Colesterolul, hipertensiunea, diabetul, deficitul hormonal. A avea grijă de sănătate poate încetini acești acceleratori ai îmbătrânirii. De aceea, vârsta biologică nu corespunde neapărat vârstei reale. Iata cei 4 parametri de sănătate care ne influențează vârsta biologică!
Este posibil să nu aveți vârsta menționată în buletin. „Îmbătrânirea este punctul culminant al două componente: apariția stresului repetat, acut sau cronic, cuplat cu capacitatea biologică a unui individ de a rezista stresului. Acesta din urmă variază de la persoană la persoană, dar și de la un țesut sau organ la altul. Din acest motiv, alături de vârsta cronologică, există o vârstă biologică”, spune prof. Jean Mariani, specialist în biologia îmbătrânirii, potrivit Sante Magazine. Iata cei 4 parametri de sănătate care ne influențează vârsta biologică!
Colesterolul influențează vârsta biologică
Colesterolul este unul dintre cei 4 parametri de sănătate care ne influențează vârsta biologică. Colesterolul LDL este un factor de toxicitate vasculară. Deteriorează vasele de sânge și crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Prin urmare, trebuie să vă monitorizați nivelul de colesterol.
În absența factorului de risc la adulți (fumat, hipertensiune, diabet, supraponderalitate, stil de viață sedentar), este normal ca colesterolul total să fie mai mic de 2,20 g/l de sânge, colesterolul LDL mai mic sau egal cu 1,60 g/l și colesterol HDL mai mare de 0,40 g/l.
Diabetul influențează vârsta biologică
De ce ar trebui să urmăriți nivelul zahărului din sânge? Diabetul va accelera îmbătrânirea creierului cu aproximativ cinci ani. Un nivel prea ridicat de zahăr (glucoză) din sânge stimulează producția de insulină pentru a o regla. Acest hormon modifică funcționarea celulelor, „uzează” corpul și accelerează îmbătrânirea. Este un factor de risc semnificativ pentru ateroscleroză și boli cardiovasculare.
Tensiune arterială crescută influențează vârsta biologică
De ce ar trebui să vă urmăriți tensiunea arterială? Hipertensiunea este un semn al îmbătrânirii vaselor de sânge. Este un factor de risc cardiovascular. De asemenea, crește riscul de insuficiență renală. Este diagnosticata atunci când de trei ori la rând se măsoară valori mai mari de 140 mmHg pentru prima cifră (presiunea sistolică) și 90 mmHg pentru a doua (diastolică).
Deficitul hormonal influențează vârsta biologică
De ce ar trebui să vă urmăriți nivelul de estrogen? La femei, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani. Cu toate acestea, estrogenul protejează inima, vasele de sânge și creierul.