Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » 4 tipuri de anestezie in nastere
4  tipuri de anestezie in nastere

4 tipuri de anestezie in nastere

01 apr. 2011, 14:48,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:2661;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Anestezia este folosita doar in timpul operatiei de cezariana si asigura relaxarea si disparitia durerii. In cazul nasterii naturale sunt administrate doar medicamente analgezice, care asigura doar diminuarea durerii. Controlul muschilor nu este afectat, deci nici contractilitatea uterina. Iata cateva tipuri de anestezie in nastere:

1. Anestezia locala
Se foloseste in timpul nasterii naturale si consta in injectarea unor substante anestezice (lidocaina) de o parte si de alta a colului (blocul paracervical), pentru a scadea durerea provocata de contractiile uterine. Acest tip de anestezie poate avea o complicatie minora, scaderea frecventei cardiace fetale pentru 6-10 minute, pentru ca o cantitate infima din substanta anestezica traverseaza placenta.

O complicatie extreme de rara, dar periculoasa, este data de injectia substantei anestezice intr-unul din vasele sanguine, ceea ce duce la convulsii, inhibarea centrilor respiratori ai mamei.

2. Anestezia regionala
Avantajul ei consta in faptul ca realizeaza un maximum de analgezie/anestezie folosind un minim de substanta activa. In acest fel, fatul este protejat de efectul sedativ al anestezicelor. Daca ai cerut o anestezie regionala, obstetricianul va solicita anestezistul si impreuna, vor analiza oportunitatea unei astfel de proceduri.

3. Anestezia epidurala
Se administreaza in coloana vertebrala lombara. Anestezistul dezinfecteaza zona, dupa care introduce substanta anestezica in canalul vertebral printre vertebrele lombare. Varful acului se opreste in sacul epidural care se afla intre os si meninge (invelisul protector al maduvei spinarii).

Anestezia epidurala. Avantaje si dezavantaje 

In drumul sau, acul poate atinge vreun nerv, provocand o furnicatura sau chiar durere care merge in jos, pe unul dintre membrele inferioare. Nu este nimic grav, dar este bine sa-i comunici medicului ceea ce simti. Prin acest ac special se introduce un cateter foarte fin , prin intermediul se administreaza anestezicul.

4. Rahianestezie
In acest caz, acul special introdus de anestezist nu se opreste inainte de meninge, ci il strabate. In felul acesta, substanta anestezica ajunge in vecinatatea maduvei, actionand mult mai rapid. Rahianestezia se instaleaza in 5-10 minute. De aceea, pentru nastere doctorii recomanda de regula o combinatie a celor doua tehnici – rahiperianestezia. Componenta rahianestezica asigura o instalare rapida a anesteziei, iar epidurala permite, prin cateterul care este lasat pe loc, controlul mai indelungat al senzatiei dureroase si a blocului motor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
21 august 2024
21 august 2024