Prima pagină » Sanatate » Medicamente » 5 lucruri de știut despre paracetamol
5 lucruri de știut despre paracetamol

5 lucruri de știut despre paracetamol

15 nov. 2020, 08:21,
BZI.ro, în Sanatate

Paracetamolul este cel mai vândut medicament fără prescripție medicală din lume. Dar asta nu înseamnă ca trebuie sa exageraram cu acest medicament cu efect anti-inflamator și anti-febră. Iata 5 lucruri de știut despre paracetamol!

Paracetamolul nu exista încă din Evul Mediu

Primul om care a sintetizat paracetamolul a fost un chimist american, Harmon Northrop Morse. La momentul invenției sale, în 1878, nu cunoștea complet proprietățile sale. Abia câteva decenii mai târziu, acest compus chimic a fost comercializat sub denumirea de paracetamol: medicii germani au descoperit într-adevăr complet întâmplător capacitatea sa de a reduce febra și de a calma durerea. Astăzi, este cel mai consumat medicament din lume.

Paracetamolul este un calmant al durerii

Paracetamolul este un analgezic care reduce durerea. Poate fi obținut fără prescripție medicală de la farmacie. Este sigur și eficient ca tratament de primă linie în cazurile de cefalee, migrenă, dureri dentare, traumatisme minore, dureri articulare, rigiditate musculară. Ingredientele sale active reduc și febra.

5 lucruri de știut despre paracetamol: nu funcționează ca aspirina

În ciuda efectelor lor similare asupra durerii și febrei, acestea sunt două medicamente diferite, care răspund la doze diferite, nu funcționează la fel în organism și implică doze specifice. Paracetamolul, de exemplu, nu este recomandat la pacienții cu probleme hepatice, în timp ce aspirina este interzisă persoanelor cu risc de sângerari, deoarece subțiază sângele.

Paracetamolul este bine tolerat

Spre deosebire de aspirină, care poate provoca sângerări, probleme digestive, boli hepatice, renale sau cardiace severe, paracetamolul are puține efecte secundare. Cu toate acestea, nu este scutit de acestea. „oate, ca orice alt medicament, să declanșeze o alergie. Și în cazuri mai rare, dar extrem de grave, poate distruge ficatul. Pentru a-l utiliza în mod corespunzător, este imperativ să se respecte doza maximă zilnică (3g la 24 de ore pentru un adult de peste 50kg), cu un interval de timp suficient între două doze (minimum 4 ore). De asemenea, ar trebui să fiți atenți la medicamentele care pot conține deja paracetamol (cele anti-răceală, de exemplu) pentru a evita supradozajul.

5 lucruri de știut despre paracetamol: bun în tratamentul Covid-19

În caz de durere sau febră, în special în contextul unei infecții precum noul coronavirus, se recomandă administrarea de paracetamol. Întrucât Covid este o infecție virală care provoacă inflamații, administrarea de antiinflamatoare pentru febră, cefalee poate masca boala și severitatea acesteia prin reducerea temporară a inflamației. În caz de tratament de lungă durată cu un antiinflamator sau corticosteroid, totuși, nu trebuie să opriți tratamentul, ci să vă adresați medicului pentru a-l adapta după cum este necesar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *