Curele de chimioterapie sunt insotite adesea si de efecte secundare neplacute, care difera foarte mult de la o persoana la alta, chiar in cadrul aceleiasi „combinatii” de medicamente. Nimeni nu-ti poate spune cu exactitate care vor fi simptomele si ce amploare vor avea. In marea majoritate a cazurilor, „neplacerile” cauzate de tratament sunt autolimitate, organismul reusind sa se recupereze integral inainte de cura urmatoare. Iata cateva efecte adverse ale chimioterapiei:
1. Caderea parului
De regula, are un impact psihologic puternic asupra persoanei respective, mai ales daca vorbim de o femeie. In urma chimioterapiei parul poate deveni mai rar sau poate cadea in totalitate, insa cu siguranta va creste la loc dupa incheierea tratamentului.
Chimioterapia poate afecta atat podoaba capilara cat si parul de pe fata, maini si picioare, parul axilar si pubian. Caderea parului nu se manifesta imediat dupa debutul tratamentului, ci incepe, in general, dupa mai multe doze. Firele de par pot cadea treptat sau in smocuri.
Sfaturi pentru ingrijirea parului in timpul sedintelor de chimioterapie:
– Nu folositi un sampon puternic degresant;
– Nu uscati parul la temperaturi ridicate;
– Nu folosti bigudiurile si nu-l intindeti cu placa;
– Nu vopsiti parul si nu va coafati;
– Tundeti-va scurt.
2. Oboseala
Apare din cauza anemiei, adica scaderea numarului de globule rosii din sange. Aceasta este cauzata de afectarea maduvei osoase de catre chimioterapie. Maduva din oasele late (stern, oasele bazinului) nu va mai produce suficiente globule rosii care sa transporte oxigenul de la plamani la tesuturi. Medicul curant trebuie sa urmareasca periodic anemia prin hemograme, iar in cazuri foarte grave sunt necesare transfuzii sangvine. Odihniti-va si tineti o dieta echilibrata.
3. Greata si voma
Chimioterapia determina frecvent tulburari importante digestive precum: greturi si varsaturi, tulburari nutritive. Dar, intotdeauna tratamentul chimioterapic este administrat obligatoriu cu o medicatie antivomitiva si alte medicatii protectoare.
Sfaturi pentru a ameliora senzatia de greata si voma:
– Mancati putin si des, de mai multe ori pe zi, decat doua-trei mese bogate;
– Nu beti lichide in timpul mesei, ci inainte sau dupa;
– Evitati alimentele grase, prajite, prea dulci sau prea condimentate;
– Beti sucuri naturale, neacidulate, preferabil fara zahar;
– Odihniti-va doua-trei ore dupa masa pe un scaun si evitati sa va intindeti in pat imediat;
– Evitati mirosurile care va deranjeaza – parfum, fum de tigara.
4. Infectiile
Riscul de a face infectii este mai mare pentru persoanele care fac chimioterapie pentru ca in afectarea medulara, alaturi de globulele rosii, scade si numarul de globule albe, cele care lupta cu infectiile.
Sfaturi pentru prevenirea infectiilor:
– Spalati-va pe maini cat mai des pe parcursul zilei;
– Stati departe de persoanele cu boli contagioase (raceala, gripa, rujeola, varicela);
– Evitati zgarieturile, taieturile; in cazul in care acestea s-au produs, spalati zona cu apa calduta si antiseptic.
5. Tulburari de coagulare
Unul din efectele chimioterapiei este scaderea numarului de trombocite, celule responsabile de coagularea sangelui. In acest caz sangerarile sunt mai frecvente, mai greu de oprit, echimozele se formeaza mai usor, chiar si in urma unei rani usoare.
Sfaturi pentru a preveni probleme cauzate de scaderea trombocitelor:
– Evitati contuziile, intepaturile, lovirile de orice natura;
– Nu consumati alcool;
– Spalati-va dintii cu o periuta moale;
– Nu luati medicamente fara sa va consultati cu medicul.