Desi fiecare dintre noi ar trebui sa afle ce alimente ii fac bine sau rau, anumite produse precum legumele sunt in general recomandate tuturor celor care sufera de sindromul de colon iritabil. Sindromul de colon iritabil provoaca schimbari la nivelul tractului intestinal, declansand dureri abdominale. Pacientul poate experimenta episoade alternante de diaree si constipatie, iar boala este strans legata de ceea ce mancam. Descopera in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru tratarea sindromului de colon iritabil. In articolul de azi iti prezentam o dieta care sustine tratarea sindromului de colon iritabil. In continuare vei afla ce alimente trebuie sa consumi si ce trebuie sa eviti daca suferi de aceasta boala.
Citeste si Semnele cancerului de colon pe care nu trebuie sa le ignori. Poti sa ai boala si sa nu stii
Ce este sindromul de colon iritabil?
Sindromul de colon iritabil este mai raspandit in unele regiuni decat in altele. In tarile dezvoltate, de pilda, acesta poate fi asociat direct stresului si obiceiurilor alimentare. Si dispozitia influenteaza aparitia sindromului de colon iritabil, starea de spirit avand un impact direct asupra secretiilor intestinale. Daca esti anxios, manios sau trist, corpul tau va secreta mai multi acizi. Acesti acizi au rolul de a digera grasimea, dar actioneaza si ca un laxativ. Cu alte cuvinte, ei pot provoca diaree.
Pana acum cativa ani, majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil erau femei de varsta medie, cu o slujba in afara casei si copii. In prezent insa, aceasta boala afecteaza persoane de toate varstele, inclusiv copiii si adolescentii.
Desi poate fi doar o neplacere temporara, sindromul de colon iritabil este in general cronic, simptomele sale survenind si disparand fara ca pacientul sa isi dea seama ce i se intampla. Principalele sale efecte sunt balonarea abdominala, constipatia, diareea si flatulenta. Din pacate, sindromul de colon iritabil nu este usor de diagnosticat, deoarece are simptome similare cu alte boli, precum indigestia.
Pentru ca o persoana sa poata fi diagnosticata cu aceasta afectiune, ea trebuie sa experimenteze dureri abdominale de trei ori pe luna, timp de 3 luni. In plus, acest semnal trebuie insotit de cel putin unul dintre urmatoarele simptome:
- Inrautatirea simptomelor dupa modificarea marimii sau a culorii scaunelor
- Aparitia unor simptome dupa modificarea frecventei miscarilor intestinale
Ameliorarea simptomelor dupa o miscare intestinala
Ce schimbari trebuie sa faci daca suferi de sindromul de colon iritabil? Desi fiecare pacient are nevoie de o dieta personalizata, exista anumite sfaturi generale pe care toate persoanele afectate trebuie sa le urmeze:
Tratarea sindromului de colon iritabil cu fibre
Pe de o parte, redu-ti aportul de fibre insolubile (care provin din cereale integrale), astfel incat sa nu-ti dezechilibrezi si mai mult miscarile intestinale. Pe de alta parte, creste-ti aportul de fibre solubile. Acestea stimuleaza productia scaunelor si sustin o frecventa optima a miscarilor intestinale.
Evita grasimile si zaharul
Alimentele bogate in grasimi sau zahar rafinat si fructoza (un tip de zahar gasit in fructe) pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil. Cafeaua si ceaiul ar trebui consumate cu moderatie. Pe cat posibil, evita sa consumi bauturi alcoolice. Totodata, nu uita sa bei cate 8 pahare de apa in fiecare zi. In acest mod, intreg corpul tau va fi hidratat, iar scaunele se vor forma mai usor.
Un pas esential este sa-ti tii sub control grijile, dispozitia si nivelul de anxietate. Desi nu este deloc usor, sa impiedici stresul sa te copleseasca nu este imposibil. Atitudinea noastra si modul in care abordam o anumita situatie sunt cei mai importanti factori. Nu-ti face prea multe griji, nu permite problemelor de la locul de munca sa te urmareasca pana acasa, dedica timp hobbyurilor tale si dormi bine.
Daca alegi sa completezi masurile tocmai mentionate cu o dieta sanatoasa, simptomele sindromului de colon iritabil se vor ameliora intr-un timp scurt. Obiceiurile alimentare au un impact direct asupra sindromului de colon iritabil. Factorii cei mai importanti sunt frecventa cu care mananci si calitatea alimentelor consumate.
Cel mai bine este sa mananci des, dar in cantitati mici. De pilda, daca obisnuiesti sa servesti 3 mese mari pe zi, incearca sa imparti aceste mese in doua, astfel incat sa ajungi sa servesti sase. Nu uita sa mesteci fiecare dumicat bine si sa mananci incet. Graba provoaca gaze intestinale si indigestie, asadar rezerva-ti suficient timp pentru a servi masa. Spune adio pranzurilor de 5 minute la locul de munca!
O alta idee buna este sa-ti faci un program de masa. Incearca sa servesti micul dejun, pranzul si cina la aceeasi ora in fiecare zi. Daca iti modifici frecvent programul de masa, intestinele tale vor fi afectate si vei experimenta durere.
Te sfatuim sa optezi pentru alimente moi, nu foarte picante, sarace in fibre si pisate, acestea fiind mai usor de digerat. Multe persoane au impresia ca sindromul de colon iritabil este provocat de gluten, dar aceasta idee este gresita. Desi unii pacienti cu boala celiaca intampina intr-adevar probleme intestinale, nu toata lumea trebuie sa renunte la grau. Consulta-ti medicul pentru a afla daca trebuie sa adopti aceasta masura.
Printre alimentele recomandate pentru tratarea sindromului de colon iritabil se numara:
Fructele
Serveste fructe decojite si, pe cat posibil, fierte sau coapte. Poti opta pentru mere, pepene verde, pepene galben si banane.
Legumele
Gateste-le la aburi astfel incat sa nu-si piarda nutrientii si sa fie mai usor de digerat. Cele mai bune variante sunt mazarea, sparanghelul, ceapa si usturoiul.
Leguminoasele si cerealele
Mazarea, lintea si boabele de soia le pot fi de mare ajutor persoanelor care sufera de sindromul de colon iritabil. In ceea ce priveste cerealele, te sfatuim sa incerci graul, orzul si secara.
Produsele lactate
Daca suferi de intoleranta la lactoza, poti opta pentru lapte vegetal. In caz contrar, lactatele nu-ti vor face niciun rau, atat timp cat sunt degresate.