Gâtul iritat poate fi un simptom al unei răceli, al suprasolicitării corzilor vocale sau un efect al unei infecții virale. Oricare ar fi cauza, va exista disconfort și chiar dificultăți la înghițire. În afară de cazul în care iritațiile și durerile sunt provocate de infecții, situație în care ai nevoie de un tratament medicamentos, poți apela la o serie de remedii care să te ajute să scapi de aceste neplăceri.
Iată câteva dintre ele:
Renunță la țigări
Este cunoscut faptul că fumul de țigară irită oricum gâtul. Dacă durerea în gât apare din cauza unei răceli sau din alt motiv, fumatul va amplifica exponențial disconfortul. Din acest motiv este recomandat ca măcar în această perioadă să apelezi la o alternativă a fumatului clasic, cum ar fi țigara electronică. Lichidul acesteia conține săruri de nicotină extrase din planta de tutun, care permite vaparea unei concentrații mari de nicotină fără a afecta gâtul la inhalare. Citește aici care sunt celelalte beneficii ale acestei opțiuni.
Gargara cu apă sărată
Este un remediu recomandat chiar și de medici. Gargara cu o soluție preparată dintr-o cană cu apă călduță și jumătate de linguriță de sare ajută la eliminarea bacteriilor și la calmarea durerii de gât. În cazul în care tolerezi greu gustul sărat, adaugă în cană o linguriță de miere.
Hidratare
Chiar dacă ți se pare banal, hidratarea ajută semnificativ la alungarea acestui simptom, indiferent de cauza pe care o are. Apa menține membranele mucoase umede și doar acest lucru este de natură să calmeze disconfortul simțit. În plus, hidratarea ajută organismul să lupte cu alte simptome de răceală, dacă iritația gâtului este o consecință a acesteia.
Supa de pui
Supa de pui este unul dintre cele mai vechi remedii pentru iritațiile în gât. Deși ai crede că este o metodă a bunicilor noștri, există studii științifice care au confirmat eficiența ei, potrivit centamedical.com. Combinația de ingrediente din supa de pui calmează durerea și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva eventualelor infecții. Apoi, lichidul cald ajută la eliminarea mucusului nazal, menține hidratarea, iar sarea din supă ajută țesuturile să rețină lichidele.
Ceai
Este, de asemenea, un remediu clasic. Ceaiul cald din plante, cum ar fi mușețelul, calmează iritațiile, în timp ce ceaiul negru sau cel verde conține antioxidanți care stimulează imunitatea. Iar dacă adaugi o linguriță de miere și o felie de lămâie, efectul va fi și mai rapid. Pe lângă ceaiul de mușețel, foarte bune pentru calmarea iritațiilor în gât sunt și ceaiurile de salvie, cimbru sau nalbă.
Foto: Pexels