Pentru a se vindeca rapid și bine, pielea noastră are nevoie de anumiți nutrienți specifici. Iata cateva sfaturi pentru a accelera vindecarea prin alimentatie. Vezi 5 alimente care ajută la vindecarea mai rapida a ranilor!
Kiwi
Kiwi-ul verde oferă 85 mg de vitamina C la 100 g, cel galben 163 mg! Această vitamină este implicată în sinteza colagenului, un component al pielii. Il includem in alimentatie dimineața, la micul dejun, alaturi de alți campioni ai conținutului de vitamina C: căpșuni, ardei, pătrunjel.
Linte
Lintea gătită oferă 3,3 mg de fier la 100 g. Acest lucru facilitează coagularea și sinteza colagenului. Pentru a o asimila mai bine, adăugați s vitamina C în timpul aceleiași mese: suc de lămâie, piper, pătrunjel tocat. Dacă vă place, ficatul de vițel este un campion incontestabil al aportului de fier.
Carne de pui
Carnea de pui are un conținut ridicat de zinc (și cu atât mai mult carnea coapsei), un factor în multe dintre reacțiile necesare formării celulelor. Așadar, alegem o pulpa de pui (fără piele pentru a evita excesul de grăsime), dar și pește sau fructe de mare pentru a ne umple cu zinc.
Spanac
Acesta conține vitamina K care favorizează coagularea sângelui, precum și starea bună a țesuturilor conjunctive în general. Varza verde și broccoli sunt, de asemenea, printre plantele cele mai bogate in vitamina K.
Uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță este bogat în acizi grași polinesaturați, al caror deficit întârzie formarea membranelor celulare și vindecarea (pe lângă promovarea uscăciunii pielii). Se adaugă in salate alaturi de suc de lămâie sau oțet de mere. Nu il gătiti: acizii grași polinesaturați nu rezistă la temperaturi ridicate.
Vindecarea este un proces care consumă multă energie, nu se pune problema să ții o dietă când ieși dintr-o operație și vrei să te vindeci rapid (nu vorbim despre o tăietură, ci despre o rană mai mare). Este necesar un aport energetic suficient: la animale, studiile au arătat că, într-o săptămână, o reducere de aproape jumătate din aportul de alimente duce la anomalii în formarea fibrelor de colagen și că, după 4 luni, toată producția de colagen a fost redusă. Acesta este și motivul pentru care dietele repetate ajung să dăuneze pielii.