Responsabil pentru starea noastră de spirit, viteza îmbătrânirii și forma noastră fizică, metabolismul rămâne totuși o necunoscuta. Datorită muncii cercetătorilor, suntem tot mai capabili să înțelegem cum funcționează acest proces care determină consumul nostru de energie.
Metabolismul este un sistem complex. Determină cât de repede și eficient arde corpul calorii și câte calorii putem mânca într-o zi fără să ne îngrășăm. Oamenii de știință continuă să dobândească noi cunoștințe despre factorii care îl influențează. Deoarece un metabolism sănătos îmbunătățește starea de spirit, încetinește efectele îmbătrânirii și poate chiar pierde kilograme în plus.
Un sistem bine pus la punct
Deși mulți dintre noi vorbim despre „metabolism” ca și cum ar fi un singur proces corporal, există trei tipuri, fiecare dintre acestea cheltuind energie la o rată diferită. Rata metabolică de odihnă determină cantitatea de energie pe care o folosesc organele pentru a rămâne funcționale atunci când ne așezăm. Constituie cea mai mare pondere a cheltuielilor energetice metabolice pe parcursul unei zile normale de lucru cu activitate minimă.
Oamenii slabi nu au rate metabolice de repaus mai rapide. Metabolismul activ, care reprezintă aproximativ 10-15% din caloriile arse în fiecare zi, reglează energia utilizată de exerciții. În cele din urmă, există termogeneza indusă de alimente, care este energia pe care organismul o folosește pentru a consuma și a digera alimentele. Alimentele picante și ceaiul verde o pot stimula ușor.
Munca musculara
Mușchiul arde mai multe calorii decât grăsimile. Și din moment ce pierdem mușchi odată cu vârsta, ne pierdem și capacitatea de a arde calorii. La 70 de ani, metabolismul tău în repaus poate fi cu 15% mai lent decât era în anii 20. Cu 15% mai puține alimente poți mânca fără să te îngrași.
În timp ce construirea unui nou mușchi poate ajuta la contracararea acestei tendințe, este și mai important să folosim mușchii pe care îi avem deja. Ori de câte ori facem antrenament de forță, mușchii lucrează, repară și se remodelează chiar și după ce am terminat exercițiile. Prin practicarea sportului în mod regulat, creștem, prin urmare, viteza metabolismului de odihnă.
Proteinele
Corpul are nevoie de aminoacizi, elementele constitutive ale proteinelor, pentru a funcționa. Dacă mâncarea nu asigură suficient, va trage din mușchi. Rezultat: metabolismul în repaus plătește prețul. Asigurați-vă că adăugați proteine la fiecare masă, inclusiv la micul dejun.
Influența regimurilor
Orice dietă de slăbire încetinește metabolismul. Într-adevăr, atunci când slăbim, pierdem grăsime și mușchi, dar dacă o recâștigăm, recâștigăm doar grăsime. Partea creierului care manipulează metabolismul nu este interesată de forma estetică a unui corp, ci de energia de care are nevoie pentru a supraviețui. Dacă vă privați corpul de caloriile pe care a învățat să se bazeze, va începe să înfometeze mușchii de combustibil și să direcționeze acea energie către organele vitale, provocând scăderea metabolismului.
Pentru a pierde în greutate, este important să mergeți înainte fără probleme. Începeți prin a pierde aproximativ 10% din greutatea corporală, mențineți această greutate timp de trei până la șase luni și apoi pierdeți mai mult dacă doriți.
Du-te la culcare
O singură noapte de lipsă de somn poate modifica metabolismul și poate declanșa creșterea în greutate. Deoarece în această fază de odihnă corpul se repară și arde calorii. Pentru a evita încetinirea metabolismului, este, prin urmare, esențial să nu lipsească somnul.