Daca ai mai multe afine si vrei sa stii cum le poti pastra pentru iarna, pentru a te bucura de gustul si proprietatile lor terapeutice, in randurile de mai jos veti gasi cateva tehnici de preparare a acestor fructe. Pentru oricare dintre acestea, foloseste doar fructe proaspete, care sunt complet albastre, fara nici o pata rosie si fara crapaturi. Iata cum se pot conserva afinele pentru iarna:
Sirop de afine. Aveti nevoie de o parte afine si o parte miere, adica la un kilogram fructe, folositi un kilogram de miere. Se mixeaza in blender si se pastreaza la rece. Cel mai bine in beci de lut sub pamant, daca nu aveti, il tineti la frigider (cel mai bine se pastreaza la temperatura constanta de +1 grad. Durata de valabilitate: maxim 3-4 luni. Pentru o conservare mai lunga folositi la un kilogram de fructe, 1,5 kg miere. Nota: Asigurati-va ca mierea este 100% naturala, fara zahar, iar fructele sa fie proaspete, in caz contrar riscati sa va fermenteze sucul. Preparati cate putin, iar daca mai aveti nevoie puteti sa folositi si fructe decongelate.
Afine conservate la rece in miere. Se prepara dupa proportia 1 parte afine si 3 parti miere (de exemplu, la 500 g de afine folositi 1,5 kg de miere). Afinele se spala, se scurg bine de apa, se pun in borcan si peste ele turnati mierea. Borcanul se infasoara in hartie inchisa la culoare si se lasa la loc uscat 6 saptamani. Dupa acest timp se scot usor afinele cu o spumiera, se pun in alt borcan, iar peste ele se toarna mierea in care au fost macerate, asa incat sa fie bine acoperite. Se leaga cu celofan si se pastreaza la loc racoros si uscat. Frigiderul este un loc bun, dar nu pe usa. Se poate pastra 4-5 luni.
Afine congelate. Congelati fructele in portii mici, in pungi sau caserole de plastic. Ideal ar fi sa fie pastrate la o temperatura de +1 grad. Nu este nevoie sa le spalati inainte, o veti face cande le veti decongela.
Afine uscate. Daca vrei sa usuci afinele, urmeaza urmatoarea procedura: scufunda-le pentru 15-30 de secunde in apa clocotita, apoi arunca-le imediat in apa rece. Sterge-le si usuca-le intr-un deshidrator sau intr-un spatiu unde pui la uscat fructele – acesta trebuie sa fie bine aerisit si ferit de lumina si caldura prea puternica. Poti considera ca s-au uscat atunci cand la apasare nu mai iese zeama din ele.