Prima pagină » Local » Zeci de proiectile, descoperite într-o pădure din Iași. Zona a fost scena unui conflict sângeros în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial.
Zeci de proiectile, descoperite într-o pădure din Iași. Zona a fost scena unui conflict sângeros în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial.

Zeci de proiectile, descoperite într-o pădure din Iași. Zona a fost scena unui conflict sângeros în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial.

29 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Câteva zeci de proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite într-o pădure din județul Iași. În ultima perioadă, geniștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași au ridicat mai multe proiectile de război din zona județului

O nouă descoperire a geniștilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași într-o pădure din județ. Recent, geniștii Inspectoratului au ridicat dintr-o pădure din zona comunei Mădârjac mai multe elemente de muniție provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial. Zona localității Mădârjac a fost scena unei lupte crâncene cu tancuri între diviziile românești, germane și cele sovietice în vara anului 1944.

Bătălie sângeroasă a blindatelor din Al Doilea Război Mondial

În Al Doilea Război Mondial, lângă Scobâlțeni, sat de lângă Podu Iloaiei, a avut loc la 20 august 1944 cea mai mare bătălie de tancuri între români și sovietici. Divizia 1 Blindate condusă de generalul Radu Korne, dotată cu tancuri germane (modele din 1941), a angajat în luptă tancurile sovietice (pornite în ofensiva Iași – Chișinău). În bătălie au fost distruse 60 de blindate, divizia pierzând 30. Istoricii arată că, după o zi de lupte, divizia s-a retras spre Roman prin Mădârjac. Retragerea diviziei a coincis cu prăbușirea frontului din Moldova și a dus la arestarea mareșalului Ion Antonescu și la întoarcerea armelor. Divizia lui Radu Korne era singura speranță a aliaților germano-români pe frontul Iași-Chișinău după mutarea tuturor diviziilor de tancuri germane din Moldova în Polonia în iunie 1944.

Elemente de muniție, găsite în pădurea din comuna Mădârjac

Geniștii ISU au ajuns în zona pădurii din Mădârjac pentru a ridica mai multe proiectile de război.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 200 de metri pătrați de teren în pădurea Mădârjac, din comuna cu același nume. În urma intervenției au fost identificate 20 de proiectile explozive de calibru 75 de milimetri. Acestea au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Geniștii din cadrul Inspectoratului au mai descoperit și alte elemente de muniție în județ provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Muniție de război, descoperită lângă municipiul Iași

Recent, pirotehniștii ieșeni au ajuns și în pădurea Vulturi, din comuna Popricani, de unde au fost ridicate alte câteva zeci de proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Iași a intervenit pentru asanarea unei suprafețe de 250 de metri pătrați de teren, în pădurea Vulturi, comuna Popricani. În urma intervenției au fost identificate 91 de tuburi de cartușe calibru 7,92 milimetri, 2 focoase tip U2, un focos BZE 39, o grenadă M39, 3 stabilizatoare de bombă de aruncător, calibru 82 de milimetri, 1 proiectil perforant, calibru 47 de milimetri, o grenadă defensivă F1, o grenadă RG 34 ofensivă, care au fost ridicate, transportate și depozitate în siguranță, în vederea distrugerii ulterioare”, au mai spus cei de la ISU Iași.

În pădurea Vulturi au fost decsoperite și alte proiectile provenite din perioada războiului.

Recomandări pentru cei care găsesc proiectile de război

Geniștii ISU au și o serie de recomandări pentru cei ce găsesc proiectile provenite din perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Pirotehniștii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă cetățenilor ca în cazul descoperirii de muniții neexplodate să anunțe de urgență ISU sau Poliția. Cetățenii trebuie să anunțe la numărul de urgență 112 pentru a interveni în vederea ridicării și neutralizării acestor elemente. De asemenea, nu trebuie să atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le miște din locul în care au fost găsite. De asemenea, ei nu trebuie să încerce să demonteze componentele muniției, să le ridice, transporte sau depoziteze în locuințe, la locul de muncă ori în depozitele de fier vechi, pentru valorificarea ca deșeuri metalice”, au mai transmis cei de la ISU Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024