Oamenii beau ceai pentru a ajuta la tratarea problemelor digestive și a altor boli, de mii de ani. S-a demonstrat că mai multe ceaiuri de plante ajută in caz de greață, constipație, indigestie și multe altele. Din fericire, majoritatea sunt disponibile pe scară largă și sunt ușor de realizat.
Iată 4 ceaiuri care vă pot îmbunătăți digestia si care refac flora intestinala!
1. Mentă
Menta este bine cunoscuta pentru aroma sa racoritoare si capacitatea de a calma stomacul. Studiile pe animale și oameni au arătat că mentolul, un compus din menta, îmbunătățește problemele digestive.
Uleiul de mentă este uneori utilizat pentru a îmbunătăți sindromul intestinului iritabil (IBS), o afecțiune inflamatorie care afectează intestinul gros și poate provoca dureri de stomac, balonare, gaze și alte simptome neplăcute.
Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 57 de persoane cu IBS a constatat că 75% dintre cei care au luat capsule de ulei de mentă de două ori pe zi au raportat îmbunătățiri ale simptomelor, comparativ cu 38% dintre cei din grupul placebo.
Ceaiul de mentă poate oferi beneficii similare cu cele ale uleiului de mentă, deși efectele ceaiului asupra digestiei umane nu au fost studiate.
Pentru a face ceai de mentă, înmuiați 7-10 frunze proaspete de mentă sau 1 pliculet de ceai de mentă într-o cană (250 ml) de apă fiartă, timp de 10 minute.
2. Ghimbir
Ghimbirul este o plantă cu flori originară din Asia. Rizomul său (partea subterană a tulpinii) este folosit în mod popular ca condiment la nivel mondial.
Compușii din ghimbir, cunoscuți sub numele de gingeroli și shogaoli, pot ajuta la stimularea contracțiilor. Astfel, condimentul poate ajuta la greață, crampe, balonare, gaze sau indigestie. O analiză amplă a constatat că administrarea a 1,5 grame de ghimbir zilnic a redus greața și vărsăturile cauzate de sarcină, chimioterapie și boli de mișcare.
Un alt studiu efectuat pe 11 pacienți cu indigestie a constatat că administrarea de suplimente care conțin 1,2 grame de ghimbir a scurtat semnificativ timpul de golire a stomacului cu aproape 4 minute, comparativ cu un placebo.
Cercetările care compară efectele ceaiului de ghimbir și ale suplimentelor de ghimbir sunt limitate, dar ceaiul poate oferi beneficii similare.
Pentru a face ceai de ghimbir, fierbeți 2 linguri (28 de grame) de rădăcină de ghimbir feliat în 2 căni (500 ml) de apă, timp de 10-20 minute.
3. Rădăcină de gențiană
Rădăcina de gențiană provine din familia plantelor cu flori Gentianaceae, care crește în întreaga lume. Diferite soiuri de rădăcină de gentiană au fost folosite pentru stimularea poftei de mâncare și tratarea afecțiunilor stomacale de secole.
Efectele rădăcinii de gențiană sunt atribuite compușilor săi amari, cunoscuți sub numele de iridoide, care pot crește producția de enzime și acizi digestivi.
Mai mult, un studiu efectuat pe 38 de adulți sănătoși a constatat că apa potabilă amestecată cu rădăcina de gențiană a crescut fluxul de sânge către sistemul digestiv, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea digestiei.
Rădăcina de gentiană uscată poate fi achiziționată de la un magazin de alimente naturale sau online. Pentru a prepara ceai de rădăcină de gențiană, puneti 1/2 linguriță (2 grame) de rădăcină de gentiană uscată într-o cană (250 ml) de apă fiartă timp de 5 minute. Beți înainte de mese pentru a ajuta digestia.
4. Fenicul
Feniculul este o planta care provine dintr-o planta cu flori cunoscuta stiintific sub numele de Foeniculum vulgare. Are un gust de lemn dulce și poate fi consumat crud sau gătit.
Studiile pe animale au arătat că feniculul ajută la prevenirea ulcerului gastric. Această abilitate se datorează probabil compușilor antioxidanți ai plantei, care pot combate daunele asociate cu dezvoltarea ulcerului. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea constipației și la promovarea mișcărilor intestinale. Cu toate acestea, nu se înțelege exact cum și de ce feniculul acționează ca un laxativ.
Un studiu efectuat pe 86 de adulți vârstnici cu constipație a constatat că cei care au băut un ceai care conține fenicul în fiecare zi timp de 28 de zile au avut în mod semnificativ mai multe mișcări intestinale zilnice decât cei care au primit un placebo.
Puteți face ceai de fenicul turnând o cană (250 ml) de apă fiartă peste o linguriță (4 grame) de semințe de fenicul. Lăsați să actioneze 5-10 minute înainte de a-l strecura și de a-l bea. Puteți folosi, de asemenea, rădăcină de fenicul proaspăt ras sau pliculețe de ceai de fenicul.