Nu reusesti sa adormi dupa ce pui capul pe perna? S-ar putea să existe un motiv pentru care nu poti inchide ochii. Dificultățile de a adormi sau de a vă trezi frecvent noaptea afectează aproximativ una din cinci persoane. Când această insomnie vă afectează de cel puțin trei ori pe săptămână și durează mai mult de trei luni, se numește insomnie cronică si necesită tratament! Dar, din fericire, în 90% din cazuri insomnia este tranzitorie. Iata 5 cauze frecvente care vă împiedică să adormiți!
Ai dormit în weekend
Cu toții suntem tentați să dormim mai mult la sfârșit de săptămână pentru a șterge oboseala unei săptămâni de lucru, dar experții sunt clari: dacă dormim prea mult în fiecare weekend, ne supărăm ceasul biologic. Această situatie din weekend dă impresia corpului nostru că a trecut peste 5 fusuri orare. Iar când ajungi duminica seara, poate fi imposibil să adormi. Pentru a vă reîncărca bateriile în weekend, este mai bine să vă concentrați pe un pui de somn la pranz decât sa dormiti pana mai târziu dimineața!
E prea cald în camera
Un studiu realizat de Centrul de Somn Martha Jefferson din Charlottesville (SUA) arată că temperatura din camera în care dormim poate face diferența între un somn bun și o noapte nedormită. Aceasta este una dintre cele 5 cauze frecvente care vă împiedică să adormiți! Temperatura corpului nostru urmează un ritm circadian (peste 24 de ore): este mai mare după-amiaza târziu și atinge nivelul cel mai scăzut în jurul orei 5 dimineața, cu câteva ore înainte de trezire: este ceea ce se numește termoreglare.
Somnul nostru de noapte ar trebui să înceapă atunci când temperatura corpului începe să scadă, dar dacă este prea cald în dormitor, termoreglarea nu funcționează bine, ceea ce vă poate împiedica să adormiți. Temperatura ideală a camerei trebuie sa fie de 16-19°C.
Dacă sunteți adeptul frigului, reduceți căldura din dormitor, dar puneți-vă o pereche de șosete. A avea extremități mai calde te ajută să adormi mai bine.
Ai o fobie a întunericului
Cu siguranță, ai trecut de vârsta la care te temi de întuneric și de monștrii care se ascund sub pat! Dar cercetătorii canadieni au arătat că fobia întunericului este mai frecventă decât credem la adulți. Cel mai adesea este o frică care datează din copilărie, dar nu a fost tratată și provoacă multe tulburări de somn. Persoanele neliniștite care se trezesc la cel mai mic zgomot au adesea dificultăți în a adormi. Urmarea unei terapii pentru a vindeca fobia ar vindeca și insomnia.
Ai mâncat carne roșie la cină
Cei care au probleme cu insomnia știu că cel mai bine este să evite să bea cafea sau ceai la sfârșitul zilei sau înainte de culcare. Se știe însă că și alte alimente influențează calitatea somnului. Aceasta este una dintre cele 5 cauze frecvente care vă împiedică să adormiți!
Dacă aveți probleme cu adormirea, seara ar trebui să evitați să mâncați carne prea grasă, prea condimentată și roșie, ceea ce necesită mai mult timp pentru a fi digerata. Pentru că, în timp ce corpul tău este ocupat să-și continue digestia, refuză să adoarmă. Pe de altă parte, puteți servi un pahar de suc de cireșe care lupta împotriva insomniei!
Este luna plină
Potrivit unui studiu al Universității din Basel, Elveția, nivelul nostru de melatonină (hormonul care reglează somnul) scade, iar faza noastră de somn profund scade cu 30% în nopțile cu lună plină. În medie, dormim cu 20 de minute mai puțin când luna este plină și dureaza mult mai mult să adormim.
Cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) explică acest fenomen prin efectele radiațiilor electromagnetice de pe Lună asupra electronilor din celulele noastre. Din păcate, dacă sunteți sub influența lunii, nu puteți face prea multe.