Dr. Alina Belu a transmis astăzi, 4 octombrie 2021, faptul că în momentul de faţă sunt internaţi 4 copii pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă Covid-19. Echipa medicală de la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iaşi îşi doreşte şi spera că situaţia nu va degenera şi se va asigura activitatea medicală în condiţii optime.
„În acest moment pe secţia ATI Covid-19 pozitiv avem 4 pacienţi internaţi. Locurile alocate acestei secţii sunt 9, deci avem 9 locuri libere, speram să nu se ocupe. Pe zona roşie pediatrie sunt 20 de paturi. În momentul de fată avem 23 de pacienţi, pe weekend au fost mai mulţi. Astăzi, medicii încearcă să externeze 8 pacienţi. Erau în stare stabilă şi pot primi îngrijire la domiciliu. Este o situaţie grea. Speram să o trecem cu succes şi să înregistrăm cât mai puţine decese. Asta îşi doreşte echipa medicală. Gestionam situaţia în situaţie de criză. Dacă situaţia o impune, vom aloca paturi suplimentare. Vom asigura activitatea medicală”, a spus managerul Alina Belu.
Pacienţii în stare bună refuză externarea
Managerul Spitalului de Copii Sf. Maria din Iași, dr. Alina Belu, susţine faptul că sunt încă pacienţi care refuză externarea chiar dacă starea lor de sănătate este bună şi stabilă. Managerul a menţionat că aceştia nu pot fi refuzaţi.
„Vom restrânge pediatria, iar pacienţii vor fi internaţi pe zi în ambulatoriu, cu monitorizare şi nu se vor face internări pentru pacienţii cronici. Pe ATI nu există un grad de ocupare de peste 50%. A fost weekend şi a fost rulaj. Sunt aparţinători care îşi doresc să mai stea internaţi chiar dacă starea lor este bună şi stabilă. Nu-i putem refuza. În funcţie de incidenta, mai eliberăm un tronson. În funcţie de evoluţia cazurilor vom reorganiza secţiile. Părinţii sunt panicaţi şi atunci dacă solicitarea este şi pentru cazurile uşoare”, a transmis Alina Belu, manager Spital Sf. Maria din Iași.
Patologie severă post-COVID-19 la copii
Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici. Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie.
Medicii ieșeni au descoperit la timp noua patologie, în urma unei intervenții chirurgicale, la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.