Foarte frecventă, această patologie a ochiului beneficiază de implanturi ultra-sofisticate.
Se referă doar la vârstnici
Fals. Cataracta, cauzată de îmbătrânirea cristalinului, nu este o boala care afecteaza doar persoanele în vârstă. Poate apărea devreme în urma unei boli genetice, traume oculare, diabet, tratamente prelungite cu cortizon, malnutriție. În aceste cazuri, intervenția este oferită dacă acuitatea vizuală este slabă și disconfortul semnificativ. Există, de asemenea, si cataracta congenitală. Nou-născuții și copiii cu vârsta sub 5 ani trebuie să fie operați pentru a păstra vederea ochiului afectat.
Operația este dureroasă
Fals. Această microchirurgie constă în înlocuirea cristalinului tulbure cu un implant artificial. Se efectuează sub anestezie locală, cu picături pentru ochi și nu este dureroas ca atare. Unii pacienți pot prezenta dureri postoperatorii, banale și tranzitorii, pentru care sunt prescrise analgezice convenționale.
Implanturile noi au performanțe mai bune
Adevărat. Pe lângă tratarea cataractei, implanturile convenționale corectează miopia, astigmatismul și hipermetropia.
Implantul este pe viață
Adevărat. Implantul artificial este destinat să dureze o viață. Chiar și în cazul „regresării” cataractei. Vechiul buzunar natural al lentilei, care găzduiește implantul artificial, se vindecă pe măsură ce se îngroașă. Se curăță cu laser, dar implantul nu este îndepărtat. Dacă implantul nu a beneficiat de o ajustare vizuală optimă înainte de operație, acesta poate fi înlocuit, dar aceasta este o situație excepțională.
Chirurgia cataractei este prima intervenție chirurgicală efectuată peste tot in lumea civilizata. Pe măsură ce riscul crește odată cu vârsta, această procedură – care durează între 15 și 30 de minute – afectează 20% dintre cei peste 60 de ani și 60% dintre cei peste 80 de ani.