Prima pagină » Informații utile » 5 lucruri pe care nu le știai despre floarea regina nopții. Uite cum să o îngrijești!

5 lucruri pe care nu le știai despre floarea regina nopții. Uite cum să o îngrijești!

12 dec. 2024, 10:53,
Redacția BZI în Informații utile

Regina nopții este o floare foarte cunoscută care, așa cum reiese și din denumire, înflorește doar noaptea. Mirosul acesteia este unul suav, fiind printre cele mai apreciante plante organementale din grădină. Crește înaltă, se înmulțește repede singură și face în medie 10 – 15 flori pe o tijă.

Regina nopții este o floare enigmatică și fascinantă care înflorește în timpul nopții. Această minunată plantă aparține familiei de cactuși și este renumită pentru înflorirea sa spectaculoasă, cu flori mari, alebe sau crem, cu petale delicate și un parfum învăluitor. În timp ce ziua aceasta este închisă, pe timp de noapte, petalele sale se deschid treptat, dezvăluind o frumusețe efemeră în lumina lunii sau a stelelor.

Floarea regina nopții este o specie de tutun

Oricât ar fi de suprinzător, floarea regina nopții este un soi de tutun, dar un tutun cu frunze mult mai mici și cu flori deosebit de parfurmate. Este o plantă perenă, originară din America de Sud, de prin părțile Argentinei. La fel ca și tutunul, planta secretă prin toți porii o substanță lipicioasă menită să o apere de insecte.

Cea mai răspândită și parfumată specie de regina nopții este cea cu flori albe. Dar există soiuri noi cu flori roz, liliachii, mov sau trandafirii, deosebit de atrăgătoare. Sunt mai puțin parfumate, deoarece culoarea răpește de obicei parfumul, când creezi o plantă nouă, dar sunt atrăgătoare în grădină și se deschid tot la apus.

De ce se simte parfumul numai seara? Ei bine, nicotiana, așa cum mai este denumită, iubește soarele și căldura, rezistă bine în terenurile mai aride și pe secetă, dar florile ei se închid în timpul zilei.

Ele încep să se deschidă după apusul soarelui și încep să emită un parfum mai puternic pe înserat, pentru a atrage o altă categorie de insecte polenizatoare decât albinele.

Se pare că regina nopții sau petuniile parfumate, care miros mai puternic noaptea, preferă să fie vizitate de molii și alți fluturi de noapte, decât de albinele care adună polenul ziua. Află și când înflorește lămâiul și care sunt metodele prin care previi căderea florilor.

Regina Nopții are tendința să crească înaltă, uneori ajungând la un metru. Dar, în aceste condiții, face puține flori. Când planta trece de 30 cm și are deja câteva flori, trebuie să ciupești vârful ramurei principale, ca să se ramifice și să facă mai multe buchete florale.

Cum îngrijești această floare

Regina Nopții preferă lumina indirectă sau lumina difuză. Plasează planta într-o zonă cu umbră parțială sau unde primește lumina indirectă pe parcursul zilei. Ferește-o de expunerea prelungită la soare direct, care poate cauza arsuri solare.

Udarea trebuie făcută cu griji. Lasă solul să se usuce într-o oarecare măsură între udări. Apelează la udări regulate în sezonul de creștere, adică primăvara și vara, dar reduce cantitatea de apă în perioadele mai reci. Evită udarea excesviă, deoarece rădăcinile sensibile pot putrezi.

Asigură-te că ghivele sau containerele în care plantezi Reginele Nopții au găuri de drenaj pentru a permite scurgerea excesului de apă. Utilizează un amestec de sol bine drenat pentru a preveni acumularea de apă în rădăcini. E important de știut că există și o floare care „se roagă” și este foarte bine să o ai în casă.

În timpul sezonului cald, temperatura potrivită pentru floarea regina nopții este în jurul a 21 – 27 grade celsius. În timpul iernii, menține planta într-un loc mai răcoros, cu temperaturi în jur de 10 – 15 grade celsius. Asigură-te că planta este protejată de temperaturi extreme.

Regina Nopții poate fi afectată de diverse boli și dăunători, ca orice plantă. În acest sens, este important să fii atent la semnele de probleme și să iei măsuri adecvate pentru a le preveni sau trata. Regina Nopții poate fi afectată de diverse virusuri care pot cauza deformări ale frunzelor, pete sau decolări. Nu există un tratament direct pentru viruși, așa că prevenția prin controlul dăunătorilor este importantă pentru floarea regina nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025