Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » 4 semne ale menstruatiei care trebuie sa te ingrijoreze
4 semne ale menstruatiei care trebuie sa te ingrijoreze

4 semne ale menstruatiei care trebuie sa te ingrijoreze

25 feb. 2011, 22:42,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:1856;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Menstruatia reprezinta un proces hormonal ciclic cu repetitie lunara si are ca scop pregatirea organelor sexuale feminine pentru sarcina. Astfel in fiecare luna un folicul dintr-un ovar ovuleaza (de obicei alterneaza de la luna la luna ovarul drept cu cel stang), iar ovulul patrunde in trompele uterine unde asteapta cateva zile, maxim 5, astfel incat sa poata fi fecundat.

Daca fecundarea ovulului nu are loc, intreaga schema hormonala se modifica, estrogenii scad si dupa aproximativ 14 zile membrana uterina, sub influnete hormonale, este indepartata pentru a se reconstrui una mai buna pentru o viitoare sarcina. In timpul eliminarii membranei uterine sunt „rupte” vasele care o iriga si astfel se produc sangerarile menstruale.

Durata ciclului menstrual

Ciclul menstrual variaza de la o femeie la alta si este destul de greu de stabilit o durata valabila pentru orice femeie. Media ciclului menstrual este de 28 de zile, cu o sangerare de 3-4 zile, dar sunt femei pentru care este la fel de normala o sangerare de 7 zile. De obicei cele cu sangerare prelungita sunt adesea scutite de durerile caracteristice sangerarilor menstruale, ele avand atat flux cat si simptome minime. Femeile cu sangerari de 2-4 zile au insa dureri mai mari, simptome de greata, ameteala, dureri de cap, iar fluxul sangerarii este mai pronuntat.

Iata semne ale menstruatiei care trebuie sa va ingrijoreze: 

1. Intarzierea menstruatiei

Se considera intarziere atunci cand au trecut peste 5 zile de la data calculata dupa calendar pentru venirea menstruatiei. Intarzierea poate fi de doar cateva zile sau chiar de saptamani, luni. Pana la 18 ani intarzierile menstruale pot fi normale, fiziologice, fara a fi cauzate de vreo patologie. Alte situatii in care menstruatia poate sa intarzie sunt reprezentate de :
– perioadele de stres puternic; 
– exercitii fizice excesive (in general sportiviele de performanta si dansatoarele, balerinele au astfel de manifestari);

– sarcina

 Intarzierea menstruatiei poate fi si semn de boala:
– chisturi ovariene sau sindromul ovarului polichistic;
– dezechilibre hormonale;
– tulburari psihice: depresie, anxietate, isterie;
– obezitate;
– afectiuni uterine;
– infectii genitale si vaginite;
– dietele drastice, mai ales cele prin infometare;
– anorexia etc.

Se recomanda consultul medicat daca menstruatia a intarziat mai mult de trei saptamani si efectuarea unui test de sarcina.

7 posibile cauze ale sangerarilor vaginale in timpul contactului sexual  

2. Menoragia (sangerari menstruale abundente)

O femeie stie cand sangereaza mai mult decat de obicei. Daca sangerarile abundente apar doua luni la rand, este cazul sa consultati medicul. De obicei cele mai frecvente cauze ale sangerarilor menstruale abundente sunt:
– dispozitivul intrauterin;
– unele medicamente care contin horoni, steroizi sau tratamente naturiste cu fitoestrogeni;
– tulburari de colagulare – boli de sange, boli genetice, boli hepatice grave, unele sindroame;
– fibrom uterin;
– avortul;
– infectii genitale;
– cancerele genitale sau sindroame paraneoplazice etc.

3. Metroragia (sangerarile intre perioadele menstruale)

Sangerarile uterine in afara sangerarilor menstruale pot fi chiar foarte mici, cat o picatura abia sesizabila, dar chiar si atat de nesemnificative ca volum trebuie investigate. Orice metroragie trebuie investigata, chiar daca a aparul o singura data.

 Principalele cauze ale metroragiei sunt:
– Rana pe col;
– Vaginite;
– Pilulele anticonceptionale sau contraceptivele hormonale;
– Sarcina ectopica;
– Nidatia (implantarea oului in peretele uterului);
– Tulburari hormonale
– Chisturi ovariene;
– Cancer.

4. Durerile mari inaintea sau in timpul menstruatiei (dismenoree)

Durerile suportabile de spate, burta, cu usoare stari de greata si usoara cefalee, care cedeaza la administrarea unui antiinflamator uzual (ca paracetamolul) sau analgezic uzual (ibuprofen de exemplu) sunt normale pentru unele femei. Daca insa aceste dureri sunt foarte puternice, insotite de voma, imobilizare la pat, imposibilitatea realizarii actiunilor de rutina sau se insotesc chiar de lesin este cazul sa contactati medicul, aceste manifestari intense nu sunt normale.

Citeste si: 

Problemele sexuale ale femeii 

14 cauze care declanseaza durerile pelvine  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`