Portavionul francez Charles-de-Gaulle a fost repoziționat mai aproape de România, pentru a putea efectua misiuni de poliție aeriană, de recunoaștere și de culegere de informații.
Invitată joi seara la televiziunea franceză BFMTV, Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate, a anunțat că portavionul, care era folosit pentru lupta împotriva terorismului din zona Cipru, „s-a deplasat spre România”, potrivit site-ului televiziunii.
Avioanele care vor decola de pe Charles-de-Gaulle, în Mediterana, vor zbura în direcția nord „spre teritoriul României, unde vor avea capacitatea de a observa și de a descuraja”, a precizat ministrul francez. Ea a explicat că astfel de misiuni aeriene nu sunt o noutate de la începutul crizei din Ucraina.
„Din 24 februarie, am trimis avioane de vânătoare și de aprovizionare din Franța exact pentru a efectua acestei misiuni de protecție în beneficiul statelor baltice”, a explicat aceasta.
Portavionul Charles de Gaulle va fi desfășurat în misiuni „de descurajare” și de survolare a României, Poloniei și țărilor baltice, a anunțat joi ministrul francez al Apărării la televiziunea BFMTV.
„Ieri, portavionul Charles de Gaulle (detașat în cadrul misiunii Clémenceau de luptă împotriva terorismului) și escorta acestuia au părăsit Cipru pentru a putea ajunge într-o zonă din Marea Mediterană care să permită avioanelor noastre să facă misiuni de recunoaștere”, a anunțat ministrul Forțelor Armate, Florence Parly, invitată joi la BFMTV.
”Vrem să trimitem un mesaj de descurajare Rusiei, astfel încât Rusia să nu mai facă niciun pas şi să nu îşi propună să treacă această graniţă care este Alianţa Atlantică; suntem ţări care sunt legate printr-un pact de solidaritate şi Rusia ştie că dacă unul dintre noi este atacat, atunci întreaga Alianţă va riposta”, a avertizat oficialul francez.
Franţa doreşte „să trimită un semnal Rusiei că ne protejăm şi că ne vom apăra dacă vom fi atacaţi; trimitem, de asemenea, un mesaj către partenerii noştri, către aliaţii noştri, cărora le datorăm solidaritate şi asistenţă”, a continuat ea. ”Este ceea ce va face Franţa, trimiţând, aşa cum face acum, chiar 500 de soldaţi în România şi îi voi vizita peste trei zile.”.