Purtarea unei măști de protecție respiratorie este cu siguranță esențială pentru a proteja oamenii din jur, în special persoanele fragile și persoanele cu risc și pentru a preveni răspândirea Covid-19 prin intermediul particulelor fine. Cu toate acestea, mulți oameni au unele reacții adverse. Și, în timp ce multe dintre dezavantajele măștii dispar atunci când te obișnuiești să o porți, alte efecte neplacute pot aparea. A nu o purta nu este o opțiune, trebuie să înveți să trăiești cu ea! Senzație de căldură, mici pete roșii și iritații ale pielii, aburi pe ochelari. Iată cateva sfaturil simple pentru a suporta mai ușor masca toată ziua.
Cum să limitați aburirea ochelarilor atunci când purtați masca?
Purtătorii de ochelari trebuie să facă față unui mare disconfort: măștile de protecție determină aburirea lentilelor. Din fericire, există mai multe sfaturi pentru acest incovinient. Cumpărarea măștilor cu o bară metalica la puntea nasului permite măștii să se conformeze formei nasului. Purtată sus pe nas, punând ochelarii deasupra pentru a o asigura, masca va lasa să treacă mai puțin aer cald. De asemenea, puteti să folosiți si un spray anti-ceață sau soluții de casă: spumă de ras sau săpun.
Ce faci când nu poți suporta masca din cauza durerilor de cap?
Puține studii susțin legătura dintre cefalee și mască. Cu toate acestea, este una dintre cele mai raportate reacții adverse, conform OMS. Există mai multe motive!
De multe ori, problema nu este masca în sine, ci mai mult deshidratarea. Purtându-o, avem un reflex mai mic de hidratare și, prin urmare, trebuie să ne amintim să bem mai multa apa atunci când o purtăm pentru a limita apariția durerilor de cap.
Produsele utilizate pentru curățarea măștilor refolosibile pot provoca și dureri de cap. Prin urmare, evitati chimicalele foarte parfumate și înălbitorul pentru a efectua această curățare.
Un alt parametru de luat în considerare: este posibil ca masca să nu respecte standardele. Prea strânsa, masca poate provoca dureri de cap. Luați în considerare testarea altor modele sau alternarea măștilor din țesătură și a măștilor de unică folosință. Măștile chirurgicale de unică folosință îndeplinesc aceste standarde și, prin urmare, pot fi o solutie buna.
Uneori ne contractăm involuntar fața atunci când purtăm masca, creând astfel tensiuni ale cefaleei musculare. Aveți grijă să respirați încet și profund, în timp ce vă amintiți să vă relaxați mușchii.
Cum să limitați problemele pielii favorizate de mască?
Masca este greu de purtat de piele. Chiar și atunci când nu aveți pielea sensibilă, frecarea repetată a epidermei poate ataca bariera pielii. Apar roșeața sau pete și psoriazisul sau eczemele noastre se pot agrava. Pentru a evita și a combate aceste probleme ale pielii asociate cu masca, trebuie evitate produsele agresive care pot agrava situația, iar bărbaților li se recomandă să-și radă barba. Menținerea pielii frumoase depinde de o bună hidratare cu o cremă hidratantă adecvată. Puteți folosi, de asemenea, o cremă reparatoare calmantă și de protecție seara și produse delicate în ceea ce privește curățarea. Machiajul nu trebuie evitat, dar trebuie să fie necomedogen și ușor. Demachierea este o necesitate absolută cand purtati masca.
Ce trebuie să faceți atunci când aveți probleme cu respirația
Purtarea unei măști nu provoacă lipsa de oxigen, intoxicare cu CO2 sau leșin. Cu toate acestea, exista această convingere că purtarea unei măști scade cantitatea de oxigen de care avem nevoie pentru a trăi. Simțiți ca nu aveti aer? Acest lucru se datorează probabil faptului că masca nu este potrivită! Într-adevăr, măștile aprobate care îndeplinesc standardele sunt concepute astfel încât să permită să treacă suficient oxigen. Alegeți măștile chirurgicale, si nu pe cele din țesătură!
Puteți face testul lumânării pentru a afla dacă masca filtrează suficient. Cu masca pusa, suflă intr-o lumânare. Dacă se stinge, masca nu filtrează suficient. Și dacă flacăra nu se mișcă deloc, masca ta este probabil prea filtrantă!