Prima pagină » Local » 480.000 de lei pentru achiziția a 4 autoturisme electrice pentru Primăria Horlești

480.000 de lei pentru achiziția a 4 autoturisme electrice pentru Primăria Horlești

07 aug. 2024, 16:00,
George Cristian în Local

Tot mai multe primării din județul Iași au lansat licitații pentru achiziția de autoturisme electrice, cum este cazul și la Primăria Horlești care și-a propus achiziția a 4 autoturisme electrice în valoare totală de 480.000 de lei.

Primăria Aroneanu a lansat o licitație cu o zi în urmă a trei autoturisme de acest fel a căror valoare este de peste 300.000 de lei.

480.000 de lei pentru achiziția a 4 autoturisme electrice pentru Primăria Horlești

Conform caietului de sarcini urcat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Primăria Horlești a lansat oferta de achiziție a 4 autoturisme pur electrice a căror valoare totală este de 480.000 de lei fără TVA. Conform Ordonanței Guvernului nr. 80/2001 și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005, autoritățile publice pot achiziționa vehicule noi cu un preț de până la 35.000 euro, inclusiv TVA, prin Programul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Acest program, care este finanțat de Fondul pentru mediu, vizează stimularea achiziției de vehicule ecologice și eficiente energetic.

Conform Ghidului de finanțare aferent programului, instituțiile publice pot beneficia de un ecotichet de 120.000 lei pentru fiecare vehicul nou achiziționat, fără a fi necesar să predea la schimb un autovehicul vechi. Comună Horlești va utiliza aceste fonduri pentru a achiziționa 4 autoturisme electrice, având în vedere beneficiile acestora, cum ar fi costurile reduse de întreținere și emisiile minime de gaze.

În caietul de sarcini este inclusă și cerința ca garanția comercială a autoturismelor să fie pe o perioadă de minim 3 ani sau 100.000 de kilometri. Garanția anti coroziune trebuie să fie minim de 6 ani, iar cea a bateriei de tracțiune a autoturismelor să fie de 6 ani sau 120.000 de kilometri. În toată această perioadă de garanție, defecțiunile care sunt acoperite de garanție trebuie reparate de firma contractată în mod gratuit.

Nu este singura achiziție de autoturisme electrice. Primăria Lețcani lansare în urmă cu câteva luni o licitație publică pe aceeași platformă online. Oficialii din Lețcani au un buget de 500.000 de lei și doreau să achiziționeze 5 astfel de autoturisme.

Care sunt cerințele tehnice pentru cele 4 autoturisme

Cerințele tehnice minime pentru cele 4 autoturisme cuprind secțiunea de dotări a mașinii, dar și altele cum ar fi includerea trusei de prim ajutor sau a triunghiurilor reflectorizante.

Printre dotările pe care noile autoturisme electrice achiziționate de Primăria Horlești se regăsesc și elemente de siguranță sau multimedia. Concret, sistemul multimedia trebuie să aibă ecran tactil de minim 10 inch. Iar când vorbim despre siguranță, autoturismele trebuie să conțină ABS, ESP, sistem de frânare de urgență automar, airbag-uri frontale și laterale, sistem detectare presiune pneuri, centuri de siguranță, tetiere reglabile, cruise control, apelare de urgență Ecall, kit reparație, jante de oțel de 15 inch dar și sistem de monitorizare și asistență video.

Două dintre autoturisme trebuie să aibă culoarea verde, altele două trebuie să fie bleu marine. Timpii de încărcare trebuie să fie de maxim 12 ore pentru priza domestică, 8 ore pentru priza green up, 5 ore pentru prima monofazică (încărcare de la 20% la 80%) și o oră pentru încărcarea rapidă, între 20 și 80%. Cele 4 autoturisme electrice care vor fi achiziționate de Primăria Horlești pentru suma de 480.000 de lei fără TVA trebuie să aibă o autonomie de minim 220 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *