Împreună cu dieta și starea sufletească, îngrijirea corpului este unul dintre cei trei piloni ai sănătății, conform Ayurveda. Iata care ar fi cele 5 gesturi ale rutinei de dimineață, pentru o stare psihica si fizica buna.
„Supravegherea corpului și menținerea acestuia zilnica intr-o stare buna este una dintre preocupările majore ale gândirii indiene, deoarece căutarea purității este fundamentală pentru dezvoltarea ființei umane. În Ayurveda, se consideră că, fără sprijinul corpului, sufletul nu ai putut fi bine. Prin urmare, trebuie să menținem acest corp intr-o linie de echilibru”, explică Sylvie Verbois, autorul diferitelor cărți despre Ayurveda, potrivit Top Sante.
Îngrijirea corpului ajută în special la eliminarea ama, a acestor depozite de toxine care pot interfera cu buna funcționare și regenerare a diferitelor țesuturi. Sunt, de asemenea, o ocazie de a asculta acest corp care, uneori, ne trimite semne de dezechilibru.
Dinacharya: rutina zilnica
Aceste gesturi diferite constituie „dinacharya”, această „rutină zilnică” care, alături de hrană și starea de spirit, constituie unul dintre cei trei piloni ai sănătății, conform Ayurveda.
„Aceste acțiuni zilnice sunt de o importanță crucială pentru cei care doresc să abordeze sănătatea și bunăstarea dintr-un unghi preventiv”, subliniază Michèle Beck, consilier și terapeut ayurvedic.
Treziti-va devreme!
„Când ne ridicăm din pat o data cu soarele, suntem în perioada vata. După 6 ore, suntem în perioada kapha, care ne relaxeaza corpul”, explică Samuel Ganes, autorul My Ayurveda Coach (ed. Eyrolles).
Spalati-va pe fata!
Ajută la trezire, la clarificarea gândurilor și la îndepărtarea secrețiilor acumulate în timpul nopții. „Acest lucru evită orice obstrucție a mișcării energiei vitale (prana) și a fluidelor corporale”, specifică Michèle Beck. Nu uităm ochii: aruncăm apă proaspătă în timp ce ținem ochii deschiși, apoi executăm câteva clipiri și rotații în toate direcțiile.
Testează mâine dimineață: vei vedea rapid beneficiile acestui gest foarte simplu!
Curatati-va nasul!
Jala neti, sau „curățarea cu apă” în sanscrită, se referă la nas și sinusuri. Se face cu un fel de adăpătoare mică numită lota care este umplută cu apă călduță cu adaos de sare de mare. Vârful este introdus într-o nară, capul înclinat la 45 de grade spre partea opusă și corpul ușor înclinat înainte, iar apa este turnată in nara. Apa curge apoi de la sine prin cealaltă nară. Ne suflăm nasul și facem același lucru pe nara opusă. Jala neti este recomandat în special persoanelor cu probleme ORL.
Curati-va gura!
Pe lângă spălarea dinților cu pastă de dinți din plante și uleiuri esențiale (neem, amalaki, cuișoare, mentă etc.), jihwa prakshalana, curățarea limbii, este gestul cheie al igienei bucale ayurvedice. Este foarte simplu: cu o lingură mică de argint sau cu o răzuitoare de limbă de cupru cu proprietăți bactericide, eliminăm depozitul albicios care acoperă limba în cantitate mai mare sau mai mică, după o noapte de somn.
Acest gest face posibilă, pe de o parte, prevenirea reabsorbției de ama (toxinele) și acumularea în altă parte, si pe de altă parte, stimularea agni, focul digestiv. Este mult mai bine decât să vă spălați limba cu periuța de dinți.
Beti apa dimineata, dupa trezire!
Bem „us ha pan”, „”băutura zorilor”. Această „apă de dimineață” trebuie băută pe stomacul gol, după curățarea gurii.
„Apa este la temperatura corpului și mai ales nu cu lămâie adăugată pentru a nu începe procesul de digestie”, avertizează Samuel Ganes.
În mod ideal, ar trebui sa aștepti 20 de minute înainte de a lua micul dejun.