Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » 5 analize de sânge de făcut după 45 de ani
5 analize de sânge de făcut după 45 de ani

5 analize de sânge de făcut după 45 de ani

30 ian. 2021, 10:52,
în Sanatate

Sanatatea este cel mai important lucru in viata, dar cati dintre noi suntem pe deplin constienti de acest lucru? Mai ales dupa o anumita varsta, anumite analize medicale ar trebui sa reprezinte o rutina. Dacă aveți peste 45 de ani, iată 5 teste pe care să le includeți pe următoarea lista de analize!

Unul dintre efectele dăunătoare ale epidemiei Covid-19 este că tindem să ne neglijăm sănătatea și să renunțăm la efectuarea de anumite controale. Teama de coronavirus și schimbarea stilului nostru de viață au dus la o scădere accentuată a consultătiilor.

5 analize de sânge de făcut după 45 de ani

Dozajul glucozei

Diabetul este cauzat de excesul de zahăr din sânge: în loc să fie absorbit de celule, se acumulează, ceea ce duce la hiperglicemie. Această hiperglicemie va fi detectată de un test de sânge (numit test de glicemie venoasă). Dacă este mai mic de 1,10 g / l (6,0 mmol / l), nu există nici diabet, nici prediabet. Puteți aștepta între 1 și 3 ani pentru a repeta testul.

Între 1,10 g / l și 1,25 g / l (6,0 și 6,8 mmol / l), se pune diagnosticul de hiperglicemie moderată (prediabet). În acest caz, măsurarea glicemiei trebuie reînnoită un an mai târziu.

Dacă măsurarea este mai mare sau egală cu 1,26 g / l (7 mmol / l), ne gândim deja la diabetul de tip 2. Dar va fi necesar un al doilea test venos de glicemie venoasă pentru a confirma diagnosticul.

Trebuie remarcat faptul că, după 45 de ani, un pacient devine pentru medici o „persoană cu risc de diabet”, desi aceasta poate trăi câțiva ani fără să prezinte simptome. În acest timp, nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează tăcut organismului și se pot dezvolta complicații. De aici și importanța acestui test de sânge.

Colesterolul

Colesterolul este una dintre grăsimile esențiale pentru buna funcționare a organismului, dar, în exces, crește riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), mai ales după 45 de ani. Pentru a afla dacă suferiți de exces de colesterol, faceți un test de sânge pe stomacul gol, numit profil lipidic. Vă permite să măsurați LDL (colesterolul rău) care, în mod ideal, ar trebui să fie mai mic de 1,5g / L, dar și HDL (colesterolul bun) care ar trebui să fie mai mare de 0,4g / L pentru un bărbat și 0, 5 g / L pentru un femeie. Echilibrul lipidic măsoară și trigliceridele („grăsimile rele”), a căror rată trebuie să fie mai mică de 1,5 g / L.

Dozarea TSH

La menopauză, nu este neobișnuit să vezi hipotiroidism. Această tulburare rezultă adesea din îmbătrânirea prematură a glandei, legată fără îndoială de scăderea hormonilor feminini. Singura modalitate de a ști dacă tiroida încetinește este de a măsura un hormon: TSH (hormonul stimulator al tiroidei). Valorile normale pentru acest hormon ar trebui să fie cuprinse între aproximativ 0,15 și 5 mIU / L. TSH crescut este un semn că tiroida nu funcționează suficient, ceea ce indică hipotiroidism.

Dar un singur test de sânge nu este suficient pentru a pune diagnosticul. Nivelul TSH este verificat de mai multe ori înainte de a putea spune că aveți hipotiroidism.

Sifilis si HIV

În mod normal, medicul de familie ar trebui să vă întrebe dacă s-a schimbat ceva în viața sexuală care poate crește riscul de infecții cu transmitere sexuală (BTS). Dar subiectul nu este întotdeauna ușor de abordat. De asemenea, dacă aveți un nou partener sexual, mai mulți parteneri sexuali sau nu utilizați întotdeauna prezervative, spuneți medicului dumneavoastră pentru că puteți fi purtătorul unei BTS fără să vă dați seama.

Testarea este importantă, deoarece majoritatea infecțiilor cu transmitere sexuală nu se ameliorează singure.

BTS care pot fi detectate printr-un test de sânge sunt: ​​infecția cu HIV și sifilisul. Celelalte pot fi detectate printr-un test de urină sau printr-o probă vaginală.

Hepatita C

Conform rezultatelor unui studiu, se pare că hepatita și, în special, hepatita C, ucide mai mult decât HIV. Screeningul hepatitei C se face cu un test de sânge simplu într-un laborator de analize biomedicale, pe bază de prescripție medicală de la medicul dumneavoastră generalist.

Screeningul poate dezvălui prezența anticorpilor împotriva virusului hepatitei C în serul sanguin. Cu toate acestea, acești anticorpi apar lent în sânge, uneori până la opt săptămâni și, prin urmare, este necesar să știți cand să repetați examinarea dacă există vreo îndoială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`