta si protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Insa trebuie sa fiti constienti de vointa pe care o presupune o astfel de metoda. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024